Str 4 z 15 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2008-11-03 00:01:35 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Moja siostra swietne rogaliki drozdzowe robi, musze ja zapytac o przepis, bo pamietam, ze jej to szybko wychodzilo i duzo. Dobrze ze teraz mam wiecej ogrodu (= wiecej pracy i ruchu) zeby rekompensowac moje slodkie wyroby. Ciekawe ile kalorii uzbieram grabaniem przez godzine lisci z trawnika , haha
Ada
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2008-11-03 07:58:21 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
przez godzine to dopiero zaczyna sie organizm budzić, po godzinnej rozgrzewce kolejna praca, np przekopanie tego ogródka
![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
achula4 | Post #3 Ocena: 0 2008-11-03 16:00:52 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-04-2008 Skąd: londyn |
Czy moglabys powiedziec mi ,czy po prostu mieszasz wszystkie produkty razem z twojego przepisu ?Jak dlugo trzeba piec i w jakiej temperaturze?
|
KINGMASTERKA | Post #4 Ocena: 0 2008-11-03 22:04:02 (17 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: London |
jesli chodzilo to o moj przepis na chlebek..to wszystkie skladniki miesza sie razem ...potem pol godzinki zostawia do wyrosniecia i ustawia piekarnik na 200 stopni i piecze godzine..
![]() |
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2008-11-06 21:38:07 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
A ja pieke w ten sposob:
skladniki: litr mleka, wody lub ich mieszanka w dowolnym skladzie, jak kto lubi, 3 torebki suchych drozdzy po 7 gramow, ok. 1,5 kg maki, lyzka cukru, 3 lyzki soli, 1-2 lyzki oliwy. Najpierw zaczyn: troche maki, drozdze, cukier i troche mleka, robie z tego kalapucke i zostawiam az drozdze "rusza". Potem wsypuje sol i pomalu dodaje pozostale skladniki i wyrabiam, ciasto jest wyrobione gdy nie przylega do dloni lub z czola kapnie do ciasta pierwsza kropla potu. Wysypuje ciasto na foremke, mam spora, prostokatna, gdy ciasto zwiekszy swa objetosc o 1/3 wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, po 20-30 minutach zmniejszam temp do 180 stopni. Aaaa.... przed wjazdem do piekarnika smaruje bialkiem i posypuje gruba sola, sezamem. A maki rozne, tescowe pszenne, brazowe-smieciowe i zytnia se z Polski przywiozlem i mieszam je w roznych proporcjach, bawie sie tym. Od ponad czterech lat jem tylko wlasny chleb lub przywieziony z Polski. Z angielskiego pieczywa moj organizm toleruje tylko tescowe bagietki, innego nie biore do ust. Z dwojga zlego, gdy zabraknie mi chleba, wole hinduskiego ciapata niz ten brytyjski shit. Zycze udanych wypiekow. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 06-11-2008 21:39 ] |
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2008-11-06 22:33:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
a ja pieke dla malzonka ( bo dla siebie chlebek razowy w maszynie) takie cos jak maca podplomyki sama nie wiem jak to nazwac
skladniki maka pp ( odpowiednik naszej razowej) woda oliwa lub olej sol proporcje na oko tak by ciasto trzymalo sie kupy ale bylo odpowiednio luzne. Walkuje (podsupujac maka) i wykrawam miseczka kolka i pieke ...moje chlopisko jest zachwycone ...ba mlode(6,3lat) tez podchywcily Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Post #7 Ocena: 0 2008-12-14 23:29:32 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2008-12-14 23:49:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Maka zytnia jest trudna do pieczenia, trzeba miec naprawde sprawdzony przepis i to najlepiej na zakwasie wlasnie a to wymaga czasu - podkamianie zakwasu.
Ja pieke razowca z pszennej maki pelnej na drozdzach chlebowych Przepis bajecznie prosty , chlebek mieszam w maszynie do chleba ale pieke w piekarniku. 1,5 miary wody - cieplej do tego wrzucam 2 saszetki drozdzy chlebowych do tego trzy miarki maki z pelnego przemialu, 2-3 łyżeczki soli,ziarno slonecznika , kminek Po wymieszniu w maszynie wkladam do foremek - dwie keksowki silikonowe - wychadza fajne male zgrabne chlebki. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
KINGMASTERKA | Post #9 Ocena: 0 2008-12-14 23:52:51 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: London |
..ja zamiast zakwasu uzywam suchych drozdzy..ktore mozna kupic w kazdym sklepie..natomiast w niektorych mozesz kupic juz gotowa makę z otrebami,slonecznikiem i innymi specjalami ..gdzie rowniez w skladzie sa juz drozdze..mam tu na mysli sklep tesco i lidl..
pozdrawiam |
Post #10 Ocena: 0 2008-12-15 00:26:55 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|