Str 14 z 15 |
|
---|---|
Cookies | Post #1 Ocena: 0 2013-08-11 13:57:37 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-06-2013 Skąd: Loughborough |
Sliczna kobieta a orientujesz sie czy mase na bulki moge wyrobic w maszynce do chleba ?
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2013-08-11 16:06:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2013-08-11 13:39:36, Embit83 napisał(a): Podłączę się do tematu choć nie mam żadnego doświadczenia w domowym wypieku chleba. Mam jednak pytanie do osób które się trochę na tym znają. Czy pieczenie chleba w piekarniku gazowym ma w ogóle szanse powodzenia? Ktoś może próbował? Bo ja niestety tylko taki mam na wyposażeniu. Będę wdzięczny za każdą wypowiedź. Pozdrawiam Oczywiscie, tez mialem taki w UK I to na dodatek mocno sfatygowany I grzejacy "krzywo". Po prostu podczas pieczenia musisz obserwowac progress I doswiadczalnie ustalic wielkosc odkrecenia kurka z gazem oraz wysokosc umieszczenia polki z ciastem. Jesli piekarnik ma termometr (moj nie mial) to bedzie dodatkowe ulatwienie... |
Samurajka | Post #3 Ocena: 0 2013-08-11 16:08:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2013-08-10 19:15:06, slicznakobietka napisał(a): Zatem 1 przepis na buleczki maslane: 1 szkl cieplego mleka,12 g suchych drozdzy,1 lyzka cukru,85g roztopionego masla,1 lyzeczka soli , 570g maki pszennej,1 jajko. Mieszamy wszystkie skladniki suche nastepnie wbijamy jajko,dolewamy mleka stopniowo wyrabiajac ciasto,na samym koncu wlewamy roztopione przestudzone maselko,wyrabiamy i pozostawiamy do wyrosniecia,po podwojeniu objetosci ponownie krociutko wyrabiamy,formujemy walek w zaleznosci jakiej wielkosci chcemy buleczki na takie porcje kroimy,nastepnie robimy buleczki i pozostawiamy do wyrosniecie, smarujemy tuz przed wlozeniem rozbeltanym zoltkiem z mlekiemi odrobina cukru,posypujemy makiem,sezamem jak kto woli,pieczemy okolo 20 minut w 190 Teraz przepis na buleczki zwykle: 570 g maki pszennej ,1 lyzeczka soli, szkl wody letniej 2 lyzeczki suszonych drozdzy allinson ,mozna dodac lyzke oleju , laczymy suche skladniki,nastepnie wlewamy wode i wyrabiamy ,ciasto nie moze byc zbyt lejace ani zbyt twarde,na koniec wyrabiania mozna dodac oliwe,pozostawic do wyrosniecia,nstepnie postepowac tak jak przy buleczkach maslanych. Zycze udanych wypiekow i smacznego Dodam, tylko iz do wypiekow uzywam jednak tylko maki polskiej, z maki angielskiej zaden wypiek mi nie wychodzi,jest za ciezka i zbyt duzo ma dodatkow ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>slicznakobietka</i> 10-08-2013 19:32 ] Dziekuje bardzo ![]() Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
slicznakobietka | Post #4 Ocena: 0 2013-08-11 16:14:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: london |
Samurajka prosze uprzejmie
![]() Dodam jeszcze iz ja przed wlozeniem chleba lub bulek do pieczenia wstawiam na okolo 10 minut pojemnik z woda, wtedy pieczywo nie jest zbyt spieczone . [ Ostatnio edytowany przez: slicznakobietka 11-08-2013 16:15 ] |
Cookies | Post #5 Ocena: 0 2013-08-11 16:18:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-06-2013 Skąd: Loughborough |
Ok a do bulek uzywasz normalnych drozdzy suchych allinson czy quick yeast allinson ?
|
|
|
slicznakobietka | Post #6 Ocena: 0 2013-08-11 16:47:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: london |
Cookies normalnych suchych allinson
![]() |
Cookies | Post #7 Ocena: 0 2013-08-11 17:01:37 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-06-2013 Skąd: Loughborough |
Ok jutro sie pobawie z buleczkami
![]() ![]() |
mohini | Post #8 Ocena: 0 2013-08-11 18:10:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2012 Skąd: blisko lasu :) |
Cytat: 2013-08-11 13:57:37, Cookies napisał(a): Sliczna kobieta a orientujesz sie czy mase na bulki moge wyrobic w maszynce do chleba ? Można ![]() |
Mateuszek76 | Post #9 Ocena: 0 2013-10-30 10:00:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2013 Skąd: Londyn |
A ja odradzam maszynki do pieczenia - uważam, że do pójście na łatwiznę. Chleb smakuje dużo lepiej, kiedy zostanie wypieczony w piekarniku. Ja używam do tego keksówki która jest wykonana z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Jej kształt zapewnia, że chlebek pięknie wyrasta. A poza tym można w niej piec także inne smakołyki, np. babki. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje...
![]() |
moni55 | Post #10 Ocena: 0 2013-10-30 10:59:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2012 Skąd: UK |
Cytat: 2013-10-30 10:00:47, Mateuszek76 napisał(a): A ja odradzam maszynki do pieczenia - uważam, że do pójście na łatwiznę. Chleb smakuje dużo lepiej, kiedy zostanie wypieczony w piekarniku. Ja używam do tego keksówki która jest wykonana z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Jej kształt zapewnia, że chlebek pięknie wyrasta. A poza tym można w niej piec także inne smakołyki, np. babki. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje... ![]() Jak takie cudo znaleźć na ebay ![]() |