MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pieczenie chleba

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 14 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Cookies

Post #1 Ocena: 0

2013-08-11 13:57:37 (12 lat temu)

Cookies

Posty: 2522

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Skąd: Loughborough

Sliczna kobieta a orientujesz sie czy mase na bulki moge wyrobic w maszynce do chleba ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2013-08-11 16:06:02 (12 lat temu)

andyopole

Posty: 13528

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2013-08-11 13:39:36, Embit83 napisał(a):
Podłączę się do tematu choć nie mam żadnego doświadczenia w domowym wypieku chleba.
Mam jednak pytanie do osób które się trochę na tym znają.
Czy pieczenie chleba w piekarniku gazowym ma w ogóle szanse powodzenia? Ktoś może próbował?
Bo ja niestety tylko taki mam na wyposażeniu.
Będę wdzięczny za każdą wypowiedź. Pozdrawiam


Oczywiscie, tez mialem taki w UK I to na dodatek mocno sfatygowany I grzejacy "krzywo".
Po prostu podczas pieczenia musisz obserwowac progress I doswiadczalnie ustalic wielkosc odkrecenia kurka z gazem oraz wysokosc umieszczenia polki z ciastem. Jesli piekarnik ma termometr (moj nie mial) to bedzie dodatkowe ulatwienie...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Samurajka

Post #3 Ocena: 0

2013-08-11 16:08:39 (12 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

Cytat:

2013-08-10 19:15:06, slicznakobietka napisał(a):
Zatem 1 przepis na buleczki maslane:

1 szkl cieplego mleka,12 g suchych drozdzy,1 lyzka cukru,85g roztopionego masla,1 lyzeczka soli , 570g maki pszennej,1 jajko. Mieszamy wszystkie skladniki suche nastepnie wbijamy jajko,dolewamy mleka stopniowo wyrabiajac ciasto,na samym koncu wlewamy roztopione przestudzone maselko,wyrabiamy i pozostawiamy do wyrosniecia,po podwojeniu objetosci ponownie krociutko wyrabiamy,formujemy walek w zaleznosci jakiej wielkosci chcemy buleczki na takie porcje kroimy,nastepnie robimy buleczki i pozostawiamy do wyrosniecie, smarujemy tuz przed wlozeniem rozbeltanym zoltkiem z mlekiemi odrobina cukru,posypujemy makiem,sezamem jak kto woli,pieczemy okolo 20 minut w 190


Teraz przepis na buleczki zwykle:

570 g maki pszennej ,1 lyzeczka soli, szkl wody letniej 2 lyzeczki suszonych drozdzy allinson ,mozna dodac lyzke oleju , laczymy suche skladniki,nastepnie wlewamy wode i wyrabiamy ,ciasto nie moze byc zbyt lejace ani zbyt twarde,na koniec wyrabiania mozna dodac oliwe,pozostawic do wyrosniecia,nstepnie postepowac tak jak przy buleczkach maslanych. Zycze udanych wypiekow i smacznego

Dodam, tylko iz do wypiekow uzywam jednak tylko maki polskiej, z maki angielskiej zaden wypiek mi nie wychodzi,jest za ciezka i zbyt duzo ma dodatkow:-):-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>slicznakobietka</i> 10-08-2013 19:32 ]




Dziekuje bardzo :-*
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

slicznakobietka

Post #4 Ocena: 0

2013-08-11 16:14:12 (12 lat temu)

slicznakobietka

Posty: 100

Kobieta

Z nami od: 02-09-2012

Skąd: london

Samurajka prosze uprzejmie :) Tak mozna piec w piekarniku gazowym ja w takim pieke,bez termoobiegu. Cookies nie odpowiem Ci na to pytanie poniewaz ja wyrabiam recznie
Dodam jeszcze iz ja przed wlozeniem chleba lub bulek do pieczenia wstawiam na okolo 10 minut pojemnik z woda, wtedy pieczywo nie jest zbyt spieczone .

[ Ostatnio edytowany przez: slicznakobietka 11-08-2013 16:15 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Cookies

Post #5 Ocena: 0

2013-08-11 16:18:12 (12 lat temu)

Cookies

Posty: 2522

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Skąd: Loughborough

Ok a do bulek uzywasz normalnych drozdzy suchych allinson czy quick yeast allinson ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

slicznakobietka

Post #6 Ocena: 0

2013-08-11 16:47:31 (12 lat temu)

slicznakobietka

Posty: 100

Kobieta

Z nami od: 02-09-2012

Skąd: london

Cookies normalnych suchych allinson :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Cookies

Post #7 Ocena: 0

2013-08-11 17:01:37 (12 lat temu)

Cookies

Posty: 2522

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Skąd: Loughborough

Ok jutro sie pobawie z buleczkami :-) dziekuje :-*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mohini

Post #8 Ocena: 0

2013-08-11 18:10:28 (12 lat temu)

mohini

Posty: 122

Kobieta

Z nami od: 29-12-2012

Skąd: blisko lasu :)

Cytat:

2013-08-11 13:57:37, Cookies napisał(a):
Sliczna kobieta a orientujesz sie czy mase na bulki moge wyrobic w maszynce do chleba ?

Można :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mateuszek76

Post #9 Ocena: 0

2013-10-30 10:00:47 (12 lat temu)

Mateuszek76

Posty: 1

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2013

Skąd: Londyn

A ja odradzam maszynki do pieczenia - uważam, że do pójście na łatwiznę. Chleb smakuje dużo lepiej, kiedy zostanie wypieczony w piekarniku. Ja używam do tego keksówki która jest wykonana z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Jej kształt zapewnia, że chlebek pięknie wyrasta. A poza tym można w niej piec także inne smakołyki, np. babki. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje... :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

moni55

Post #10 Ocena: 0

2013-10-30 10:59:50 (12 lat temu)

moni55

Posty: 121

Kobieta

Z nami od: 13-09-2012

Skąd: UK

Cytat:

2013-10-30 10:00:47, Mateuszek76 napisał(a):
A ja odradzam maszynki do pieczenia - uważam, że do pójście na łatwiznę. Chleb smakuje dużo lepiej, kiedy zostanie wypieczony w piekarniku. Ja używam do tego keksówki która jest wykonana z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Jej kształt zapewnia, że chlebek pięknie wyrasta. A poza tym można w niej piec także inne smakołyki, np. babki. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje... :-)


Jak takie cudo znaleźć na ebay:-] Istnieje możliwość kupienia tutaj? Piekę chleb już kilka lat ale mam dość teflonowych foremek! Często muszę zmieniać. Silikonowe niby ok ale chyba wolałabym ze szkła. Nie przykleja się do nich chlebek? W teflonach często mam problem z wyciągnięciem chleba, chociaż podsypuję czy się da.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 14 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,