MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pieczenie chleba

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 2 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewamik

Post #1 Ocena: 0

2008-10-02 22:53:11 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

A ja ostatnio zrobiłam bułke drożdżową z kruszonką.
Przypomniało mi sie dzieciństwo,jak mama piekła bułkę w blasze.
Krojona grubo,posmarowana masłem ,czasem z dżemem..i do tego mleczko.
Moja bułka tez wyszła smaczna(1-wszy raz) ael drugi będzie lepszy.szybko zniknęła:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

chinczyk

Post #2 Ocena: 0

2008-10-03 08:08:59 (17 lat temu)

chinczyk

Posty: 2935

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2008

Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!!

Cytat:

2008-10-02 20:03:37, ProfesorWilczur napisał(a):
Przepis jest banalny :)

1/2 kg maki pszennej

pol kostki drozdzy

sol

cukier

mleko

woda (letnia)

slonecznik

Ja to robie tak. Do miski wsypuje make i dosypuja troche soli. Pozniej przemieszam to wszystko. Kolejna akcja ;) to do kubka wlewam mleko, dodaje drozdze. Mieszam az sie drozdze rozpuszcza. Odstawiam na 10 min. Po 10 minutach zawartosc kubka wlewam do miski z maka. Dodaje pol kubka letniej wody. I to wszystko mieszam. Dodaje rowniez slonecznik. Po dokladnym wymieszaniu odstawiam na godzine do wyrosniecia. Przykrywam miske sciereczka i dodatkowo nakrywam kocem, zeby bylo cieplej. Po pol godzinie zagladam ;) i sprawdzm, jak rosnie. Po kolejnej pol godzinie przenosze ciasto do formy (takiej keksowej), ktora wczesniej lekko smaruje margaryna. Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni. I wkladam to do piekarnika na godzine. Po godzinie wyjmuje, chleb powinien latwo wyjechac z formy. Zostawiam pod sciereczka do wystygniecia. A pozniej mozna zjesc :) Sorki za chaotyczny opis - ale moze komus sie przyda. Chleb wychodzi dobry :)))) Serio ;)

Aha, polecam stosowanie polskich produktow ;)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>ProfesorWilczur</i> 02-10-2008 20:04 ]




przyda sie przyda w niedziele pieczemy

dobry pomysl :)
yyy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

roksana82

Post #3 Ocena: 0

2008-10-03 08:16:57 (17 lat temu)

roksana82

Posty: 403

Kobieta

Z nami od: 15-09-2008

mniam...az mi slinka leci...i od razu przypomina mi sie ten zapach, kiedy mama piekla chlebek.chyba sama tez sie skusze i sprobuje...trzymajcie kciuki:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ProfesorWilczur

Post #4 Ocena: 0

2008-10-03 08:21:12 (17 lat temu)

ProfesorWilczur

Posty: 62

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2008

Skąd: Londyn/Reading

Mojego chleba juz nie ma :( Zostal... zjedzony :D Jutro upieke kolejny - na weekend :) Moze zaeksperymentuje z bulkami, bo znalazlem kilka ciekawych przepisow. Aha, zapomnialbym - pamietajcie o dobrym wyrobieniu ciasta i dlugim okrese wyrastania w cieplym miejscu - godzina lub 1h30min!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

vajouk

Post #5 Ocena: 0

2008-10-03 10:28:59 (17 lat temu)

vajouk

Posty: 165

Kobieta

Z nami od: 18-10-2007

Skąd: Walkern

Witam wszystkich smakoszy domowego chlebka:-P

Ja rowniez pieke sama chlebek i jest suuuuper.Ponizej podaje przepis:

ROZCZYN:

1 kostka drozdzy
1 litr letniej przegotowanej wody(moze byc troszke cieplejsza to potem ciasto szybciej wyrosnie)
2 lyzki plaskie cukru
1,5 lyzki plaskie soli

Wode wlewam do miski do tego dodaje sol i cukier oraz drozdze(musza sie calkowicie rozpuscic)

Do miski wsypuje:

2,5 szklanki platkow owsianych
1 kg maki przennej
1 torebke slonecznika badz dyni, albo lnu ( do wyboru zalezy na co masz ochote).

Do tego wlewam wczesniej przygotowany rozczyn i mieszam wszystko razem na jednolita mase. Nastepnie przekladam do form keksowych i odstawiam do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Piec rozgrzewam do 200 stopni celcjusza i pieke okolo godziny.
Po upieczeniu wyjmuje z pieca i odstawiam na 5-10 min i dopiero wyjmuje z foremki, klade na boku aby szybciej wystygl.
No i chlebek gotowy do jedzenia.

WSZYSTKIM ZYCZE SMACZNEGO.

PS: Przepis na dwie formy keksowe
"Zycie jest piekne trzeba tylko umiec z niego korzystac

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

gosian

Post #6 Ocena: 0

2008-10-03 11:01:44 (17 lat temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Witam.Czytam te posty i tez bede robic chlebek i mam pytanie..Piszecie o kostce lub pól drozdzy.Macie na mysli kostke 10 dkg.?
I jeszcze jedno pytanie.W moim polskim sklepie nic oprócz máki pszennej nie kupie a chcialabym chleb taki pszenno-zytni upiec.Moze ktos ma sprawdzona angielska zytniá máké?
Pozdrawiam
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

KINGMASTERKA

Post #7 Ocena: 0

2008-10-03 11:18:42 (17 lat temu)

KINGMASTERKA

Posty: 561

Kobieta

Z nami od: 22-09-2008

Skąd: London

Ja kupuję rózne rodzaje mąki zarówno w tesco ,jak i w lidlu ostatnio..wystarczy udać sie na stoisko z mąka a tam masz naprawde duży wybór..

..co do drożdży .rowniez kupuję je w tesco ,ale sa sproszkowane..wiec na 1 litr wody i 1 kg mąki daję 7 g

(opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych)taka miarę znalazłam gdzies na necie.moze to pomoze w miarowosci drożdży..

pozdrawiam..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

KINGMASTERKA

Post #8 Ocena: 0

2008-10-03 11:34:19 (17 lat temu)

KINGMASTERKA

Posty: 561

Kobieta

Z nami od: 22-09-2008

Skąd: London

skoro jesteśmy juz przy jedzonku ...zapraszam do mojej galerii,gdzie umieściłam przepyszna i pożywną sałatkę ..ktora zazwyczaj kazdy chwali ..

..jakby co ..to moge dać przepis..

..smacznego ...kochani...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

malke

Post #9 Ocena: 0

2008-10-03 14:20:19 (17 lat temu)

malke

Posty: 1371

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Skąd: Mansfield

Cytat:

2008-10-03 11:34:19, KINGMASTERKA napisał(a):
skoro jesteśmy juz przy jedzonku ...zapraszam do mojej galerii,gdzie umieściłam przepyszna i pożywną sałatkę ..ktora zazwyczaj kazdy chwali ..

..jakby co ..to moge dać przepis..

..smacznego ...kochani...

Kingo salatka naprawde wyglada apetycznie.Czekam na przepis;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

vajouk

Post #10 Ocena: 0

2008-10-03 14:39:35 (17 lat temu)

vajouk

Posty: 165

Kobieta

Z nami od: 18-10-2007

Skąd: Walkern

Tak chodzi o ta mala kostke drozdzy - 10dag.

Zycze powodzenia w robieniu chlebka
"Zycie jest piekne trzeba tylko umiec z niego korzystac

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 2 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,