MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie full comprehensive

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosiarom05

Post #1 Ocena: 0

2008-08-24 11:34:14 (17 lat temu)

gosiarom05

Kobieta

Z nami od: 22-11-2007

Bardzo proszę o poradę. Mam ubezpieczony na siebie samochód (full comprehensive),
- czy mogę jeździć pożyczonym samochodem kolegi, ewentualnie każdym innym, który ma ubezpieczenie,
- czy kupując kolejny samochód muszę od razu wykupić nowe ubezpieczenie, czy mogę dojechać nim do domu.
Każdy mówi mi co innego, nie wiem już jak to jest naprawdę, a mój angielski nie jest na tyle dobry, żebym mogła o wszystko zapytać. Proszę napiszcie jak to jest jest faktycznie.
:-[

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

_Steve_

Post #2 Ocena: 0

2008-08-24 12:14:55 (17 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Jak masz ubezpieczenie, to masz i regulamin i warunki ubezpieczenia. Tam znajdziesz wszystko.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2008-08-24 13:51:58 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jak kupisz nowy samochod to on nie bedzie mial de facto ubezpieczenia, wiec nie mozesz skorzystac z tego, ze masz comprehensive na inny samochod. Autem kolegi mozesz jezdzic na swoim ubezpieczeniu, bo auto jest juz ubezpieczone przez wlasciciela.
Wyjatkiem moze byc auto od dealera, ktore bedzie ubezpieczenone przez niego np na okres 7 dni i wtedy masz czas na wykupienie wlasnego ubezpieczenia. Ale w takim przypadku dealer Cie o tym poinformuje.

Zanim wsiadziesz do nowego samochodu, koniecznie kup ubezpieczenie. Co Cie moze spotkac zostalo opisane juz tutaj:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/13164/jazda-bez-ubezpieczenia
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gosiarom05

Post #4 Ocena: 0

2008-08-24 14:21:39 (17 lat temu)

gosiarom05

Kobieta

Z nami od: 22-11-2007

Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie: czy mogę korzystać z samochodu kolegi bez względu na to czy jego samochód ubezpieczony jest full comprehensive czy third party?

Do góry stronyOffline

yanovitz

Post #5 Ocena: 0

2008-08-26 10:51:38 (17 lat temu)

yanovitz

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2007

Cytat:

2008-08-24 13:51:58, Richmond napisał(a):
Autem kolegi mozesz jezdzic na swoim ubezpieczeniu, bo auto jest juz ubezpieczone przez wlasciciela.

No wlasnie jak to jest? Bo mnie sie zawsze wydawalo, ze trzeba ubezpieczyc kazdego kierowce (additional driver) na dane auto.
Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #6 Ocena: 0

2008-08-26 11:35:02 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-08-26 10:51:38, yanovitz napisał(a):
Cytat:

2008-08-24 13:51:58, Richmond napisał(a):
Autem kolegi mozesz jezdzic na swoim ubezpieczeniu, bo auto jest juz ubezpieczone przez wlasciciela.

No wlasnie jak to jest? Bo mnie sie zawsze wydawalo, ze trzeba ubezpieczyc kazdego kierowce (additional driver) na dane auto.

Certyficate of Motor Insurance mowi:
Cytat:
The Policyholder may also drive with the owner permossion a motor car not owned by the Policyholder and not hired or leased to the Policyholder under a hire purchase or annual leasing agreement. Cover for driving other cars is limited to Third Part Only. You will not be covered for any loss or damage to the car you are driving.

Czyli ze ubezpieczony moze prowadzic inny samochod za zgoda jego wlasciciela, ale ubezpieczenie pokrywa w takim przypadku tylko Third Part, natomiast nie obejmuje ubezpieczenia auta ktore sie prowadzilo (to auto powinno byc ubezpieczone przez wlasciciela).

Ten cytat wzialem z mojego ubezpieczenia (comprehensive), nie daje pewnosci czy na Third Part bedzie tak samo, najlepiej przeczytac wlasnie czesc 'Certyficate of Motor Insurance' wlasnej polisy ubezpieczeniowej.

Cytat:

2008-08-24 14:21:39, gosiarom05 napisał(a):
Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie: czy mogę korzystać z samochodu kolegi bez względu na to czy jego samochód ubezpieczony jest full comprehensive czy third party?

Tak, nie ma tu roznicy jakim ubezpieczeniem objete jest auto kolegi, po prostu musi byc ubezpieczone.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,