Cytat:
2008-08-26 10:51:38, yanovitz napisał(a):
Cytat:
2008-08-24 13:51:58, Richmond napisał(a):
Autem kolegi mozesz jezdzic na swoim ubezpieczeniu, bo auto jest juz ubezpieczone przez wlasciciela.
No wlasnie jak to jest? Bo mnie sie zawsze wydawalo, ze trzeba ubezpieczyc kazdego kierowce (additional driver) na dane auto.
Certyficate of Motor Insurance mowi:
Cytat:
The Policyholder may also drive with the owner permossion a motor car not owned by the Policyholder and not hired or leased to the Policyholder under a hire purchase or annual leasing agreement. Cover for driving other cars is limited to Third Part Only. You will not be covered for any loss or damage to the car you are driving.
Czyli ze ubezpieczony moze prowadzic inny samochod za zgoda jego wlasciciela, ale ubezpieczenie pokrywa w takim przypadku tylko Third Part, natomiast nie obejmuje ubezpieczenia auta ktore sie prowadzilo (to auto powinno byc ubezpieczone przez wlasciciela).
Ten cytat wzialem z mojego ubezpieczenia (comprehensive), nie daje pewnosci czy na Third Part bedzie tak samo, najlepiej przeczytac wlasnie czesc 'Certyficate of Motor Insurance' wlasnej polisy ubezpieczeniowej.
Cytat:
2008-08-24 14:21:39, gosiarom05 napisał(a):
Dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie: czy mogę korzystać z samochodu kolegi bez względu na to czy jego samochód ubezpieczony jest full comprehensive czy third party?
Tak, nie ma tu roznicy jakim ubezpieczeniem objete jest auto kolegi, po prostu musi byc ubezpieczone.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem