MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Doradzcie prosze.

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tom8104

Post #1 Ocena: 0

2008-08-02 12:57:03 (17 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Cytat:

2008-08-02 07:25:34, akita1 napisał(a):
Nie wiem co robic,mam problemy zdrowotne od dluzszego czasu doskwiera mi bol kregoslupa.Bylam na zwolnieniu lekarskim 5 tygodni,i po tym okresie podjelam prace.Pracuje w Uk,nie powinnam isc jeszcze do pracy zdaniem lekarza,ale niestety poinformowano mnie ze nie bede miala zaplacone jesli bede dalej na zwolnieniu lekarskim ,a to dlatego ze zaklad pracy wyplaca tylko wlasnie za taki okres,a nastepnie instytucja SSP,ale niestety tylko w kwocie L70 tak wiec nie starczylo by na oplacenie mieszkania.Podjelam prace,lekarz wystawil mi zaswiadczenie z zaleceniem lzejszej pracy.Nie musze pisac ze niestety nie dostosowano sie do zalecen,a wrecz przeciwnie pracowalam jeszcze ciezej.Plakalam i pracowalam,ale co mam robic nie mam nikogo to moglby mi pomoc niestety jestem sama.Teraz jestem na urlopie i jestem w Polsce,przed wyjazdem w ostatni dzien pracy zwolniono mnie do domu ze wzgledu na silny bol,po czym poszlam do lekarza,dostalam leki i przylecialam do Polski.Niestety urlop sie konczy,a bol nie mija lekarz zabronil pwrotu,chodze na rechabilitacje.Nie wiem co robi boje sie nie podiac pracy po skonczonym urlopie wiem ze sa wrogo nastawieni na mnie.Jutro powinnam juz jechac do pracy ide w poniedzialek co robic prosze poradzcie.

Pod zadnym pozorem nie powinnas wracac do pracy. Lekarz zalecil ci juz lzejsza prace i jak mowisz pracodawca sie nie dostosowal wiec zlamal prawo.
Powinnas wziac opinie od swojego GP badz specjalisty ze powinnas miec lzejsza prace i zanies to i pokazac pracodawcy. Napisz po prostu prosbe dolacz dokumentacje i wez potwierdzenie na pismie ze pracodawca otrzymal od ciebie taki wniosek. Pracodawca powinien skierowac cie do Occupational Health i tam lekarz na podstawie wywiadu z toba i dokumentow ktore dostanie od Twojego GP wysyla do pracodawcy opinie jaka prace wolno ci robic a jakiej powinnas unikac. Po otrzymaniu decyzji pracodawca powinien dostosowac stanowisko pracy do zalecen lekarza ( zmienic prace na lzejsza, zmienic godziny pracy, etc) powinien zrobic wszystko zeby dostosowac stanowisko pracy do Twojego zdrowia. Jezeli tego nie zrobi bierze pelna odpowiedzialnosc za wypadki ktorym mozesz ulec podczas pracy.
Ma tez drugie wyjscie moze napisac Ci ze nie jest w stanie dostosowac stanowiska pracy do Twojej choroby bo praca ktora oferuje to tylko praca fizyczna a nie ma np pracy biurowej lub ty niespelniasz jakis wymagan zeby przeniosl cie np do biura .Wtedy pracodawca moze cie zwolnic z powodu tego ze jestes powaznie chora i nie ma szans na Twoj powrot do pracy.
Niestety prawo w anglii w takim wypadku nie zmusza pracodawcy do wyplaty ci jakiejkolwiek odprawy i jezeli cos wyplaci bedzie to tylko jego dobra wola. Po otzymaniu tej decyzji masz prawo( jezeli przepracowalas odpowiedni okres w UK) do wielu zasilkow chorobowych lub innej pomocy (kursy szkolenia itp)
Nie wiem jaka masz osobista sytuacje jak bardzo jestes chora i jakie masz zalecenia od lekarza wiec ciezko mi cos wiecej powiedziec pamietaj ze zdrowie jest jedno i za zadne pieniadze go nie kupisz....

PS. Mozesz zrocic sie do CAB lub zwiazkow zawodowych w miejscu pracy o pomoc w rozwiazaniu twojej sprawy

Powodzenia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

akita1

Post #2 Ocena: 0

2008-08-02 14:59:36 (17 lat temu)

akita1

Kobieta

Z nami od: 11-02-2008

jestem skolowana,nie mam pojecia co zrobic!Jutro mam wylot,a w poniedzialek mam podiac prace.Skoro tak jak piszesz moze mnie mimo wszystko zwolnic bo nie bedzie mial stanowiska lub nie bedzie chcial tego zrobic to nie takie proste.Czy zatem jesli zostane na zwolnieniu lekarskim tu w Polsce to moga mnie zwolnic?

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #3 Ocena: 0

2008-08-02 15:43:55 (17 lat temu)

tom8104

Cytat:

2008-08-02 14:59:36, akita1 napisał(a):
jestem skolowana,nie mam pojecia co zrobic!Jutro mam wylot,a w poniedzialek mam podiac prace.Skoro tak jak piszesz moze mnie mimo wszystko zwolnic bo nie bedzie mial stanowiska lub nie bedzie chcial tego zrobic to nie takie proste.Czy zatem jesli zostane na zwolnieniu lekarskim tu w Polsce to moga mnie zwolnic?

Jezeli konczy Ci sie zwolnienie musisz koniecznie poinformowac pracodawce co sie z Toba dzieje i albo dac mu nastepne zwolnienie albo wrocic do pracy. Mozesz wyslac zwolnienie z Polski lub przefaksowac do zakladu pracy ( tlumaczone mile widziane) albo wyslac komus zaufanemu kto pracuje z Toba zeby on dal pracodawcy i dobrze by bylo zeby pracodawca potwierdzil ze je otrzymal.
Wazne jest po prostu zeby pracodawca wiedzial co sie z toba dzieje. Jezeli nie zdazysz dostarczyc zwolnienia w dniu w ktorym konczy ci sie stare zwolnienie zadzwon do zakladu pracy powiedz ze dalej jestes chora i zwolnienie dostarczysz w najblizszym czasie.8-)

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #4 Ocena: 0

2008-08-02 15:46:12 (17 lat temu)

tom8104

Cytat:

2008-08-02 14:59:36, akita1 napisał(a):

Moga cie zwolnic jezeli bedziesz na zwolnieniu ponad 28 tygodni.

Do góry stronyOffline

akita1

Post #5 Ocena: 0

2008-08-02 16:10:48 (17 lat temu)

akita1

Kobieta

Obecnie nie jestem na zwolnieniu,teraz mam urlop.W trakcie urlopu niestety nastapil nawrot choroby,do pracy mam wrocic 04.08 po urlopie.Lekarz u ktorego bylam zabrania wyjazdu i dal mi zwolnienie,chodze na fizjoterapie.Nie wiem co robic,raz ze nie beda mi placic i z czego bede zyc?to nie latwe jesli jest sie samemu

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #6 Ocena: 0

2008-08-02 17:26:51 (17 lat temu)

tom8104

Cytat:

2008-08-02 16:10:48, akita1 napisał(a):
Obecnie nie jestem na zwolnieniu,teraz mam urlop.W trakcie urlopu niestety nastapil nawrot choroby,do pracy mam wrocic 04.08 po urlopie.Lekarz u ktorego bylam zabrania wyjazdu i dal mi zwolnienie,chodze na fizjoterapie.Nie wiem co robic,raz ze nie beda mi placic i z czego bede zyc?to nie latwe jesli jest sie samemu

Wiec po urlopie idz na chorobowe zadzwon do pracy wyslij zwolnienie. Jesli bedziesz w anglii prawdopodobnie bedziesz mogla dostac jakies benefity w czasie gdy jestes na zwolnieniu ale nie jestem pewien. Jezeli wyslesz zwolnienie i zostaniesz w Polsce bedziesz co tydzien dostawc ok 70 funtow za chorobowe do 28 tygodni choroby. Wiem ze samemu nie jest latwo ale glowa do gory.;-)

Do góry stronyOffline

akita1

Post #7 Ocena: 0

2008-08-02 18:47:24 (17 lat temu)

akita1

Kobieta

Tom8104,dziekuje za pocieszenie i rady.Tak o takiej kwocie wiedzialam,ale jest to kwota tak mala ze nie oplace nawet czynszu w Angli,a jak wiesz niestety tszeba go placic mimo nieobecnosci

Do góry stronyOffline

ewasz32

Post #8 Ocena: 0

2008-08-02 19:24:07 (17 lat temu)

ewasz32

Kobieta

Z nami od: 15-02-2006

witam Cie serdecznie! Mam kolezanke, ktora wydala w Polsce kupe kasu na lekarzy.Tak jak i Ty walczyla z bolem kregoslupa,dyskonfortem i zwiazana z tym ogolna niemoca.Miala naswietlania,masaze(pomagaly ale na krotka mete),blokady,zastrzyki witaminowe i Bog wie co jeszcze.Przez czysty przypadek byla u mamy w szpitalu na oddziale dla nerwowo chorych gdzie tam nie mogla sie podniesc i wyprostowac sie tak jakby cos ja zblokowalo.Lekarz ktory byl na dyzurze zaprosil ja do gabinetu i po rozmowie zasugerowal jej ze te bole sa spowodowane nieustajaca depresja i frustracja i zalecil jej leki psychotropowe na tyle slabe aby jej nie uzaleznic.No i stal sie cud.Bole zaczely przechodzic i nastawienie do zycia i otoczenia rowniez sie poprawilo.To bylo jakies poltora roku temu a po bolu nie zostalo ani sladu.Zycze powodzenia i trzymam kciuki.Pa:-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

akita1

Post #9 Ocena: 0

2008-08-02 20:12:16 (17 lat temu)

akita1

Kobieta

nie jestem pewna,ale sama sie zastanawialam nad tym.Tez tak mysle i wiem ze stresy sa przyczyna bolu kregoslupa.Tak teraz tez sie niestety denerwuje tym co zastane po powrocie i jak bedzie gdy niestety zostane w Polsce.

Do góry stronyOffline

ewasz32

Post #10 Ocena: 0

2008-08-04 13:22:52 (17 lat temu)

ewasz32

Kobieta

Z nami od: 15-02-2006

Witaj! W tej chwili nie powinnas myslec co to bedzie tylko powiadom firme o swoim stanie zdrowia i po zakonczeniu leczenia dostarcz im zaswiadczenie od lekarza.Jezeli Cie zwolnia to nie na podstawie porzucenia pracy (bo moga wtedy wystawic tzw. wilczy bilet)tylko czasowej niezdolnosci do pracy i mozesz sie starac o zasilek dla bezrobotnych poszukujacych pracy.Pamietaj, ze nie matego zlego coby na dobre nie wyszlo.Trzymam kciuki.Pa
:-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,