Str 4 z 21 |
|
---|---|
Arkadi73 | Post #1 Ocena: 0 2010-03-04 12:20:38 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-03-2010 Skąd: Londyn |
Mam pytanie przyszedł mi dziś mandat z kamery. A było tak wjechałem na parking zobaczyłem że na murze jest kartka PRIVATE LAND więc wycofałem i pojechałem w inne miejsce. Po 2 miesiącach dostaję zdjęcie że mam zapłacić mandat. Na 1 fotce jest czas 09:50 na 2 09:52. Jak się odwołać od takiego mandatu i czy mam w ogóle jakieś szanse i podstawy do odwołania, jeśli tak to czy ktoś może mi napisać takie odwołanie.
![]() |
Jakobs | Post #2 Ocena: 0 2010-03-04 14:58:58 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Ponizszy text tylko dla tych co maja jaja zeby postawic sie systemowi, dla reszty poslusznych owieczek polecam pracowac ile wlezie i plaic bez namyslu wszytsko czego od nas bigbrother i jego armia biurokratow zazada. Wkoncu jestesmy tylko poslusznymi niewolnikami i musimy placic naszym panom
![]() PCN's (Penalty Charge Notices) are not Fines they are in fact Contractual Payments! Cytat: i got a notice through the door this morning from a CORPORATION TRADING AS WEYMOUTH AND PORTLAND BOROUGH COUNCIL
it may be about a parking ticket (it is shhhhh!) which are contractual notices for payment if you don't consent and want it to be known return it to sender no contract you can just ignore them as they are only contracts requiring your signature i like this way much more though think of the posties who will see all these notices being returned from al over the country ha ha this in no way is meant as legal advice and is only for entertainment purposes if you don't want to get wet dont jump in the water peace Wiecej podobnych pomyslow i porad na http://tpuc.org/ [ Ostatnio edytowany przez: Jakobs 04-03-2010 15:16 ] Si vis pacem, para bellum.
|
littleflower | Post #3 Ocena: 0 2010-03-04 17:49:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
mi z kolei znajomy Anglik wyslal to::::: Pay your fine, but, NO POINTS DEDUCTED, !! Read on :- This is how the points get added to your licence: If you get a fixed penalty notice through the post which also carries penalty points the computer system first sends you a demand for the cash. When you have paid, it then sends a demand to return your licence for endorsement. It cannot handle the licence endorsement and the payment at the same time, and it cannot process the points part of the system until the financial section is complete. If you overpay the fixed penalty, it must issue and send a refund cheque for the overpayment. Therefore, overpay the fixed penalty by sending a cheque for the full amount plus ?1. The computer will then automatically generate a refund cheque for the over-payment and send it to you. **** Do not cash this refund cheque - DUMP IT. The system then remains 'open' and cannot generate the 'send your licence for endorsement' demand part of the program. It does, however, record your payment of the fixed penalty, so it does not trigger the 'follow-up unpaid fine' stage. As there is no human intervention, the system will leave you alone, since it has got your money, which is the primary objective! Zaznaczam ze jeszcze nie mialam sposobnosci zeby z tej rady skorzystac ( na szczescie) "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Wuwunio | Post #4 Ocena: 0 2010-03-04 17:52:17 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2009 Skąd: Elsecar |
moj znajomy cos ostatnio pisal na fb ze jadac autosrada i jak sa speed camery to trzeba zmieniac pasy a wtedy nic nie zrobia ale nie wiem w sumie czy to prawda
|
Arkadi73 | Post #5 Ocena: 0 2010-03-05 18:22:49 (15 lat temu) |
Jestem w podobnej sytuacji tylko mnie złapała kamera natomiast ja wjechałem na parking zobaczyłem że jest private więc z niego wyjechałem cała operacja zajęła mi 2 minuty przysłano mi 2 zdjęcia z ogólnym czasem 2 minuty co robić PŁACIĆ ???. Mandat jest od jakiejś prywatnej firmy.
|
|
|
autofan | Post #6 Ocena: 0 2010-03-05 18:47:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2007 Skąd: Poole |
Moze zamiast nalezaloby czytac prawidlowo znaki ,bez podtekstu, a moze mi sie uda? Ale to chyba zbyt trudne dla niektorych.
Milosnik samochodow.
|
Jakobs | Post #7 Ocena: 0 2010-03-05 18:52:19 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2010-03-05 18:22:49, Arkadi73 napisał(a): Jestem w podobnej sytuacji tylko mnie złapała kamera natomiast ja wjechałem na parking zobaczyłem że jest private więc z niego wyjechałem cała operacja zajęła mi 2 minuty przysłano mi 2 zdjęcia z ogólnym czasem 2 minuty co robić PŁACIĆ ???. Mandat jest od jakiejś prywatnej firmy. Nie plac :-W Jezeli znasz w miare dobrze angielski skorzystaj z forum na http://tpuc.org/ ta jest mnostwo postow na temat nie placenia mandatow itp. Si vis pacem, para bellum.
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2010-03-05 20:06:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2010-03-05 18:52:19, Jakobs napisał(a): Cytat: 2010-03-05 18:22:49, Arkadi73 napisał(a): Jestem w podobnej sytuacji tylko mnie złapała kamera natomiast ja wjechałem na parking zobaczyłem że jest private więc z niego wyjechałem cała operacja zajęła mi 2 minuty przysłano mi 2 zdjęcia z ogólnym czasem 2 minuty co robić PŁACIĆ ???. Mandat jest od jakiejś prywatnej firmy. Nie plac :-W Jezeli znasz w miare dobrze angielski skorzystaj z forum na http://tpuc.org/ ta jest mnostwo postow na temat nie placenia mandatow itp. odwołać się, bo te mandaty są wysyłane z automatu, czsami mozna dostać mandat ze parkowało się całą dobe, np byłas weczorem po zakupy a potem rano. oczywista głupota bo kto zostawia samochód na parkingu pod sklepem. tu masz 2 minuty wiec jak nic widać ze nie parkowałaś, anulują ci. mnie kiedyś wlepili mandat w centrum, tam dostajesz smsa 5 minut przed koncem, a że kamienice t miałem problem z zasięgiem, i musiałem dwa razy przejść procedure przedłużania parkingu, efekt był taki że parking mi się skonczył dwie minuty wczesniej niz zaczeło działać następne, miedzy czasie już wypisał mi koleś mandat, czyli czekał, cale jajo było takie że dosłownie 1 minute cześniej było wznowienie niż on wydrukował. anulowali mi. dostałem też ze speed kamery na dozwolonych 30 jechałem 30 ale złapała mnie kamera :D też anulowane. pmyłki zdarzają się wszedzie odwołwać się można jak jest uzasadnienie, a jak nie ma to bez sensu kozaczyć bo cie wyśmieją i zrobią swoje. Cytat: 2010-03-04 17:52:17, Wuwunio napisał(a): moj znajomy cos ostatnio pisal na fb ze jadac autostrada i jak sa speed camery to trzeba zmieniać pasy a wtedy nic nie zrobią ale nie wiem w sumie czy to prawda Mit, kamery rozpoznają tablice rejestracje, to bardzo zaawansowany system, dygitalizujący na sekundę ileś tam tysięcy pojazdów, a uważasz że baza danych ma problem z odnalezieniem pojazdu w dwóch kamerach? jak masz programy NG lub discovery to czasami puszczają program o londyńskim zarządzaniu ruchu, wszystkimi kamerami CC zone, LE zone, speeed kamery zarządzane jest z jednego miejsca pod Londynem. co prawda ci od kamer speeed jest ich grupa ludzi, ale najlepszy jest system CC zone, jest tak doskonały że weryfikacje niepewnych odczytów weryfikuje 1 człowiek który pracuje 8 gadzin dziennie!! a ile dziesiątków tysięcy jest rejestrowane wjazdów i wyjazdów samochodów ze strefy?? są jeszcze inne możliwości identyfikacji pojazdu, np przez pomiar jego indukcji, bo każdy pojazd ma inny opór, kiedyś gdy byłem w temacie i sprzedawałem systemy nadzoru przepływu towarów, to wiem ze taki system indykcyjny, był testowany miedzy innymi w londynie, nie mam pojęcia czy został wprowadzony w życie, ale system był zarąbisty, bo można było umieszczać czujniki nawet 3 metry pod ziemią! Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Arkadi73 | Post #9 Ocena: 0 2010-03-06 09:29:04 (15 lat temu) |
Żadnego znaku przed wjazdem na parking nie było dopiero po zaparkowaniu zobaczyłem napis że to private więc wycofałem i pojechałem gdzie indziej. Całe zajście trwało 2 minuty. I czy oni mają prawo żądać mandatu za to ?
|
Divide | Post #10 Ocena: 0 2010-10-27 09:26:49 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-10-2010 Skąd: Walsall |
Witam.
Mam problem tego typu iż w przeciągu dwóch ostatnich tygodni dostałem dwa mandaty za parkowanie (obydwa niesłusznie). Miało to miejsce na tej samej zatoczce parkingowej w centrum Walsall. Zasady tej zatoczki pozwalają na bezpłatne parkowanie do 2 godzin od 8:00 do 18:30 z zastrzeżeniem "no return within 2 hrs". Dodam jeszcze, że mieszkam w centrum i nie mamy przydzielonego żadnego parkingu (nawet tenant bay), więc jeśli w dzień nie pracuję to muszę przestawiać auto co 2 godziny w drugie miejsce (na innej ulicy). Pierwszy z nich dostałem za "re-parked within specified time", a sprawa wyglądała tak, że zaparkowałem auto parę minut przed 8:00 i poszedłem do domu, po czym wróciłem po auto o 9:55, tak żeby zabrać je zgodnie z zasadami, a tu d**a, na szybie mandat że niby obserwowali mój samochód od 8:11 do 9:26. W council'u dostałem formularz do wypełnienia żeby się odwołać od mandatu. Tak więc wypełniłem i opisałem całą sprawę najlepiej jak umiałem. W odpowiedzi dostałem, że odrzucają moją apelację gdyż nie mają podstaw do anulowania i że mam zapłacić. W wyjaśnieniu napisali, że według ich samochód został zabrany, po czym ponownie zaparkowany w tym samym miejscu gdyż się zmieniło położenie opon? Totalna bzdura... Podkreślę, że jest to niemożliwe gdyż cały czas byłem w domu!! Do listu dołączyli jedno zdjęcie samochodu z godziny wypisania mandatu (nie dołączyli drugiego zdjęcia aby potwierdzić "inne położenie opon" ![]() Wczoraj sobie pomyślałem żeby dać sobie spokój i zapłacić im te Ł25 bo to nie jest kosmiczny pieniądz a człowiek się więcej nerwów naje za to. Jednak odpuściłem sobie tą myśl kiedy po południu zobaczyłem na szybie kolejny mandat!!! A więc tak: Jak zwykle rano zostawiłem samochód na w/w zatoczce parę minut przed 8:00 i poszedłem do domu. Samochód zabrałem o godz. 9:58 i pojechałem zostawić go na inną ulicę. Jak parkowałem była godz. 10:07. Znów powrót do domu i kolejne zabranie auta o 12:05. W tym momencie musiałem autko postawić znowu na pierwszej zatoczce. jak dojechałem tam to była 12:12. Spowrotem do domku. O godzinie 14:08 przychodzę po samochód gdzyż miałem na 15:00 do pracy a tam na szybie mandat. Czytam i znowu to samo. Samochód obserwowany od 8:18 do 13:00??? "Re-parked within specified time of leaving a bay within the same parking place". Dodam, że był to deszczowy dzień i się domyślam, że dla "Pana oficera" się nie chciało chyba chodzić i moknąć... Dodam też, że samochód parkuję w tych miejscach od kilku miesięcy i nigdy nie miałem z tym problemów!! Nie jest też tak, że nie chcę płacić mandatów gdyż mandat który dostałem ze swojej winy opłaciłem tego samego dnia (bo za błędy trzeba płacić ![]() Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chciałem jak najlepiej wszystko wytłumaczyć i PROSZĘ O POMOC co dalej z tym zrobić bo już mi powoli ręce opadają... Z góry dziękuję. |