Str 6 z 10 |
|
---|---|
anneczka | Post #1 Ocena: 0 2009-01-02 12:48:35 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2007 Skąd: Staffordshire |
INDIE
![]() W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót
![]() |
Post #2 Ocena: 0 2009-01-02 13:35:46 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2009-01-02 13:38:16 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ee, Barbie bez przesady...Raczej po raz enty niektorzy generalizuja swoje postrzeganie rzecyzwistosci, a niektorzy probuja wytlumaczyc blednosc takich zalozen...
A Aneczka, tak narzekasz na poziom Anglikow, a sama takie babole strzelasz, hmmm, edukacja sie klania ![]() [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 02-01-2009 13:39 ] |
Darioushz | Post #4 Ocena: 0 2009-01-02 22:41:41 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 31-12-2008 Skąd: Berkshire |
Cytat: Tak juz z ciekawosci zapytam, skad ci Indianie, pln. czy pld. Ameryka?
Wyjdz kolego na ulice i zapytaj 1000 osob ( nie polakow ) z jakiego kraju jest Indian lub Indians. Dostaniesz 1000 odpowiedzi ze z Indii. Nikt nawet nie pomysli o Apaczach , Czejenach , Mohawk , Huron czy Dakota ![]() Jezeli juz chce sie o nich wspomniec trzeba uzyc pelnej nazwy , czyli : North American Indians lub South American Indians. Kolumb ich tak nazwal bo byl pewien ze odkryl nowa droge do Indii. Byl pewien ze jest w Indiach , wiec nazwal ich Indianie , bo mieszkaniec Indii to Indianin. W Polsce urzywa sie jeszcze czasem blednej nazwy Hindus , ale juz czescie poprawnej nazwy Indus. To tyle odnosnie poprawy tych co poprawiaja innych. ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Darioushz 02-01-2009 22:53 ] |
anneczka | Post #5 Ocena: 0 2009-01-02 22:51:17 (16 lat temu) |
wale babole bo nie zwracam uwagi na błedy bo szybko pisze, nie czepiajcie sie już tak!!a o anglikach mam takie zdanie bo mam duzo z nimi do czynienia, w biurze nie potrafia nawet prawidłowo wypłacic kasy, choc maja godziny czarno na białym, a jesli ich o cos poprosic to miesiacami trwa, cięzko im sie po prostu zebrać do pracy, a mnie nerwy ponosza bo jedna dziewczyna sie juz rok prosi aby jej wyplacic holidaya, inna pół aby jej wyplacili nadgodziny, chłopakowi nie placą za weekendy choc pracuje , ja sie prosze o dokładne rozkłady pracy juz 4 miesiace i raz dostalam sprzed 4 lat nieaktualny i od tamtej pory cisza, nie lubie takiego niezorganizowania
![]() ![]() ![]() W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót
![]() |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2009-01-02 22:54:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A skad wniosek, ze przyczyna ich ociagania sie jest narodowosc czy pochodzenie?
Czy nie napisalabys o takiej samej sytuacji w Polsce, ze pani Ziutka z kadr nie potrafi na czas zaplacic nagodzin? A tu od razu to Angol, nie Jane czy Ann, ktore czegos nie zrobily. Pisanie postow w niedbaly sposob swiadczy o braku szacunku dla czytajacego. Carpe diem.
|
Post #7 Ocena: 0 2009-01-02 23:09:52 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2009-01-02 23:10:41 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
nullIndianie [hiszp. < gr. < sanskr.], rdzenni mieszkańcy Ameryki; nazwę tę nadał im K. Kolumb, który użył jej w przekonaniu, że dotarł do Indii; przybyli w wielu falach migracyjnych z północno-wschodniej Azji pomostem lądowym istniejącym w miejscu dzisiejszej Cieśn. Beringa; najczęściej przyjmuje się, iż nastąpiło to 27–15 tys. lat temu (niektórzy badacze przesuwają tę datę nawet do 50–40 tys.); ostatnią falę przybyszów stanowiły ludy nie zaliczane do I.: Eskimosi i Aleuci; w wyniku przystosowania się do różnorodnych środowisk geogr. powstała różnorodność kultur i typów gospodarki: w Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej — w Mezoameryce i na Wyżu Andyjskim — wielkie cywilizacje Majów, Azteków, Inków, obszar ten zamieszkiwały również ludy kopieniacze oraz zbieracko-łowieckie; w Ameryce Północnej — osiadłe plemiona myśliwych polujących na ssaki mor., koczownicze plemiona zbieracko-łowieckie, osiadłe plemiona rolników; ob. większość I. północnoamerykańskich żyje w rezerwatach; w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej tworzą trzon ludności, są gł. mieszkańcami wsi, nieliczne plemiona Amazonii zachowały trad., plemienny sposób życia; obecnie w Ameryce Łac. żyje ok. 33 mln I., w Ameryce Północnej — ok. 4 mln.
hindusi, nazwa największej w Indiach społeczności rel., wyznawcy hinduizmu w jego różnorodnych odmianach doktrynalnych i regionalnych (wisznuizm, śiwaizm, śaktyzm). Cyt. za encyklopedia.pwn.pl, to z poprawnej polszczyzny. Co do okreslen anglojezycznych, uzywa sie "Native Americans, American Indians, Amerindians, Amerinds, Aboriginal, Indians, Indigenous, Original Americans,First Nations Red Indians, or Red Men, dla okreslenia narodow zamieszkujacych Ameryki". Natomiast angielskie Indians dotyczy mieszkancow Indii, cyt. (pronounced /ˈɪndiə/) is derived from Indus, which is derived from the Old Persian word Hindu, from Sanskrit Sindhu, the historic local appellation for the Indus River. The ancient Greeks referred to the Indians as Indoi (Ινδοί ![]() Cytaty z wydawnictw etnograficznych. Chyba wypadaloby rozrozniac poprawna polszczyzne od angielszczyzny, chwalac sie edukacja ![]() |
Darioushz | Post #9 Ocena: 0 2009-01-02 23:16:42 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 31-12-2008 Skąd: Berkshire |
Cytat: 2009-01-02 22:51:17, anneczka napisał(a): wale babole bo nie zwracam uwagi na błedy bo szybko pisze, nie czepiajcie sie już tak!!a o anglikach mam takie zdanie bo mam duzo z nimi do czynienia, w biurze nie potrafia nawet prawidłowo wypłacic kasy, choc maja godziny czarno na białym, a jesli ich o cos poprosic to miesiacami trwa, cięzko im sie po prostu zebrać do pracy, a mnie nerwy ponosza bo jedna dziewczyna sie juz rok prosi aby jej wyplacic holidaya, inna pół aby jej wyplacili nadgodziny, chłopakowi nie placą za weekendy choc pracuje , ja sie prosze o dokładne rozkłady pracy juz 4 miesiace i raz dostalam sprzed 4 lat nieaktualny i od tamtej pory cisza, nie lubie takiego niezorganizowania ![]() ![]() ![]() Sorry ze podlaczam sie do tematu , ale jest nawet ciekawy. Mialem podobne sytuacje jak Ty i moim zdaniem mozna to podciagnac pod lekka dyskryminacje lub moze raczej na probe wykorzystania ( oszukania) bazujac czesto na naszej niewiedzy. Ich ciagle bledy w naliczaniu godzin , nadgodzin , urlopow , jednym slowem zawsze cos ! Po dlugiej walce jedno wyprostujesz a w tym czasie dojda trzy inne. Co ciekawe nie dotyczylo to angielskich pracownikow , im zawsze sie wszystko zgadzalo. |
anneczka | Post #10 Ocena: 0 2009-01-02 23:26:22 (16 lat temu) |
Cytat: Pisanie postow w niedbaly sposob swiadczy o braku szacunku dla czytajacego. Mylisz sie, każdy czasem wali jakieś literówki. A wracając do narodowości, nie mówie, ze kazdy anglik jest tępy ale wybaczcie mi i niech oni wybaczą, ale sumienność w pracy nie jest ich dobra stroną a poza tym nie potrafia na czas czegos dostarczyć lub załatwić, pracowałam w polsce w kilku miejscach i nigdy nie spotkałam sie z takim podejsciem do pracownika co ma moja firma, ja osobiście sie na nich nie przejechałam, ja zawsze wszystko mam dobrze wypłacone i mnie bardziej słuchaja jak reszte pode mną,których totalnie maja gdzieś, ale tak być nie powinno, każdy pracownik powinien być szanowany tak samo jak pracodawca przez pracownika, w tedy atmosfera w pracy jest napewno milsza ![]() [ Ostatnio edytowany przez: anneczka 02-01-2009 23:33 ] W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót
![]() |