Str 2 z 25 |
|
---|---|
marcheweczka | Post #1 Ocena: 0 2008-01-29 19:30:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿O/M/R✿✿ |
a może jakies slodkie rogaliki z marmolada lub nutella?....sa przepisy bez drozdzy?
[i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później
wątek sam zdechnie ...[/i]
|
marcheweczka | Post #2 Ocena: 0 2008-01-29 19:34:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿O/M/R✿✿ |
Rogaliki półkruche bez jaj
* 1/2 kg mąki * 1/2 szkl cukru * cukier waniliowy, jak ktoś lubi * kostka margaryny * 200 ml gęstej kwaśnej śmietany * czubata łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Suche połączyć, posiekać z nimi margarynę, dodać śmietanę (jak nie ma kwaśnej, do słodkiej wcisnąć cwierc cytryny i wymieszać), szybciutko wyrobić, aby się połączyło, wsadzić na godzinę do lodówki (jak za rzadkie wyjdzie, podsypywać mąki, aż będzie takie jak na pierogi) . Wałkować na placki wielkości talerza do kanapek, no taki nie obiadowy i nie deserowy, pośredni, kroić (najlepiej radełkiem) na cwiartki, na podstawę nałożyć dżem albo kawałek jabłka, zawinąc brzegi do wewnątrz i zwinąć całość aż do czubeczka, wygiąć w rogalik. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia blasze, piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w 180-200 stopniach. Lekko ciepłe posypać pudrem. Mniam! [i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później
wątek sam zdechnie ...[/i]
|
marcheweczka | Post #3 Ocena: 0 2008-01-29 19:40:12 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿O/M/R✿✿ |
no i paczuszki z ziemniakami....co roku je pieklam i sa pyszne
Niektórym może wydać się to dziwne, ale polecam bo pączki z ziemniaków są tanie i pyszne ![]() 1 kg ziemniaków (zważyć obrane i umyte), 1 kg mąki, 4 jajka, kostka margaryny, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag drożdży, 1 szklanka ciepłeg mleka, 1 litr oleju. Ziemniaki ugotować bez soli i gorące przekręcić przez maszynkę. Na mąkę wbić jaja i posiekać , dodać rozpuszczoną margarynę. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego (nie gorącego) mleka z 2 lyżeczkami cukru. Dodać do mąki posiekać. Dodać następnie ciepłe zmielone ziemniaki i olejek i dobrze wymieszać. Zagrzać olej. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wyciskać pączusie i piec na tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem lub moćżyc w cukrze pudrze. Można również posypać kokosem czy orzeszkami. Pączusie są najlepsze pierwszego dnia. Zycze smacznego [i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później
wątek sam zdechnie ...[/i]
|
lidands | Post #4 Ocena: 0 2008-01-29 21:32:40 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie moge otworzyc strony z przepisem na faworki...... a chcialoby sie sprobowac. Pomozcie
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2008-01-29 22:02:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Marcheweczka przepis super!
Ja do ciasta na pączki dodaje jeszcze kieliszek wódki..I zawsze smaze na oleju ,nie na smalcu... Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim SMACZNEGO Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2008-01-29 22:07:22 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2008-01-30 16:32:41 (17 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
sciagniete z forum jakiegos, zamiast sera mozna dodac tlustej smietany - double, nadzienie dowolne - ja lubie z marmolada lub musem jablkowym
Składniki: 25 dkg mąki, 25 dkg sera białego, (nie kwaśnego, dobrze odciśniętego), 25 dkg masła lub margaryny, 1 jajko, 30—40 dkg marmolady, cukier puder do posypania. Do przesianej mąki przesiekanej z tłuszczem dodać przetarty uprzednio przez sito lub przepuszczony przez maszynkę ser i pół jajka. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować je do grubości około 0,5 cm. Kroić w kwadraty 7x7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę marmolady, następnie zwinąć w rulon i uformować rogalik. Posmarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka i piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. smacznego ![]() |
Post #8 Ocena: 0 2008-01-30 17:57:15 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
bloby00 | Post #9 Ocena: 0 2008-01-30 18:33:12 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
To ja tez cos dodam:
Pierwszy lepszy polski slep i "chce to, to, to, no i jeszcze moze to" :D mniam, mniam. |
Pluszowa | Post #10 Ocena: 0 2008-01-30 19:37:42 (17 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2007 |
AMELKAR, ja właśnie zrobiłam faworki z prawie identycznego przepisu, tylko że z trzech porcji
![]() ![]() U mnie w rodzinie robi się faworki na dwa sposoby: albo rozwałkowuje ciasto na grubość maksymalnie 0,5 mm, albo robi troszkę grubsze ale z dodatkiem proszku do pieczenia ![]() No mercy for the weak _ No pity for the dying _ No tears for the slain
|