MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

(polish..ed) bus driver blue diary

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

Str 18 z 28

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

agarudii

Post #1 Ocena: 0

2013-05-13 19:36:50 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

jak zwykle rewelacyjne :-)
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-05-13 19:39:52 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-07-14 22:49:39 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

eMaSad

Post #4 Ocena: 0

2013-07-14 23:07:27 (12 lat temu)

eMaSad

Kobieta

Z nami od: 26-01-2013

A ja już myślałam, że coś jednak skrobnął nasz Autor w te upały, skoro zapowiadał....:( a tu d....a.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-07-14 23:10:53 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

eMaSad

Post #6 Ocena: 0

2013-07-14 23:14:34 (12 lat temu)

eMaSad

Kobieta

Z nami od: 26-01-2013

Cytat:

2013-07-14 23:10:53, Pigula75 napisał(a):
Komu jak Komu...ale Jemu wybaczyc potrtafie :-]
Niemniej jednak, żeby nie miał za dobrze....przypominać Mu będe :-]

ja też :) ja też :)

Do góry stronyOffline

autor65

Post #7 Ocena: 0

2013-07-14 23:30:20 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

he,he już nie długo ....jadę na urlop do wspaniałego, gęsto zaludnionego domu nad morzem z cudnym ogrodem( wyglada jak lunapark - tak sie usmialem, ze mialem zamiescic zdj. w wiocha .pl a wczoraj michal przyniosl krasnala) ....spędzę tam dwa tygodnie i jak tylko wyremontuje łazienkę, pomaluje front i powymieniam żarówki to napisze dluuuugie opowiadanie :)
P.S
i nie muszę płacić za samolot!
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2013-07-14 23:34:15 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

autor65

Post #9 Ocena: 0

2015-07-21 11:47:43 (10 lat temu)

autor65

Mężczyzna

a teraz opowiadanie.
Może nie całkiem zgodne z tematem ale nie wszystko musi być po kolei tym bardziej jak osoba pisząca ma tez trochę "nie po kolei"

"Nigdy nie zatrzymuj sie w Jarosławiu"

Lata 80-te
ach
Jak mówi mój syn Mateusz, który urodził sie w 1988 do swojego kolegi równolatka:
- "To były czasy!"
Ta muzyka, chata, szkło. Jakże chciało sie żyć!
Wszystko było lepsze i prostsze. Nikt nie musiał być kreatywny, nie było hjuman resursów, nikt nie startapowal.... Było normalnie, fajnie. Każde jedzenie było organiczne w calu.
Nawet dopalacze były naturalne... z maku.
Pomimo stanu wojennego, bidy i octu w sklepie byliśmy szczęśliwi , bo byliśmy dziećmi.
I tu zaczyna sie ta historia - śmieszna!? - nie dla mnie.
W sumie nie rozumiem dlaczego moja żona spadla z łóżka śmiejąc sie do rozpuku, gdy jej to opowiadałem.
Zamiast tego co powinienem o tej porze robić czyli "dopełnić obowiązków", odstąpiłem od rytuału ,rutyny i postanowiłem tego wieczora cos zmienić i...
zamiast bajki jak co wieczór opowiedziałem jej tą historie.
To był mój błąd.
Moja rada - róbcie wieczorem wszystko jak zawsze, innowacje są nie...nie zawsze dobre.
Teraz mam za swoje, jak tylko mnie zobaczy to pokazuje na mnie palcem i trzymając sie za brzuch śmieje sie .
Historia ta jest prawdziwa na "faktach autentycznych", która wydarzyła sie rzeczywiście.
Byłem w liceum, może w drugiej ale na pewno nie w czwartej klasie.
Zawsze kochałem muzykę, no oprócz "pie....ej ery techno" oczywiście. ELO, JM Jare, OMD, a nawet Boney M i Afric Simone - to kręciło sie na Mister Hit-cie z prędkością 33 lub 45 czyli LP albo SP.
Kręciło też mnie i tak mi zostało.
Jest jednak jedna rzecz o której nikt nie mówi, ale każdy wie. Zeby cos nas kręciło potrzebna jest....forsa, szmal, kasa.
Jedyny problem? - wciąż taki sam , wtedy i teraz.
Skąd ja wziąć?
Zdobyć.
Pracą? - tak.
Kombinacją? - ....
To sie okaże.
Miałem to "szczęście", ze w tamtych trudnych czasach pomagała nam ciocia z Francji.
Wysyłała paczki z żywnością, słodyczami i ciuchami.
To była wielka pomoc. Większość rzeczy używaliśmy sami, nie tylko sami ale tez dawaliśmy bliższej i dalszej rodzinie. Cześć sprzedawaliśmy, a za gotówkę mogliśmy przetrwać dzięki kochanej cioci Marie.
"merci Marie..."
Okazja czyni....
Raz zdarzyło sie tak , ze sam odebrałem paczkę i otworzyłem ją.
W zasadzie zawsze byłem dobrym dzieciakiem, a przede wszystkim uczciwym. Do mszy trzy razy w tygodniu jako ministrant wczesnym rankiem służyłem.
Do mszy juz nie służe, ale znany jestem z uczciwości -" swojego nie dam, czyjego nie ruszę"
Tym razem jednak coś mnie podkusiło.
W paczce było mnóstwo dobra. Słodycze, kawa, odzież i kilka par jeansów - zajebistych. W tamtych czasach Wranglery czy Lee to był rarytas - w Pewexie kosztowały prawie miesięczna pensje.
Jedna para była za mała na mnie.
"Zwinąłem" je i sprzedałem kumplowi za 6tys. czyli polowe miesięcznej średniej pensji.
Nikt nigdy sie o tym nie dowiedział...aż do wczoraj.
Łatwo zdobyte pieniądze postanowiłem zamieni ć na winyl.
A gdzie? - no przecież że nie w Przeworsku!
Księgarnia z działem muzyki była tak dupna, jak nasz News na Eastney- żadnego wyboru. Ale w Jarosławiu był sklep muzyczny z najnowszymi płytami, taki długi jak nasz korytarz w poaustriackim budynku liceum. Do tego było stanowisko z adapterem i słuchawkami z Tonsilu. Wprawdzie lewa trochę charczała, ale był to wypas jak na tamte czasy.
Kupiłem bilet "w te i z powrotem" do Jarosławia- centrum handlowego południowo-wschodniej Polski . 15 minut drogi pociągiem. Forsę upchałem bezpiecznie w dupniaku. Piękny, wiosenny dzień zapowiadał sie cudownie. Środa, której nigdy nie zapomnę. Ruch jak nigdy, setki handlowców i kupywaczy jak mówią na Mazurach. Wbiłem sie w tłum. Trochę dumny, trochę podniecony. Do sklepu z dworca było niedaleko. Po drodze zatrzymała mnie kobieta łapiąc za rękę. Piękna brunetka w średnim wieku. Każdy wie co to dla mnie znaczy. Ci co znają mnie bliżej wiedzą, ze od dziecka mam dwie słabości. Uwielbiam dojrzale brunetki i nie cierpię pracować.
Ach, te czarne oczy, chustka na głowie, korale i długa spódnica. Bardzo powabna kibić musiała na młodym licealiście zrobić wrażenie.
- " chodź młodzieńcze, cyganka prawdę ci powie, cyganka powróży tobie" - czarująco powiedziała do mnie egzotyczna kobieta.
Cóż miałem do stracenia..tak delikatnie ujęła mnie za rękę i pociągnęła do bramy.
Każdy chce wiedzieć, a szczególnie młody chłopak co będzie..w bramie?
Ja bardzo chciałem
i nie żałuję.
Powiedziała, wywróżyła mi prawdę!
- "podróżował będziesz, za granice pojedziesz" - mówiła
Wróżyła,
rękę dokładnie oglądała,
a rączkę miąłem ładną
i dalej mam!
Niektóre tak mówią i dziś - cyganią?
Wszystko sie sprawdziło!
- "200 złotych daj za wróżbę, proszę"
Dałem - chytry nie jestem a co dopiero za takie przepowiednie.
- "a ile masz pieniędzy młodzieńcze?" - zapytała
No mam jeszcze trochę - odpowiedziałem
- "Pokaz a cyganka powie ci takie rzeczy, ze do końca swoich dni pamiętać będziesz" - tajemniczo zagadała.
Bez wahania wyciągnąłem z tylnej kieszeni Vabank i podałem jej do ręki.
Dalej moja opowieść sie gubi. Trochę pamiętam, trochę wydaje mi sie jawą a trochę snem.
Wróciłem pociągiem do Przeworska (miałem bilet powrotny). Sklep muzyczny odpuściłem sobie.
Trzy kilometry, ze stacji do domu nie wiem kiedy pokonałem.
Stanąłem przed lustrem, tym starym w przedpokoju. Takim co mgłą zaszło ze starości i po rogach oblazło, ale dalej każdy członek rodziny przeglądał sie w nim w niedziele przed sumą.
Popatrzyłem na zegarek. Tak, jest godzina 16-ta. Dokładnie jak poinstruowała mnie cyganka. Sięgnąłem po stary grzebień włożony w jeszcze starsza szczotkę do ubrań. Zacząłem sie czesać. Włosy jeszcze wtedy miałem. Czesałem równo i powoli - jak cyganka kazała. Od tyłu do przodu. Po godzinie zaczęła mnie swędzić głowa.
....a pieniędzy nie było
Dalej nie rozumiem co jest śmiesznego w tej historii?
Z czego ona ciągle sie śmieje?
Morał?
Nigdy nie jedź do Jarosławia!
.....ja nigdy już tam nie pojechałem
autor65

Do góry stronyOffline

Strona WWW

autor65

Post #10 Ocena: 0

2015-07-24 17:59:02 (10 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Autobusy i...
zagadka.
Autobus
bardzo stary,
zepsuł się,
no drzwi się nie domykały ale tylko pól
się nie domykało.
Jechać nie wolno ze sprawnymi drzwiami tylko w połowie.
Dzwonie na emergency radiotelefonem a rozmowę słychać na cały autobus,
prawie pusty autobus,
jest jeden passenger.
Mowie dp Noela, ze drzwi zepsute i bez młotka i sztamajzy nawet ja nie poradzę.
Noel mówi, żebym pojechał na Gunwharf i tam mi podmienia autobus ale, żebym był bardzo ostrożny, żeby mi żaden passanger nie wypadł przez te pól otwarte drzwi.
Pyta się ile mam passangerow ?
Odpowiadam, ze jednego tyko!
On, żebym tez uważał!
Popatrzyłem na passangera i odpowiedziałem, ze na pewno mi nie wypadnie...
Pasażer popatrzył na mnie i zaczął się śmiać
....ja tez!
Zgadnijcie dlaczego?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 18 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,