|
Strona g³ówna » ¦miech to zdrowie » Poezja bliska sercu... |
| Autor | Strona: 4 z 8 |
|---|---|
| dominika-essex | Post #1 2007-12-10 21:16 (9 miesiêcy temu) |
Z nami od: 19-10-2007 Sk±d: essex/katowice |
Skoro juz o Zebrowskim i poezji.....
All I really need is love, but a little chocolate now and then doesn't hurt!
|
| fusiee | Post #2 2007-12-11 23:25 (9 miesiêcy temu) |
Z nami od: 23-09-2007 Sk±d: Netherlands |
piszemy wiersze
stoimy w szeregu imaginacji ja mam krawat i bia³a koszulê ty masz krawat i bia³± koszulê nasze s³owa tak samo kanciaste jak linie naszych wyprasowanych spodni jeste¶my elegantcy umyci uczesani dobrze u³o¿eni w czarnych walizkach prawej rêki nosimy rêkopisy swych my¶li i jeszcze czyste kartki my¶limy ¿e tworzymy poezjê na miarê wszechczasów nie buntujemy siê-uk³adamy rymy dok³adne w doskona³e zwrotki jeste¶my tak schematyczni jak niedziele i jak rozk³ad jazdy autobusów próbujemy odkrywaæ nowe pr±dy i wyznaczaæ nowe drogi rymujemy mama-tama miód-cud tañczymy przed lin± schematów nigdy nie przekroczon± mamy czyste koszule nie skalane ¿adnym kapi±cym ketschupem ani krwi± ca³y czas obracamy swe cia³a w krêgu imaginacji *nihilizm cynizm sarkazm orgazm*
|
| Nenna1 | Post #3 2007-12-12 01:58 (9 miesiêcy temu) |
Z nami od: 22-05-2007 Sk±d: London |
Do nn...
Co dzieñ kochaj±c Ciê-p³aczê Têskniê za Tob±-patrz±c Wycieram ³zê popielat± W smutku, w têsknocie Wiedz±c, ¿e dzi¶ Ciê Nie zobaczê I zanurzaj±c siê w kipieli rozpaczy Uczê siê swojego cia³a na pamiêæ I umiem... Nie starczy s³ów i ukochania I tak siê spalam Wiedz±c, ¿e dzi¶ nie zasnê... Mo¿e gdybym têskni³a w milczeniu I w cierpieniu tak¿e Z mi³o¶ci± w oczach Spogl±daj±c na Ciebie Powiem: "Jestem" Chocia¿ dzi¶ mnie nie ma Odejdziemy w zapomnienie Chyl±c siê ku ciemnym ob³okom P³akaæ bêd± na ziemi Cienie... Pozostawione Po nas obojgu... ****************************** ...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas..
Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "
|
| marcheweczka | Post #4 2008-01-04 13:04 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Sk±d: ✿✿Rochdale✿✿ |
,,Przyjaciel jest tylko jeden...
Ten, który przychodzi, Gdy ca³y ¶wiat odchodzi! Ten, który pomaga w biedzie, Którego darzysz szacunkiem... Do którego masz zaufanie... Ale czy jest taki?? Czy to nie jest za wiele?? Cz³owiek jest tylko cz³owiekiem Nie jest Bogiem... Jest wyolbrzymieniem... Samym przez siebie!!! Jest stworem wyobra¼ni... Przyjaciel...nie daje prób! Zw±tpienia.... Zatracenia...!! Jest spe³nieniem cz³owieka! Przyja¼ñ...: Nie jest bolesnym upadkiem, Dr¿eniem!! Nie zdradza siê....i Ciebie! Wiêc zastanów siê .... CZY MASZ TAKIEGO PRZYJACIELA! Bo czêsto przyja¼ñ jest tylko... Zagapieniem!! ✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anio³, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| motylek5 | Post #5 2008-01-04 13:29 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 29-07-2007 Sk±d: W³oc³awek |
Czy mam wierzyc samej sobie kiedy w kazdej my¶li, s³owie w ka¿dym ge¶cie i spojrzeniu trace wszystko w oka mgnieniu... Czy mam wierzyc twoim s³owom , które walcz± z m± chorob±. One inne, niepojête, pe³ne prawdy, czy przeklête... Nie chcê bac siê ju¿ i s³uchac, nie chcê my¶lec, ci±gle szukac. Chcê jedynie zapomnienia, ujrzec wreszcie czego nie ma... Masz prawo kochaæ kogo tylko chcesz, je¶li odnajdziesz w mi³o¶ci spe³nienie, obdaruj tego kogo¶ tym wszystkim, co nazywa siê uczuciem. Je¶li to kto¶, kto jest daleko, je¶li uznasz, ¿e jest Twoj± drug± po³ow± jab³uszka, nigdy nie pozwól mu odej¶æ.
|
| motylek5 | Post #6 2008-01-05 20:14 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 29-07-2007 Sk±d: W³oc³awek |
Dlaczego tak siê sta³o? Tego nie wie nikt, nawet Ty... Czemu Tobie ci±gle by³o ma³o? Pozosta³y mi tylko ³zy. Czy to siê kiedy¶ zmieni ? Wróci nasza przyja¼ñ? Tak bardzo nie chcia³am ¿eby siê skoñczy³a. Wiem to moja wina, bardzo przepraszam Ciê! Mo¿e mi nie wybaczysz, ale KOCHAM CIÊ! Chcê by¶ o tym wiedzia³, nic nie obchodzi mnie. Nie obra¿ê siê, kiedy wy¶miejesz mnie. Jestem Ci to winna i mam nadziejê, ¿e wszystko bêdzie jak dawniej. O to proszê CIÊ ! Masz prawo kochaæ kogo tylko chcesz, je¶li odnajdziesz w mi³o¶ci spe³nienie, obdaruj tego kogo¶ tym wszystkim, co nazywa siê uczuciem. Je¶li to kto¶, kto jest daleko, je¶li uznasz, ¿e jest Twoj± drug± po³ow± jab³uszka, nigdy nie pozwól mu odej¶æ.
|
| ironiqus | Post #7 2008-01-05 20:45 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Sk±d: London |
od³ama³am ga³±¼ mi³o¶ci
umar³± pochowa³am w ziemi i spójrz mój ogród rozkwit³ nie mo¿na zabiæ mi³o¶ci je¶li j± w ziemi pogrzebiesz odrasta je¶li w powietrze rzucisz li¶cieje skrzyd³ami je¶li w wodê skrzel± b³yska je¶li w noc ¶wieci wiêc j± pogrzebaæ chcia³am w moim sercu ale serce mi³o¶ci mojej by³o domem moje serce otwar³o swoje drzwi sercowe i rozdzwoni³o ¶piewem swoje sercowe ¶ciany moje serce tañczy³o na wierzcho³kach palców wiêc pogrzeba³am moj± mi³o¶æ w g³owie i pytali ludzie dlaczego moja g³owa ma kszta³t kwiatu i dlaczego moje oczy ¶wiec± jak dwie gwiazdy i dlaczego moje wargi czerwieñsze s± ni¿ ¶wit chwyci³am mi³o¶æ aby j± po³amaæ lecz giêtka by³a oplot³a mi rêce i moje rêce zwi±zane mi³o¶ci± pytaj± ludzie czyim jestem wiê¼niem Anwjn¿avrwfmr j ¿lpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|
| darekbuilder | Post #8 2008-01-05 21:00 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 16-10-2007 |
Konstanty Ildefons Ga³czyñski
Powiedz mi, jak mnie kochasz? Powiem. Wiêc? Kocham Ciê w s³oñcu i przy blasku ¶wiec, W wielkim wietrze, na szosie i na koncercie, W bzach i w brzozach, i w malinach, i w klonach. I gdy ¶pisz. Dzisiaj. Wczoraj. I jutro. Dniem i noc±. I wiosn±, kiedy jaskó³ka przylata. A latem jak mnie kochasz? Jak tre¶æ lata. A gdy zima posrebrzy ramy okien? Zim± kocham Ciê jak weso³y ogieñ. Blisko przy twoim sercu. Zawsze ko³o niego. |
| marcheweczka | Post #9 2008-01-05 21:07 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Sk±d: ✿✿Rochdale✿✿ |
Pragnê napisaæ zwyk³y wiersz…
W styczniowy dzieñ, z u¶miechem na twarzy, pragnê napisaæ zwyczajny wiersz, nie zwa¿aæ na rymy ni bzdurne frazesy, niech p³yn± s³owa prosto z serca, atramentu purpur± ¶lad ciep³y zostawi±, na ma³ej kartce papieru. Nie bêdê w nim pisaæ o szmatkach, ani mi³o¶ciach wznios³ych, ni krwawych, ot ja opiszê w kilku zdaniach, o przyja¼ni dwojga dojrza³ych ludzi , chocia¿ zdajê sobie sprawê, ¿e to temat z ”brod±”. Ty wiesz jak lubiê byæ z tob± o ka¿dej porze, ¶miaæ siê czêsto bez powodu, paplaæ albo milczeæ u twojego boku, patrzeæ w drogie oczy koloru nieba, s³uchaæ twoich rado¶ci i ¿ali. Wiem, ¿e zawsze na ciebie mogê liczyæ, szczególnie wtedy gdy jest mi ¼le, ocierasz z czu³o¶ci± „spocone oczy”, mówi±c; maleñka to minie, wytrzymaj, przytulasz by z rytmem serca znik³y smutki. Przyja¼ñ nasza przetrwa³a nie jedn± ¿yciow± burzê, jednak nadal b³yszczy niczym najcenniejszy diament, czas oszroni³ nam w³osy a uroda przemija, lecz jeste¶my dla siebie, jak dwa najwspanialsze ³abêdzie, które po tafli jeziora zdarzeñ p³yn± wci±¿ razem, wiêc na koniec wiersza napiszê, dziêkujê tobie mi³y, ¿e mnie nauczy³e¶ ceniæ, to co najpiêkniejsze… ✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anio³, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| Szubus | Post #10 2008-01-05 21:42 (8 miesiêcy temu) |
Z nami od: 18-04-2006 Sk±d: london |
A co powiecie na to ?
* * * Czu³em dzisiaj dotyk d³oni Twoich zapach s³odkich perfum Twych czy do snu dzisiaj mnie ukoi dobry anio³ z marzeñ mych? I widzia³em cieñ Twój gdzie¶ tam po¶ród drzew, gdzie zwyk³a¶ byæ bêdê ju¿ na zawsze z Tob± czy pozwolisz mi tak ¶niæ ? S³yszê odg³os kroków Twoich Ma³ych stopek,butków stuk kiedy do mnie Ciê sprowadz± krête drogi by byæ tu? Pozwól mi uczyæ siê Ciebie poznawaæ ka¿dy Twój gest Bym móg³ bez s³ów z Ton± rozmawiaæ wiedzieæ nim powiesz co wa¿ne jest Nie chce Ciê raniæ, rzucaæ w smutku toñ chcê widzieæ wiecznie Tw± promienn± skroñ Powiedz mi co lubisz, czego nie chcesz znaæ gdzie lubisz bywaæ, w jak± grê graæ. Co Ci rado¶æ sprawia, twarz Tw± rozweseli co w zadumê wpêdzi, ruch Twój onie¶mieli Chce Ciê ca³± poznaæ, ka¿de Twe westchnienie Niepozorny ruch rêk±, niedba³e skinienie A to wszystko po to, a bym móg³ Ci sprostaæ Kiedy by mi by przysz³o z Tob± ju¿ pozostaæ. |