Str 22 z 63 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-04-01 21:29:11 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2011-04-01 21:35:20 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Wszelki wypadek
Zdarzyc sie moglo. Zdarzyc sie musialo. Zdarzylo sie wczesniej. Pozniej. Blizej. Dalej. Zdarzylo sie nie tobie. Ocalales, bo byles pierwszy. Ocalales, bo byles ostatni. Bo sam. Bo ludzie. Bo w lewo. Bo w prawo. Bo padal deszcz. Bo padal cien. Bo panowala sloneczna pogoda. Na szczescie tam byl las. Na szczescie nie bylo drzew. Na szczescie szyba, hak, belka, hamulec, framuga, zakret, milimetr, sekunda. Na szczescie brzytwa plywala po wodzie. Wskutek, poniewaz, a jednak, pomimo, co by to bylo, gdyby reka, noga, o krok, o wlos od zbiegu okolicznosci. Wiec jestes? Prosto z uchylonej jeszcze chwili? Siec byla jednooka, a ty przez to oko? Nie umiem sie nadziwic, namilczec sie temu. Posluchaj, jak mi predko bije twoje serce Szymborska Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
kociefraszki | Post #3 Ocena: 0 2011-04-01 21:47:11 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
zycie cudem jest
gdy sie staje tylko szept zycie cudem jest gdy sie rodzi pierwszy krzyk zycie cudem jest gdy rozkwita pierwszy krok pierwsze slowo pierwsza milosc... Z cyklu Rozmowy z Okruszkiem |
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2011-04-04 10:42:01 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
[Gdybym spotkał ciebie znowu pierwszy raz]
Gdybym spotkał ciebie znowu pierwszy raz, Ale w innym sadzie, w innym lesie - Może by inaczej zaszumiał nam las Wydłużony mgłami na bezkresie.... Może innych kwiatów wśród zieleni bruzd Jęłyby się dłonie dreszczem czynne - Może by upadły z niedomyślnych ust Jakieś inne słowa - jakieś inne... Może by i słońce zniewoliło nas Do spłynięcia duchem w róż kaskadzie, Gdybym spotkał ciebie znowu pierwszy raz, Ale w innym lesie, w innym sadzie... Lesmian Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2011-04-04 10:49:13 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
We śnie
Śnisz mi się obco. Dal bez tła, Wieczność się w chmurach błyska. Lecimy razem. Mgła i mgła! Bóg, ciemność i urwiska. Do mgły i mroku naglisz mnie I szepcesz, zgrzana lotem: "Toć ja się tobie tylko śnię! Nie zapominaj o tem..." Nie zapominam. Mkniemy wzwyż Do niewiadomej mety. O, jak ty trudno mi się śnisz! O, jawo moja, gdzie ty? Lesmian Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2011-04-04 10:49:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Vivamus, mea Lesbia atque amemus,
rumoresque senum severiorum omnes unius aestimemus assis! soles occidere et redire possunt; nobis cum semel occidit brevis lux, nox est perpetua una dormienda. da mi basia mille, deinde centum, dein mille altera, dein secunda centum, deinde usque altera mille, deinde centum; dein, cum milia multa fecerimus, conturbabimus illa, ne sciamus, aut ne quis malus invidere possit cum tantum sciat esse basiorum. Catullus (...)a nagany srogich starców miejmy za niewarte grosza złamanego! słońca zachodzić i powracać mogą: gdy raz krótkie światło dnia juz zgasło, musimy przespać jedną noc wieczystą. daj mi tysiąc całusów, później sto, i drugi tysiąc, i drugą setkę, i w końcu znów tysiąc, znowu sto. i gdy poczynimy tysięcy tak wiele, pomieszamy je, byśmy nie wiedzieli, lub by nas nie mógł kto zakląć złym spojrzeniem(...) ... Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Post #7 Ocena: 0 2011-04-04 11:53:23 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2011-04-04 11:57:43 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kociefraszki | Post #9 Ocena: 0 2011-04-04 12:09:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
dales mi milosc malenka na przechowanie by wyrosla dojrzala nim zacznie zyc dla swiata podzielimy te milosc miedzy siebie by ja mnozyc dzien po dniu po stokroc by ja sycic cieplem serc czuloscia rak kolysanka przed snem usmiechem o poranku ona wypelni nasze dni radosnym smiechem dom zabrzmi tupotem nózek i stanie sie cud... z cyklu Rozmowy z Okruszkiem |
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2011-04-07 16:52:05 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cztery ściany świata
Przed ścianą dźwięku stoją głusi Modlą się do muzyki Kiedy nie pragniesz, kiedy musisz Lepiej być nikim Przed ścianą płaczu stoją błazny Śmieszą ich cieni własnych podrygi A śmiech ich pusty, śmiech ich straszny Lepiej być nikim Przed ścianą światła stoją ślepi I patrzą bez zmrużenia powiek O tym co świeci wiedzą lepiej Niż zwykły człowiek Pod ścianą straceń stoi heros Patrzy oprawcom w oczy Pali ostatni swój papieros Na skraju nocy Jest świat ze ścian Rosnących w górę W nim traci wartość słowo Ja stoję przed zwyczajnym murem I walę w niego głową Jonasz Kofta Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|