Cytat:
Zanim wniosek trafi do Prezydenta, wczesniej przechodzi przez kilka szczebli, a tam ktos podejmie decyzje odmowna, poniewaz zeby byc polskim rezydentem _trzeba_ mieszkac w Polsce. Nie sadzisz chyba, ze Prezydent zajmuje sie _pierdolami_ - bo w skali calego panstwa, to jest nic. Od takich spraw sa inni. I nie mieszaj tego, prosze, z jakims rasistowskim podejscie urzednikow. Wielu np. wietnamczykow ma polska rezydenture, ale oni mieszkaja w Polsce, tam pracuja, tam placa podatki.
2. To, ze Twoj maz jest francuskojezyczny, swiadczy o niczym. Oczywiscie, Ty dostaniesz (jak bedziesz chciala) brytyjski paszport, jednak wcale nie jest powiedziane, ze Twoj maz dostanie. Zmienily sie przepisy, i zaostrzono kontrole w UK odnosnie mieszanych malzenstw i nie badz zdziwiona odpowiedzia odmowna (czego Tobie i Twojemu mezowi absolutnie nie zycze).
Konsekwencje - juz nie bedziesz Polka, wiec drzwi w Polsce dla Was sa zamkniete. W UK, maz tez nie bedzie mial czego szukac jak nie dostanie obywatelstwa - deportacja i co dalej?
Zastanawialas sie chociaz przez moment na tym?
Spojrz trzezwo na to wszystko, praktycznie nie jak dziecko - nie i juz.
Jaka masz pewnosc, ze np. za 2 lata, UK poddana naciskom spolecznym nie zamknie swoich granic z roznych wzgledow i Ty wyladujesz jako bezpanstwowiec, a Twoj maz bedzie musial wrocic do swojego kraju.
Zycze konskwentnych przemyslen.
Tonu wypowiedzi, nie bede sie czepial - powiedzmy emocje.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
I tu sie mylisz moj "drogi"

!! Wniosek o rezydenture w RP trafia do WOJEWODY DANEGO WOJEWODZTWA a nie do prezydenta!!! To raz! Druga sprawa to taka, ze moja maz ma DOZYWOTNEGO REZYDENTA UK I DOZYWOTNIE PRAWO PRACY W UK, wiec tak na dobra sprawe juz w przyszlym roku moze pisac testy na obywatela, a w roku 2009 odebrac juz paszport. HO nie ma prawa powiedziec mi, ze byl to slub dla jakis papierkow, bo slub nie odbyl sie w UK i w ogole jedna z Polek wygrala z HO sprawe w sadzie, poniewaz zabronili jej wyjsc za maz bodajze za Algierczyka! I co do obcokrajowcow posiadajacych obywatelstwo polskie to nawet nie zdajesz sobie sprawy ilu ich NIE mieszka w Polsce!!!
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!