Str 3 z 4 |
|
---|---|
iloclaude | Post #1 Ocena: 0 2007-11-29 21:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-07-2007 Skąd: Luton (Poznan) |
nie wiem, czy wiesz, ale nie tylko we Francji jezykiem urzedowym jest jezyk francuski... uzywa sie go m.in w krajach kolonializowanych dawniej przez Francje. Zreszta co tak na prawde kogo obchodzi jakie obywatelstwo posiada moj malzonek? Pytalam tylko o formalnosci dotyczace porzucenia obywatelstwa polskiego i przyjecia brytyjskiego. Mniej wiecej otrzymalam info jakich szukalam i za to milym ludziom DZIEKUJE. A pozostali niech zajma sie zyciem swoim albo tym pokazywanym w serialach telewizyjnych.:-Y
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|
Post #2 Ocena: 0 2007-11-29 21:26 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #3 Ocena: 0 2007-11-30 02:37 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
jakos tak podczas tej klotni nikt nie zwrocil uwagi na tresc artykulu, a dokladnie na jego fragment ktory mowi ze o zrzeczeniu sie obywatelstwa nie decyduje obywatel polski tylko prezydent Polski. to on decyduje czy obywatelstwo nalezy odebrac czy tez wniosek odrzucic.
ergo - nie tak latwo sie zrzec polskiego obywatelstwa, moze wiec warto sie zastanowic czy nie zatrzymac dwoch paszportow o ile na to pozwalo brytyjskie prawo. problem z przyznaniem obywatelstwa czy to brytyjskiego czy tez polskiego malzonkowi innej narodowsci niz jednego z krajow UE - moj przyjaciel z pracy, niemiec, ma malzonke japonke i musieli oboje czekac blisko 2 lata na wydanie zgody przez rzad UK na przyznanie jej wizy pobytowej. slub wzieli w Niemczech i mimo wszystko, on musial zebrac odpowiednie fundusze zeby udowodnic urzednikom imigracyjnym ze stac go bedzie na utrzymanie malzonki przez jakis czas, tak zeby koszty jej utrzymania nie obciazaly podatnika brytyjskiego. rozne zaiste sa powody starania sie obywatelstwo i rozne powody odrzucenia. moze i to byc milosc a moze i handel papierami i skad taki urzednik ma to wiedziec. moze tez dlatego czasem warto zatrzymac dotychczasowe obywatelstwo o ile mozna. poz, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
marta75 | Post #4 Ocena: 0 2007-11-30 07:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-11-2007 Skąd: londyn |
Jestem czasami przerazona jak czytam te patriotyczne wypowiedzi typu " jak mozna w ogole pomyslec o zrzeczeniu sie polskiego obywatelstwa" ludzie kazdy znas jest wolny i swiadomy i ma swoje powody by podejmowac takie czy inne ale napewno samodzielne decyzje. nie osadzajmy. spytal czlowiek o konkret a nie po pomoc w podjeciu decyzji ani osad tym bardziej.
straszny jest tez rasizm niektorych sznownych obywateli RP. dlaczego to takie wazne z kim kto sypia zeni sie wycodzi za maz lub cholera! zadradza ??? chcielismy wszyscy wolnosci bez granic wiec sie nia cieszmy. pozdrawiam co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
|
iloclaude | Post #5 Ocena: 0 2007-11-30 12:20 (17 lat temu) |
Cytat: straszny jest tez rasizm niektorych sznownych obywateli RP. dlaczego to takie wazne z kim kto sypia zeni sie wycodzi za maz lub cholera! zadradza ??? chcielismy wszyscy wolnosci bez granic wiec sie nia cieszmy. pozdrawiam masz 100 % racje!!! Kolego, ktory sie wypowiada na temat i pisze o prezydencie, tez ma jakas tam racje, z tym, ze tak; moj maz mial w Polsce zezwolenie na zamieszkanie na 2 lata-skonczylo sie w l;ipcu tego roku. "Mile" panie w konsulacie poinformowaly nas, ze skoro mieszkamy w UK to nie ma nawet po co probuwac skladac wniosek. Nastepna rzecz: pisalam w tej sprawie do Przeydenta RP, do Prezydenta mojego miasta i do Premiera-i co? I nic! Zero odp!!! Pani w urzedzie do spraw cudzoziemcow zaproponwala,zebysmy napisali wniosek do prezydenta RP o nadanie obywatelstwa polskiego-zrobilismy i to a-skonczylo sie w l;ipcu tego roku. "Mile" panie w konsulacie poinformowaly nas, ze skoro mieszkamy w UK to nie ma nawet po co probuwac skladac wniosek. Nastepna rzecz: pisalam w tej sprawie do Przeydenta RP, do Prezydenta mojego miasta i do Premiera-i co? I nic! Zero odp!!! Pani w urzedzie do spraw cudzoziemcow zaproponwala,zebysmy napisali wniose do Prezydenta RP o nadanie obywatelswta polskiego i po jakims czasie dostalismy odp z kancelarii prezydenta, ze proces moze potrwac okolo 5 lat!!! Za rok lub 2 chcemy juz miec dzieci i oboje chcemy miec takie samo obywatelstwo, zeby dziecku zycia nie utrudniac w przyszlosci. Proste. Jakbysmy mieli czekac te 5 lat badz wiecej to bedzie rok 2013 (!) to w tym czasie oboje (ja w 2011, a maz juz w 2009) bedziemy posiadac juz obywatelstwo brytyjskie. A co poniektorzy Polacy byli, sa i beda rasistami tak samo jak Prezydent Lech Kaczynski..... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: iloclaude 30-11-2007 12:26 ] Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|
|
|
marta75 | Post #6 Ocena: 0 2007-11-30 14:04 (17 lat temu) |
w sumie to ja jednak wolalabym poczekac na obywatelstwo brytyjskie i dac sobie spokoj z polskimi urzedami.
trzymam za was kciuki ![]() ![]() a tak przy okazji - po cholere za granice polski jada ci ktorzy innych nacji nie lubia, ci ktorzy nie chca poznac innej kultury, zaczerpnac czegos moze ciekawszego lepszego od innych?? siedzcie w polsce i nie narzekajcie. a jak wyjachaliscie to przyzwyczajcie sie do sasiadki z jamajki i do sklepikarza z pakistanu i do goscia od kebaba z turcji ![]() ![]() zycie wtedy jest latwiejsze i przyjemniejsze ![]() ![]() co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
|
Milusia | Post #7 Ocena: 0 2007-11-30 15:30 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Dokladnie sie z toba zgadzam Marta75 kompletnie nie pojmuje rozumowania ludzi, ktorzy najpierw wyjezdzaja za granice Polski a potem sa swiecie oburzeni, ze spotykaja wokol siebie ludzi z calego swiata. Czyz nie prosciej byloby gdyby te osoby zostaly w kraju i do konca zycia napajaly sie swoim jedynym slusznym pochodzeniem i kolorem skory... To jakas paranoja :-W
Iloclaude dokladnie wiem jak "mile" i "uprzejme" sa panie w ambasadzie polskiej, czasem czlowiekowi noz sie otwiera w kieszeni na ta uprzejmosc... a ostatnio przekonalam sie, ze nie dokonca znaja tez jezyk angielski co juz zupelnie mnie dobilo. Zycze powodzenia i podejmowania slusznych dla was decyzji. A swoja droga dlaczego zalezy wam na tym samym obywatelstwie zanim bedziecie miec dzieci, czy to naprawde skomplikuje sytuacje dziecka? A w momencie otrzymania obywatelstwa angielskiego dziecko rowniez je otrzyma wiec problem sie rozwiaze. Pozdrawiam jewelleryjunction co uk
|
iloclaude | Post #8 Ocena: 0 2007-11-30 16:17 (17 lat temu) |
Milusia-dzieki za mile slowa i Marta75 rowniez
![]() Naprawde nie kreci mnie polski paszport. I ja decyzje juz podjelam. Chyba, ze cos sie zmieni w polskim prawie i moj maz zostanie obywatelem POLSKI, chcociaz szczerze w ta watpie. Dlatego jesli komus sie nie podoba moja dezycja-nie musi-niech sie zajmie swoim zyciem lub tym pokazywanym w serialach albo Ojcem Rydzykiem jesli ktos lubi. Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|
marta75 | Post #9 Ocena: 0 2007-11-30 17:46 (17 lat temu) |
iloclaude - co mnie nie zabije to mnie wzmocni - widze ze tez sie tym w zyciu kierujesz
![]() ![]() ![]() ja sobie to wzielam bardzo mocno do serca pare dobrych lat temu i wierze ze faktycznie to wszystko co mnie w zyciu spotkalo dalo mi duzo sily i wiary w siebie ![]() co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
|
Post #10 Ocena: 0 2007-11-30 18:56 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|