Str 2 z 3 |
|
---|---|
Turefu | Post #1 Ocena: 0 2023-11-24 08:47:32 (rok temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Po ukończeniu umowy na czas określony , umowa przechodzi na rolling contract , chyba , ze jest podpisana nowa. Wtedy czas wypowiedzenia jest jeden miesiąc. Możesz zapytać o te opcje.
|
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2023-11-24 14:03:38 (rok temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2023-11-24 08:08:57, Wielim napisał(a): Co powinienem odpisać do agencji? Żeby i nie podpisywać umowy na następny rok i żeby mnie nie chcieli się odrazu pozbyc ? Jakie mam prawa? I co jak np dadzą mi mieszkać miesiąc po miesiącu, ktoś inny będzie przychodzić ogladac dom a ja na końcu nie kupię tego swojego i nie będę miał gdzie mieszkać? Ty jako wynajmujący oraz właściciel wynajmowanego mieszkania macie takie same prawa. Nie możesz go zmusić do przejścia na umowę jedno miesięczną. Na twoim miejscu to bym się zastanowił nad przedłużeniem obecnej umowy najmu i jak już się zbliży czas do przeprowadzki to poszukać (podnająć) kogoś na wasze mieszanie. . |
Wielim | Post #3 Ocena: 0 2023-11-25 06:43:36 (rok temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Właśnie znalazlem, ze w tamtym roku przed umową do podpisania dostalem taki list gdzie bylo napisane
"As you will be aware the fixed term of your tenancy agreement at the above property address expires on 9th February 2023 and you must consider whether you wish to renew the tenancy agreement. Please contact us at your earliest convenience to discuss the renewal process and whether you would like to: a) Vacate the property on the tenancy expiry date. b) Remain in the property and renew your tenancy for a further fixed term. We have also written to your landlord to discuss their wishes regarding the tenancy renewal. Please note if we do not receive clear instructions from either party then the tenancy will enter a statutory periodic tenancy automatically. Should you have any questions regarding the above do not hesitate to contact us. Yours sincerely, Wie ktoś co to znaczy "statutory periodic tenancy" ? Dziękuję |
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2023-11-25 10:30:26 (rok temu) |
Cytat: 2023-11-24 14:03:38, Emeryt56 napisał(a): Cytat: 2023-11-24 08:08:57, Wielim napisał(a): Co powinienem odpisać do agencji? Żeby i nie podpisywać umowy na następny rok i żeby mnie nie chcieli się odrazu pozbyc ? Jakie mam prawa? I co jak np dadzą mi mieszkać miesiąc po miesiącu, ktoś inny będzie przychodzić ogladac dom a ja na końcu nie kupię tego swojego i nie będę miał gdzie mieszkać? Ty jako wynajmujący oraz właściciel wynajmowanego mieszkania macie takie same prawa. Nie możesz go zmusić do przejścia na umowę jedno miesięczną. Na twoim miejscu to bym się zastanowił nad przedłużeniem obecnej umowy najmu i jak już się zbliży czas do przeprowadzki to poszukać (podnająć) kogoś na wasze mieszanie. . Nie chce przedłużać na następny rok bo chate powinienem dostać w pierwszym kwartale 2024 i co miałbym podpisać umowę najmu do lutego 2025? To bezsensu. Zresztą agencja znajdzie najemców w ten sam dzień i to za wyższą kasę. W moim rejonie jak coś się pojawia to odrazu znika , zwłaszcza domy. A place obecnie dobrą cenę 1250 za 2 bedroom house z ogrodem a teraz flaty tutaj się rozchodzą 2 bedroom za 1400 xd pewnie od lutego i tak podniesie czynsz , nie może zostać po terminie ze co miesiąc się mieszka i tylko trzeba dać miesiecznie wypowiedzenie? Przeciez przez miesiąc to agencja znalazłaby setki najemców xd |
ZlotaPerla2 | Post #5 Ocena: 0 2023-11-25 11:03:04 (rok temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Masz umowę roll over bo nie zmieniłeś warunków terminu wynajmu i miesiąc wypowiedzenia.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2023-11-25 13:36:10 (rok temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Statutory periodic tenancy to umowa na czas nieokreslony, pisalam o tym wczesniej. W Twoim przypadku najlepsza opcja. Taki list to standard w umowach, gdzie najemcy byli dluzszy czas. W ten sposob landlord sobie gwarantuje najem na nastepny rok, a wynajmujacy, ze landlord nie zechce domu sprzedac i kazac im sie wyprowadzic. Po prostu nie podpiszesz nowej umowy, a gdy przjdzie czas, dasz minimum miesiac wypowiedzenia.
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2023-11-25 18:24:59 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zamiast kombinować, powiedz agencji wprost, ze jestes w trakcie kupna domu, niedługo będzie gotowy i chcesz przejsc na te statutory periodic tenancy.
W ten spsob landlord też będzie wiedzial, ze niedługo będzie szukal nowego lokatora i będzie na to przygotowany. Carpe diem.
|
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2023-11-26 03:10:09 (rok temu) |
Ok , poczekam na ofertę przedłużenia kontraktu i wtedy im odpisze i opiszę sytuację. Po prostu z jednej strony nie chce podpisywać nowej umowy na rok a z drugiej strony boje się że jak nie kupię domu to nie bd mieć gdzie mieszkać. Dopóki nie jest wszyatko załatwione z nowym domem to mam obawy bo już 8 lat temu byłem w transakcji kupna i sprzedający wycofał ofertę a ja zostałem z niczym
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2023-11-26 04:40:43 (rok temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Nie ma żadnej opcji gwarantowanego kupna? Umowa poparta zaliczką?
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2023-11-26 06:00:21 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Myślę, że jesteś w o wiele lepszej sytuacji niż wtedy, bo kupujesz od dewelopera czy tam w ramach shared ownership. Tu jest ryzyko obsuwy czasowej, ale nie wycofania oferty.
Carpe diem.
|