|
Strona główna » Formalności, Finanse... » Prawo jazdy |
| Autor | Strona: 5 z 5 |
|---|---|
| monikaspodymek | Post #1 2008-06-06 13:12:43 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Co do hazard perception: niedawno bodajze w tesco widzialam DVD do nauki jazdy i tam byly "wszystkie" oficjalne filmiki jak rowniez wszystkie oficjalne pytania na egzamin praktyczny (z serii "tell me how..."). Przynajmniej tak sie reklamowalo na okladce. Cena nie byla wysoka, chyba 7 funtow - warto to sprawdzic. Ja juz zdalam, ale moze ktos inny?
...XXX...
|
| srebrna | Post #2 2008-07-08 15:35:10 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 08-07-2008 |
Cytat: 2008-03-18 18:08:31, Iwonas_copyright napisał(a): Jesli chodzi o polskie tlumaczenie testow na prawo jazdy to mozna je nabyc na stronie www.iwonas.com z tym ze to zrodlo niepewne .. Ja korzystalam z literartury wydawnictwa emano ( www.emano.co.uk ) - testy aktualne, fachowy i przystepny jezyk, wszytko opracowane w jezyku polskim. Takze jesli ktos chce mniec egzamin teoretyczny z glowy za pierwszym razem to naprawde warto zaufac, bo z tego co sie orientowalam brak jest innego legalnego zrodla tego typu posiadajacego licencje DSA. A na egzaminie lepiej nie miec niespodzanek |
| jaculek | Post #3 2008-08-17 19:46:42 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 17-08-2008 |
Zgadzam sie z Toba srebrna, jesli chodzi o ulatwianie sobie zycia to podreczniki "emano" sa bardzo pomocne. ja przygotowujac sie do egzaminu teoretycznego nie mialem zamiaru tracic czasu po pracy na tlumaczenia - zamiast tego wolalem przyjemniej spedzac wieczory
|
| Oqular | Post #4 2008-08-18 09:22:24 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 04-01-2006 Skąd: Londyn |
To moze ja sie podczepie ze swoim pytankiem.
Mam polskie prawko terminowe (ze wzgledu na wade wzroku) w kraju przed uplywem jego waznosci musze jedynie zrobic badania i automatycznie dostane nowe. W Londynie jestem prawie 3 lata i tez myslalem o wymianie. Czy ktos sie orientuje jakie dostane prawko - z ta sama dato waznosci co polskie? Co po uplywie tego terminu? Tylko badania czy caly egzamin? |
| monikaspodymek | Post #5 2008-08-18 13:39:33 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Powiem ci jak tu wyglada badanie wzroku: oczywiscie aby uczyc sie jezdzic (czy otrzymac prawko prowizjonalne) nie potrzeba zaswiadczenia lekarskiego (jak w Polsce) a i na egzaminie nic nie pytaja. Ot - wychodzisz na zewnatrz z egzaminatorem i w drodze do samochodu pan/pani pyta: widzisz ten zielony samochod po drugiej stronie ulicy (zazwyczaj jakies 15 - 20 metrow)? Odczytaj numer rejestracyjny...
I tyle... Wiec watpie czy cos takiego jak ograniczenie terminu prawka ze wzg na wzrok istnieje... ...XXX...
|
| ziomall | Post #6 2008-08-18 17:48:46 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 31-07-2008 |
hejka - co do pl prawka i jazdy na nim tutaj.
Wszystko jest ok do czasu gdy nie popelnisz przewiniena. Jakis rok temu zlapala mnie kamera na przekroczeniu predkosci "do 30mil" - mialem 36 - efekt wiadomy dostalem mandat - chyba na 30f + 3pkt karne. Wszystko co mialem im odeslac to zaplate + swistek ktory tutaj jest wydawany wraz z prawkiem (jest to cos w stylu historii twoich szkolen, pkt karnych itp). Jako posiadacz PL prawka tego nie mialem. Na komisariacie koles powiedzial mi bym skserowal swoje prawko (po co odrazu wysylac im oryginal) i odeslac to ich koperta zwrotna. Wtedy nie wiedzialem nic o DVLA - w sumie to tez by nic nie zmienilo, bo w objasnieniu listow jest napisane iz jesli nie masz prawka wydanego przez ich DVLA sprawa automatycznie trafia do sadu i to on decyduje co dalej - anulowanie, zwiekszenie mandatu itd. Moga tez zamienic pkt karne na funciki. Za jakis czas dostalem kolejny list wlasnie z wezwaniem na rozprawe. Bylem wowczas w PL wiec olewka. W kolejnej korespondencji pogrozili mi ze moge byc zatrzymany i dorowadzony do sadu na rozprawe. Za to w kolejnym liscie - na szczescie ostatnim poinformowali mnie iz spraa zostala zakonczona bez mojej obecnosci i mam w ciagu 2tyg zaplacic 60f. Wiec jak juz bylem w UK udalem sie na poczte i zalatwilem to. Jak juz wspomnialem to bylo ponad rok temu - nie wiem jak teraz dzialaja, moze innaczej. Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: ziomall 18-08-2008 17:51 ] |