Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » Prawo jazdy

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Redakcja, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » Prawo jazdy

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 5
frelcia

Post #1

2007-09-27 00:10 (11 miesięcy temu)

frelcia

Kobieta

Moderator

Z nami od: 01-05-2007

Jeszcze dodam tak do sprostowania.

Aby zostać kierowcą samochodów ciężarowych i autobusów, trzeba mieć skończone 21 lat.
Polak nie musi być rezydentem Wielkiej Brytanii, by móc się starać o angielskie prawo jazdy - wystarczy, że przebywa na terenie Anglii co najmniej 185 dni w czasie ciągłym. Polacy, jako obywatele Europy, mogą jeździć po angielskich drogach używając polskiego prawa jazdy, przez okres trzech lat. Od momentu otrzymania angielskiej rezydentury, każdy ma obowiązek natychmiastowej wymiany prawa jazdy na angielskie. Najbardziej znane szkoły jazdy w Anglii to: AA, LDC, BSM. Szkoły te posiadają certyfikat Driving Standards Agency (ORDIT), co oznacza, że wymagają od swoich instruktorów wysokich kwalifikacji, klientom zaś oferują najwyższy standard usług, profesjonalne przygotowanie oraz gwarancję pomyślnie zdanego egzaminu państwowego. Na terenie UK nie prowadzi się oddzielnych kursów teoretycznych, kurs zazwyczaj ogranicza się do jazdy z instruktorem. Teorie najczęściej instruktorzy wykładają w czasie nauki jazdy, na teoretyczne objaśnienia poświęcając przynajmniej 20 minut z każdej lekcji. Niektóre szkoły, na przykład LDC, proponują swoim klientom nową metodę nauczania, tzw. LD System, który polega na zapewnieniu klientowi materiałów do nauki w domu - w postaci kaset video (LD driving skills video), płyt CD czy książek (LD driving skills workbook), ułatwiających przyswojenie wiedzy teoretycznej z zakresu przepisów i znaków drogowych. Zadanie instruktora ogranicza się wówczas do wdrożenia teorii w praktykę. Kursant ma obowiązek przygotowania się do lekcji w domu, dzięki czemu nie traci cennych minut z lekcji jazdy na naukę teorii. W UK to instruktor, obserwując postępy w nauce swego podopiecznego, decyduje czy jest on już gotowy do egzaminu praktycznego. Dodatkowym ułatwieniem dla przyszłych kierowców jest fakt, że jako posiadacze tymczasowego prawa jazdy mogą uczyć się jeździć pod okiem przyjaciół lub kogoś z rodziny. Osoba, która będzie nas uczyć, powinna mieć co najmniej trzy lata doświadczenia za kółkiem. Musi też dołączyć nazwisko nauczyciela do ubezpieczenia samochodu, którym ten będzie jeździł. Anglicy często stosują obydwie metody nauki jazdy jednocześnie: kurs z instruktorem i praktyka pod okiem kogoś z rodziny, co pozwala przyszłemu kierowcy oswoić się z samochodem, nabrać wprawy, a także trochę zaoszczędzić. Ceny za naukę jazdy z instruktorem są różne, ale najczęściej wahają się od 16 do 22 funtów za godzinę. Szkoły bardzo często oferują zniżki dla studentów, mniej się też płaci za kursy (na przykład dwudziestogodzinne) niż za pojedyncze lekcje, a także kiedy rezerwuje się kurs długo przed jego rozpoczęciem. Szkoły jazdy oferują często szeroki wachlarz kursów, które mają pomóc przyszłym kierowcom poczuć się pewniej na drodze: Driving Simultator, parking lessons, Risk Awareness - jazda w nocy i w złych warunkach pogodowych, Pass Plus - lekcje jazdy dla tych, którzy egzamin już zdali, a mimo to nie czują się za kierownicą zbyt pewnie. Wszystkie dodatkowe kursy są płatne (ceny zależą od rodzaju kursu), podobnie jak wszystkie pomoce naukowe (książki, kasety video, płyty około 20-30 funtów), mające pomóc przyszłym kierowcom przygotować się do egzaminu teoretycznego i praktycznego.

Pozdrawiam
Ludzka wolność ludzi polega zaledwie na tym, że człowiek zna swoje pragnienia, nie zna natomiast przyczyn, które je wywołują.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer MSN Messenger

mala12

Post #2

2007-09-27 00:17 (11 miesięcy temu)

mala12

Konto zablokowane

Z nami od: 10-05-2007

:-)witam chciałebym się dowiedziec co jest potrzebne aby wymienić polskie prawko na angielskie. Tylko nie wiem czy to sie opłaca , ponieważ czeka mnie jeszcze jeden egzamin na kat D. i czy po tem znowu musiałabym wymieniać prawo jazdy na Polskie , poniewaz egzamin bede miec w Polsce. Może ktoś mi podpowiedzieć?

z góry dzięki
Mała

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

vitek

Post #3

2007-09-27 09:53 (11 miesięcy temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

O, to dziewczynom dają już w Polsce prawko na busy?
Ale się pozmieniało...
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ania_caterham

Post #4

2007-09-27 12:00 (11 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Cytat:

2007-09-27 00:10, frelcia napisał(a):
Od momentu otrzymania angielskiej rezydentury, każdy ma obowiązek natychmiastowej wymiany prawa jazdy na angielskie.

Nie wiem skad masz te informacje, bo na linku z DVLA znalazlam to:

Residents
If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period
Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the longer period
if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five years after becoming resident, whichever is the shorter period
if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident
In order to continue driving after these periods, you must get a British driving licence.

Jesli powolujesz sie na konkretny przepis lub nakaz mozesz podac jakis link?

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

gina13

Post #5

2007-09-27 13:33 (11 miesięcy temu)

gina13

Z nami od: 26-09-2007

Cytat:

2007-09-27 00:03, frelcia napisał(a):
Moze jezdzic tylko po drogach lokalnych, Motorways sa zabronione.
Provisional driving lience jest ważne przez rok - w ciągu tego okresu należy podjąć się egzaminów, teoretycznych i praktycznych, po to żeby uzyskać ’full driving licence’.

Pozdrawiam

super :) Dziękuję Ci bardzo :)
Chcę zajść, jak daleko mnie nogi poniosą Chcę dotrzeć do radości, która jest we mnie Pozbyć się barier, które mnie ograniczają I poczuć, jak mój duch i umysł rosną; Chcę żyć, istnieć i "być" I odbierać prawdy, które są we mnie.

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #6

2007-09-27 13:53 (11 miesięcy temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Z nami od: 22-05-2007

NO coz ...wywolalam burze tym nieszczesnym postem,a chcialam tylko poslac syna na prawo jazdy...
Frelcia- maz mial nie tyle szczescie a chyba niekompetentnych i niedouczonych policjantow,ktorzy przy rutynowych kontrolach nie doczepili sie do jego prawka,ba, malo tego - pytani ,zapewniali,ze te dokumenty sa jak najbardziej w porzadku/moze chcieli byc mili -:-)- nie wiem/Tak jak mili sa pracownicy ubezpieczalni,ktorzy juz bodajze 4 auto rejestruja bez zadnego "ALE" /maz nigdy nie jezdzil tu na "polskich blachach"-jak to mowia/.Nie wiem , nie jestem znawca przepisow tym bardziej tu w Anglii,ale cos tu chyba nie tak...jedni mowia tak , inni siak...I badz tu czlowieku madrym...
"... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem. Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć... ....."

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Maya64

Post #7

2007-09-27 14:10 (11 miesięcy temu)

Maya64

Z nami od: 04-02-2007

Residents

Provided a person’s full licence remains valid, they can drive small vehicles for 12 months from the time they became resident. To ensure continuous driving entitlement a Great Britain licence must be obtained before this period elapses, by exchanging their licence for a Great Britain licence. If they do not do this they must stop driving, although they may apply to exchange their licence at any time within five years of becoming resident.

Oj!! Flercia ma chyba racje.Ta informacja jest z Police website i jest bezposrednio po twoja Aniu_Caterham.
Dodam, ze zauwazylam iz jest troche balaganu w tych przepisach.Jeden paragraf mowi jedno a drugi zaprzecza temu poprzedniemu.I badz tu czlowieku madry.

Do góry stronyOffline

monikaspodymek

Post #8

2007-09-27 14:32 (11 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

no to wracaac do tematu podam swo przyklad:

najpierw wystepujesz o provisional licence (nie pamietam jak dlugo wazne, ale cos mi mowi ze baaaardzo dlugo). zaczelam sie uczyc jezdzic tu w anglii na parkingu tesco. ale na wakacjach w polsce zrobilam pare godzin jazdy - aby oswoic sie z jazda po miescie. potem juz w anglii zdalam teorie (ktora w porownaniu z polska jest smiesznie prosta - egzamin wazny 2 lata) i wpisalam sie do ubezpieczenia (wyszlo £3 extra za m-c, ale mialam 28 lat...) no a potem jezdzisz - duuuuzo!!! osoba towazyszaca musi miec powyzej 21 lat i prawko conajmniej od 3 lat. trzeba kupic sobie jakies pomoce w postaci DVD aby zobaczyc na co instruktorzy na egzaminie zwracaja uwage i powodzenia!!! dodam jeszcze ze do egzaminu podchodzilam 5 razy...

i mala przestroga: tu w anglii aby zdac prawo jazdy trzeba jezdzic troche inaczej niz w polsce (np metoda Mirror-signal-manouvre i jeszcze jedna ktorej nazwy zapomnialam, he he..., inaczej sie wykonuje manewry etc). jak na pierwszym egzaminie pojechalam tak jak mnie w polsce nauczono to mialam tyle bledow ze miejsca zabraklo na ich spisywanie... ale DVD pomoglo mi bardzo no i potem to juz kwestia szczescia na egzaminie...

oczywiscie mozna poprzez szkole jazdy... no ale oni sa drodzy: tak z £20 na godzine, plus kazdorazowo za egzamin buli sie jak za 3 godz jazdy plus oplata £40 cos tam... ja polecam domowa metode - jesli sa jakies pytania chetnie pomoge...
...XXX...

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #9

2007-09-27 14:38 (11 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

http://www.dvla.gov.uk/media/pdf/leaflets/inf38.pdf

To jest link do pliku PDF ze stronki z DVLA. Faktycznie jest wspomniane o 12 miesiecznym nakazie do wymiany prawa jazdy ale nie dla Polakow i innych mieszkancow EEA lecz zupelnie innych obywateli. Polakow dotyczy tylko punkt 1 z calej ulotki.
Przed chwilka zadzwonilam rowniez na infolinie nummer 0870 240 0009(DVLA) i zadalam pytanie czy jako rezydent musze wymienic moje prawo jazdy. Powiedzieli mi to samo co jest napisane w tej ulotce. Polska jest w EC i akceptuja prawo jazdy dokladnie tak jak napisalam wyzej i jak jest napisane w ulotce. Czyli mozna jezdzic bez wymiany. Najlepiej sami tam zadzwoncie.

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 27-09-2007 14:39 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

mala12

Post #10

2007-09-27 15:08 (11 miesięcy temu)

mala12

Konto zablokowane

Z nami od: 10-05-2007

Tak daja i to nawet spooro kobiet w Polsce ma prawo jazdy na autobus , fajnie się nim jeździ. A myślałeś że tylko facecoi moga jeździć tak dużymi pojazdami...;-)
Mała

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony