Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » Prawo jazdy

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Richmond, stokesay, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » Prawo jazdy

Nowy tematNowy post

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 2 z 6
vitek

Post #1

2007-09-26 15:53 (rok temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2007-09-26 12:04, _Steve_ napisał(a):
A tak sie podepne pod temat, a prawko na autobusy?

Prawko na autobusy co?
Praktykę z jazdy autobusem oraz ciężarówką TRZEBA odbywać pod okiem zawodowego instruktora.

Maja dziękuję za konkretną odpowiedź. Rozumiem że Richmond występuje u ciebie w roli mamusi do której biegniesz z płaczem jak nie wiesz co powiedzieć...
Work is the curse of the drinking class

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Nenna1

Post #2

2007-09-26 16:32 (rok temu)

Nenna1

Kobieta

Z nami od: 22-05-2007

Maya - nie sadze aby trzeba bylo wymieniac te prawo jazdy i ze jezdzenie na miedzynarodowym prawku tu w Anglii jest niezgodne z prawem/skad to wzielas?/.Z tego co wiem wymiana jest konieczna tylko wtedy,gdyby ktos chcial zawodowo jezdzic/np.autobus,taxi,itp../
Zreszta niedawno byl artykul tu na "Mojej Wyspie" o policjantach,ktorzy wmawiaja polskim kierowcom,ze jezdzenie na polskim prawku jest nielegalne-co oczywiscie jest bzdura...
Pozdrawiam Nenna
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #3

2007-09-26 17:14 (rok temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Wiecej o tym tutaj http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556
Faktycznie jest napisane, ze mozna jezdzic bez wymainy.
A wracajac do lekcji jazdy ... radze wykupic u tutejszego, doswiadczonego instruktora. Na egzaminie mozna sie na prawde przejechac jesli nie wie sie na co patrza egzaminatorzy. Maz tego wiedziec nie bedzie a instruktor juz tak.
Moze nawet wysilek meza nie byc warty zachodu ... bo trzeba bedzie wykupic osobne ubezpieczenie na syna ... nie sa to male pieniadze.
Mnie prawko kosztowalo cene 10 lekcji plus egzamin .... niektorzy musza wyjezdzic wiecej ... nie ma ustalonej liczby godzin. Ale zanim syn siadzie za kierownica najlepiej niech siadzie do testu z teorii i go zda.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Maya64

Post #4

2007-09-26 19:14 (rok temu)

Maya64

Z nami od: 04-02-2007

Ja nie mowilam ze, napewno tak jest tylko zdaje sie, ze tak jest a to sa dwie rone sprawy.
Przyznam nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ale ja to tak rozumiem(poprawcie mnie jak jestem w bledzie).
Skoro jest tu ktos 7 lat no to nie bedzie tu na wakacjach.To znaczy, ze zyje i pracuje i moze nawet ma status rezydenta choc nie musi.
Wszyscy wiemy, ze polskie samochody moga jezdzic tu na polskich tablicach 6 miesiecy w 12 miesiecznym okresie czyli po tym okresie trzeba samochod przerejestrowac lub kupic angielski.To wiaze sie z angielskim ubezpieczeniem.
Jesli ktos ma status rezydenta to musi samochod przerejestrowac zaraz po otrzymaniu tegoz statusu.
Nie wiem jak tam we wszystkich ubezpieczalniach ale w tych co nie dawno robilam tlumaczenia jest wyraznie zaznaczone ze ubezpieczenie jest tylko wazne pod warunkiem ze kierowca ma brytyjskie prawo jazdy.Czyli kolko sie zamyka choc tego tak nigdzie nie ma napisane.Moze sa ubezpieczalnie ktore dopuszczaja polskie prawa jazdy.Nie wiem! a jak sa to powiedzcie ktore bo jestem ciekawa.
Powyzszy link znam dobrze z przeszlosci i jest tak jak mowicie ale czy faktycznie sprawdza sie to w rzeczywistosci?
Ciekawa jestem czy ktos to rozumie inaczej.Przyznam moge byc w bledzie wiec poprawcie mnie jak wiecie cos innego.Po to jest forum zeby sie podzielic wiedza.:-)

Do góry stronyOffline

Catch

Post #5

2007-09-26 19:15 (rok temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

Cytat:

2007-09-26 12:04, _Steve_ napisał(a):
A tak sie podepne pod temat, a prawko na autobusy?

jak masz prawko B kategorii to próbuj znaleźć prace w jakiejś firmie autobusowej - dają kurs i płacą Ci za godziny spędzone na nauce - z tym że jak zdasz musisz 18 mies dla nich pracować :)
co do Ciebie Maya to cóż prawo jest prawem i jeśli nie trzeba wymieniać prawka żeby jeździć sobie po anglii to nie trzeba
dodam jeszcze że mnie zajęło 2 tyg żeby przyzwyczaić się do ruchu angielskiego i uważam że jeździ sie tu łatwiej i przyjemniej niż w polsce...
nie wiem tylko jak się ma przepis o szkoleniu kierowcy do przepisu że trzeba mieć 3,5 roku UK drivers licence... w sumie sam chce poszkolić moja 2 połowę więc muszę spytać e DVLA jaktylko tam będę

[ Ostatnio edytowany przez: Catch 26-09-2007 19:21 ]

nie wygrasz dyskusji z idiotą - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

aga_julia_oliver

Post #6

2007-09-26 20:44 (rok temu)

aga_julia_oliver

Z nami od: 23-08-2007

Nenna, piszesz, ze Twoj maz jezdzi w Londynie od 7-u lat i nie ma angielskiego prawa jazdy. Jak to mozliwe? Przed przystapieniem Polski do EU, Polacy mogli tylko jezdzic przez rok na polskim prawie jazdy, a po tym czasie trzeba bylo zdac egzamin na angielskie. Zreszta mniejsza o to. Chyba najprosciej byloby gdybyscie wymienili wasze prawa na angielskie i wtedy problem z glowy.

Do góry stronyOffline

leyla76

Post #7

2007-09-26 22:31 (rok temu)

leyla76

Z nami od: 11-08-2007

Cytat:

2007-09-26 19:14, Maya64 napisał(a):

Nie wiem jak tam we wszystkich ubezpieczalniach ale w tych co nie dawno robilam tlumaczenia jest wyraznie zaznaczone ze ubezpieczenie jest tylko wazne pod warunkiem ze kierowca ma brytyjskie prawo jazdy.Czyli kolko sie zamyka choc tego tak nigdzie nie ma napisane.Moze sa ubezpieczalnie ktore dopuszczaja polskie prawa jazdy.Nie wiem! a jak sa to powiedzcie ktore bo jestem ciekawa.

ja tu jezdzilam na polskim prawie jazdy 5 lat, mialam nawet wypadek samochodowy z mojej winy i jakos sie nikt do polskiego prawa jazdy nie przyczepil.prawko polskie na angielskie wymienilam jakies 2 miesiace temu.
co do ubezpieczenia to mam ubezpieczone dwa samochody, podawalam ze mam polskie prawo jazdy i nie bylo zadnego problemu. jedno ubezpieczenie mam z CIS, a drugie z First Alternative. na pierwszym ubezpieczeniu, jako ze to samochod do celow biznesowych mam dopisanych jeszcze dwoch polakow, tez z polskimi prawami jazdy.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #8

2007-09-26 23:31 (rok temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Temat juz byl.

A ja sie tylko zastanawiam jak czesto mamy walkowac to o wymianie Praw Jazdy, dlaczego nie zadzwonicie do DVLA, ludzie!!!??
Taka jest prawda i tego sie trzymajcie.

A tu troszke szerzej.

Nenna1 Twój maz mial szczescie po prostu ze nie zostal zatrzymany za nielegalne poruszanie sie pojazdem przez ten caly okres, który podalas.

Natomiast jesli chodzi o autobusy, to Catch powyzej napisal jak mozna zalatwic.

Pozdrawiam
Kiedy skrzyżują się ze sobą chmury - będzie padał deszcz, kiedy skrzyżują się ze sobą słowa - będzie bójka.

Do góry stronyOnline

E-mailNumer MSN Messenger

gina13

Post #9

2007-09-26 23:47 (rok temu)

gina13

Z nami od: 26-09-2007

Cytat:

2007-09-26 10:46, vitek napisał(a):
Szybko:
najpierw musi mieć prawko tymczasowe (wnioski są na poczcie)
potem nakleja czerwone L na dowolny samochód i jeździ w towarzystwie osoby która już ma prawko (nie zapomnij o uzupełnieniu danych w polisie!)
jednocześnie ucząc się teorii (księgarnia)
gdy jest gotowy zgłasza się na egzamin po zdaniu którego dostaje stałe prawko, zdejmuje L i pozbywa się osoby towarzyszącej ;-)

a nie orientujesz się może przez ile można jeździc z osobą towarzysząca? czy są jakies ograniczenia co do dróg po których można jeździc? bo słyszałam że taka osoba, która się uczy nie może wyjeżdżac na autostrady... Z góry dzięki :)
Chcę zajść, jak daleko mnie nogi poniosą Chcę dotrzeć do radości, która jest we mnie Pozbyć się barier, które mnie ograniczają I poczuć, jak mój duch i umysł rosną; Chcę żyć, istnieć i "być" I odbierać prawdy, które są we mnie.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #10

2007-09-27 00:03 (rok temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Moze jezdzic tylko po drogach lokalnych, Motorways sa zabronione.
Provisional driving lience jest ważne przez rok - w ciągu tego okresu należy podjąć się egzaminów, teoretycznych i praktycznych, po to żeby uzyskać ’full driving licence’.

Pozdrawiam
Kiedy skrzyżują się ze sobą chmury - będzie padał deszcz, kiedy skrzyżują się ze sobą słowa - będzie bójka.

Do góry stronyOnline

E-mailNumer MSN Messenger

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony