MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Renta dla dzieci po zmarłym ojcu w Wielkiej Brytanii

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krecik

Post #1 Ocena: 0

2007-09-06 21:19 (18 lat temu)

krecik

Z nami od: 06-09-2007

Mam dwoje dzieci w wieku 10 i 13 lat. Obecnie mieszkam w Polsce. Ich ojciec 20 lat pracował w Wielkiej Brytanii i tam 3 lata temu zmarł. Dzieci mają obywatelstwo brytyjskie. Od dwóch lat ubiegam się o rentę po zmarłym ojcu dla dzieci w Wielkiej Brytanii, ponieważ tam właśnie odprowadzane były składki (pracował legalnie). Sprawą zajął się ZUS od spraw międzynarodowych. Ponieważ byłam już po rozwodzie w chwili jego śmierci, instytucja The Pension Service w Newcastle upun Tyre twierdzi, że nie należy mi się bereavement benefit, ponieważ byliśmy po rozwodzie. Jeśli w takim kraju jak Polska dzieci otrzymują rentę po zmarłych rodzicach, mimo iż byli po rozwodzie, nie chce mi się wierzyć, że w UK jest to przeszkodą. Musi być jakieś inne świadczenie. Przecież to dzieci dostają nie matka.

Wiem, że instytucje zawsze starają się zniechęcić ubiegającego się o świadczenia. Moje pytanie jest takie: jaki rodzaj świadczenia przysługuje w Wielkiej Brytanii dzieciom, po zmarłych rodzicach, jak byli już po rozwodzie. Przecież ojciec płacił podatki. Co z takimi dziećmi, które dostawały alimenty i nagle są pozbawione świadczeń? Co im przysługuje i gdzie się o świadczenie ubiegać?

pozdrawiam,
krecik

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2007-09-06 21:34 (18 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

ja bym zasiegnela informacji w konsulacie brytyjskim w polsce. jesli dzieci sa brytyjczykami, to powinni pomoc.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2007-09-06 23:24 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Raz piszesz 'nie należy MI się', za chwilę że to dla dzieci.
Tobie nie należy się ten zasiłek pogrzebowy skoro nie byliście małżeństwem ani nawet parą, to chyba oczywiste. Co do pieniędzy dla dzieci to skonsultowałbym się z prawnikiem.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #4 Ocena: 0

2007-09-07 08:07 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krecik

Post #5 Ocena: 0

2007-09-07 17:54 (18 lat temu)

krecik

Z nami od: 06-09-2007

Vitek,
chyba nie bardzo przeczytałeś treść wiadomości. Ja wcale nie ubiegam się o zasiłek pogrzebowy, tylko o rentę dla dzieci po zmarłym ojcu. W Polsce jest to renta przyznawana dzieciom, w Wielkiej Brytanii jest to zasiłek dla matki na dzieci, w przypadku kiedy śmierć ojca nastąpiła w trakcie małżeństwa.
Stąd to moje raz "dla mnie" raz "dla dzieci". Nie wiem jak nazywa się takie świadczenie w WB.

Tak naprawdę to mi nie pomogłeś tylko się czepiasz.

pozdrawiam,
krecik

Do góry stronyOffline

terri007

Post #6 Ocena: 0

2007-09-07 18:39 (18 lat temu)

terri007

Z nami od: 19-07-2007

Nigdy nie slyszalam o zadnej takiej rencie dla dzieci (taka jak jest w Polsce). Napewno osoba wychowujaca dzieci dostanie 'child benefit' i moze nawet przeyslugiwalo by Ci 'lone parent benefit' ale niestety to tylko sie dostaje jak sie mieszka w UK. Dzieci moga byc w Polsce, ale ty musisz byc w UK.
Nie mozesz sie liczyc jako wdowa po mezu, bo niebyliscie juz para, a do tego, 'widow's benefit' jest platny, ale zalezy ile kobieta ma lat (ale wg prawa ty nia nie jestes).
Na twoim miejscu zapytalabym sie dobrego prawnika w UK, ktory zna sie na tych sprawach. A moze ex-maz placil jakies ubezpieczenie, prywatna pensje itp - moze cos tam sie nalezy dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,