Mam dwoje dzieci w wieku 10 i 13 lat. Obecnie mieszkam w Polsce. Ich ojciec 20 lat pracował w Wielkiej Brytanii i tam 3 lata temu zmarł. Dzieci mają obywatelstwo brytyjskie. Od dwóch lat ubiegam się o rentę po zmarłym ojcu dla dzieci w Wielkiej Brytanii, ponieważ tam właśnie odprowadzane były składki (pracował legalnie). Sprawą zajął się ZUS od spraw międzynarodowych. Ponieważ byłam już po rozwodzie w chwili jego śmierci, instytucja The Pension Service w Newcastle upun Tyre twierdzi, że nie należy mi się bereavement benefit, ponieważ byliśmy po rozwodzie. Jeśli w takim kraju jak Polska dzieci otrzymują rentę po zmarłych rodzicach, mimo iż byli po rozwodzie, nie chce mi się wierzyć, że w UK jest to przeszkodą. Musi być jakieś inne świadczenie. Przecież to dzieci dostają nie matka.
Wiem, że instytucje zawsze starają się zniechęcić ubiegającego się o świadczenia. Moje pytanie jest takie: jaki rodzaj świadczenia przysługuje w Wielkiej Brytanii dzieciom, po zmarłych rodzicach, jak byli już po rozwodzie. Przecież ojciec płacił podatki. Co z takimi dziećmi, które dostawały alimenty i nagle są pozbawione świadczeń? Co im przysługuje i gdzie się o świadczenie ubiegać?
pozdrawiam,
krecik