MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski akt urodzenia

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

snow

Post #1 Ocena: 0

2007-08-18 22:46 (18 lat temu)

snow

Z nami od: 26-07-2007

mam pytanie,czy do tymczasowego paszportu(12 m-cznego) potrzebuje polski akt urodzenia?I w ogole jak zalatwic taki dokument.Czytalam na stronie konsulatu,ze oni moga to zrobic.Spotkanie w sprawie paszportu mam w styczniu czy musze jechac wczesniej do Londynu aby mi to zalatwili?I czy w przypadku gdy rodzice nie sa zameldowani w Polsce czy powyzszy dokument dziecko musi miec jesli chce mu wyrobic paszport?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

leyla76

Post #2 Ocena: 0

2007-08-18 23:03 (18 lat temu)

leyla76

Z nami od: 11-08-2007

przyklejam z innego forum

co do czasu oczekiwania na paszport to na tymczasowy mozesz czekac 2 tyg jesli doplacisz za przyspieszenie (cos ok Ł30).

A co do formalności to do paszportu tymczasowego potrzebujesz:
- 3 zdjecia
- 3 wnioski
- angielski akt urodzenia
- pisemna zgoda obojga rodzicow na wyrobienie paszportu

Przy skladanu dokumentów oprócz obojga rodziców musi być również dziecko, któremu paszport będzie wyrabiany :?

Paszport tymczasowy

Paszport tymczasowy wydawany jest :

*
dzieciom do ukończenia 5 roku życia,
*
obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania na paszport 10-cio letni, lub na powrót do kraju w przypadku zagubienia paszportu,
*
w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę,

Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul.

Paszport tymczasowy jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy.

Ja wyrobilam synkowi paszport tymczasowy (czyli na 12 miesiecy). W tym czasie musze poleciec do Polski, tam przetlumaczyc birth certyfikat przez tlumacza przysieglego i isc do urzedu miasta zarejestrowac malego ze sie urodzil. nastepnie prosze o przydzielenie PESEL i po powrocie, jak minie mi te 12 miesiecy umawiam sie w konsulacie, przynosze numer PESEL i dostaje dopiero dla Adasia paszport 5-letni (tak pan w konsulacie mi wytlumaczyl)....
Ciekawa tylko jestem, czy dlugo w kraju bedziemy czekali na nadanie Pesel (lecimy do kraju na poczatku sierpnia na 2 tygodnie i mamy nadzieje, ze sie wyrobimy ze wszystkim). a co do konsulatu to zycze naprawde anielskiej cierpliwosci..... :117: to tylko polska biurokracja....

Ja wysłałam ang. akt urodz. do Polski - mama przetlumaczyła mi go u tłumacza przysięgłego i umiejscowila w USC .Peselu nie nadali bo powiedzieli ze dziecko nie jest zameldowane w Polsce :33: . Potem bylam w konsulacie i zlozyłam wniosek o paszport tymczasowy bo najkrocej sie czeka. Chcialam zlozyc tez wniosek o Pesel w konsulacie od razu ale powiedzieli mi ze moge to zrobic jak bede skladac o 5-letni paszport dla dziecka :03:

mam nadzieje, ze pomoglam. wszystkie posty przeklejone z innego forum.
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

snow

Post #3 Ocena: 0

2007-08-19 00:13 (18 lat temu)

snow

Z nami od: 26-07-2007

bardzo Ci dziekuje.Ciesze sie,ze nie musze miec tego polskiego aktu.Zaluje,ze nie umowilam sie w konsulacie bedac jeszcze w ciazy.Co za biurokracja.

Do góry stronyOffline

Nycza

Post #4 Ocena: 0

2007-08-19 09:00 (18 lat temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

hey
to troszke nie tak ... do wyrobienia tymczasowego paszportu dla dziecka urodzonego w anglii potrzebujesz polskiego aktu urodzenia (to sie fachowo nazywa umiejscownienia angielskiego aktu w polsce) wiem to bo sama ide na spodkanie paszortowe pod koniec sierpnia, dzwonilam do konsulatu i mila pani powiedzial mi ze polski akt jest niezbedny, a wydanie paszportu na podstawie angielskiego tylko w naglych, uzasadnionych przypadkach. tak zreszta jest napisane na ich stronie :). zeby wyrobic polski akt ur trzeba wystawic pisemne upowaznienie ale ktoregos z dziedkow albo babc (nie trzeba potwierdzac go u notariusza jezeli sa to krewni w pierwszej lini) cala procedura trwala w moim przypadku 3 tyg.
Pozdrawiam
Magda

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #5 Ocena: 0

2007-08-19 22:41 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

A u mnie to trwalo zaledwie tydzien(byc moze malo ludzi bylo czy cus):-D
Dokladnie tak potrzebujesz polski akt urodzenia, ktos z twojej rodziny tlumaczy go u przysieglego, nastepnie oni ten akt umiejscawiaja w Polsce(kosztuje to bodajze 50zl), i dostajesz polski akt urodzenia.

Raczej konsulat tego nie zalatwi musisz to sam/a zrobic niestety.

Niestety ten akt jest niezbedny, poniewaz angielski akceptowany jest tylko w uzasadnionych przypadkach, i niewazne, ze Wy jestescie wymeldowani, cytuje kazdy obywatel naszego kraju ma prawo do nabycia paszportu nawet jesli nie ma miejsca zamieszkania.

Jesli otrzymasz ten polski akt urodzenia to wtedy mozesz sie udac do konsulatu po paszport tymczasowy dla dziecka wazny na 12 miesiecy, poniewaz innego nie dostaniesz.

Dodam, ze przy ubieganiu sie o paszport tymczasowy nie potrzebny jest pesel dla dziecka.

Pozdrawiam
:-)

Do góry stronyOffline

invisible

Post #6 Ocena: 0

2007-08-19 23:22 (18 lat temu)

invisible

Z nami od: 10-06-2007

DO POASZPORTU DZIECKA URODZONEGO W ANGLI POTREZBNY JEST ANGIELSKI AKT URODZENIA. W POLSCE JESLI CHCESZ MOZESZ DOKONAC TRANSKRYPCJI CZYLI UMIEJSCOWIC AKT URODZENIA.kOSZTUJE 50 ZL.pOZNIEJ DZIECKU NADAJ PESEL.dO TEGO MUSISZMIEC TLUMACZONY AKT URODZENIA

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #7 Ocena: 0

2007-08-19 23:26 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

INVISIBLE w uzasadnionych przypadkach zalatwialam to wiec podaje aktualne informacje, opierajac sie zawsze o sprawdzone zródla.

Wiec prosze dowiedz sie najpierw, byc moze ci ktosik przez telefon tak powie, a jak pojedziesz do konsulatu to sie sama przekonasz na miejscu.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

malamo

Post #8 Ocena: 0

2007-08-20 06:23 (18 lat temu)

malamo

Kobieta

Z nami od: 14-08-2007

snow do tymczasowego paszportu dla dziecka nie jest potrzebny polski akt urodzenia.Pozatym ja zalatwialam polski akt urodzenia potrzebny do normalnego juz paszportu przez konsulat odplatnie oczywiscie.Ale uwaga wszystko jest proste jak pochodzicie z jednej miejscowosci i odpisy waszych aktow urodzenia sa w tym samym usc gdzie zalatwiacie akt ur dla dziecka.Pozatym tak naprawde to wszystko jest latwiej zalatwic jezeli urzednicy ida na reke.Bo ja zaplacilam za zalatwienie wszystkiego a i tak musialam leciec do Polski "bo pojawily sie problemy"Wiec lepiej wyrob dziecku paszport tymczsowy i zalatw umiejscowienie aktu urodaenia w Polsce sama

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #9 Ocena: 0

2007-08-21 00:01 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Cytat:

2007-08-20 06:23, malamo napisał(a):
snow do tymczasowego paszportu dla dziecka nie jest potrzebny polski akt urodzenia....

No i kolejna osoba swoje!!!

w uzasadnionych przypadkach to sie zgodze.

Ludzie chcecie pomóc?? Jesli tak to piszcie dokladnie tak jak jest!!!

Pierwszy paszport dla dziecka wydawany jest na podstawie odpisu skróconego lub zupełnego aktu urodzenia wystawionego przez polski Urzad Stanu Cywilnego (dzieci urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nalezy zarejestrowac w urzedzie stanu cywilnego w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). W uzasadnionych przypadkach konsul moze wystawic paszport na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia w wypisie zupelnym. Do drugiego paszpotu niezbedny jest polski akt urodzenia oraz numer PESEL (nadawany jest w urzedzie gminy w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). Paszport 5-letni moze byc wydany wylacznie na podstawie polskiego aktu urodzenia.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

malamo

Post #10 Ocena: 0

2007-08-21 06:49 (18 lat temu)

malamo

Kobieta

Z nami od: 14-08-2007

To wlasnie jest ten "uzasadniony przypadek" kiedy dziecko urodzi sie poza granicami panstwa.Przyznam sie szczeze ze w moim przypadku przy pierwszym tymczasowym paszporcie dla dziecka(a milam dwa tymczasowe paszporty dla synka co wlasnie moze zaistniec w uzasadnionych przypadkach i po napisaniu prosby do konsula)nikt nawet nie wspomnial ze przydal by sie polski akt urodzenia.Powiedziano mi natomiast ze jak bede w Polsce to powinnam go zalatwic bo bedzie potrzebny do wydania paszportu 5 letniego.I to tyle.Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,