MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mak4701

Post #1 Ocena: 0

2007-08-18 17:00 (18 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

Nie ma takiej opcji zebys mógł sie ubiegac o status rezydenta nie majac Home Officu.
Bo jak wiesz Home Office jest to potwierdzenie ze pracowales legalnie w UK. Nie majac go udowadniasz ze albo jestes na wakacjach albo pracowales na czarno. Jednak trudno jest przyjechac sobie na 1 roczne wakacje nie pracujac. :)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

frelcia

Post #2 Ocena: 0

2007-08-18 21:52 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Dokladnie tak jak MAK pisze, bez Home Office nie ma mozliwosci uzyskania Resident permit. Wydaje mi sie, ze od tak sobie nie przyjechalas i chyba jestes z mezem, który pracuje wiec niech maz wypelni papiery EEA1 jesli jest tu juz rok zarejestrowany i dopisze ciebie do tego.

Pozdrawiam
:-)

Do góry stronyOffline

leyla76

Post #3 Ocena: 0

2007-08-18 22:53 (18 lat temu)

leyla76

Z nami od: 11-08-2007

i tu sie mylicie. mozesz uzyskac resident permit bez HO< ale musisz udowodnic, ze jestes sie tu w stanie sama utrzymac,i ze nie bedziesz ubiegac sie o zadne benefity tzn, nie wiem jakies konto w banku pelne pieniedzy, dochod z dzialalnosci prowadzonej np. w polsce. ja mialam ten sam problem, bo jak dotad nigdy w tym kraju nie pracowalam. mieszkam z partnerem, mamy dwoje dzieci, ale nie mamy slubu, wiec tak dla potwierdzenia mojegoprawa pobytu tutaj chcialam zalatwic tego rezydenta. dowiadywalam sie u polskiego prawnika w londynie i to on mi powiedzial, ze jest taka mozliwosc. ja mialam sie powolywac na mojego partnera, ktory pokrywa wszelkie koszty zwiazane z moim pobytem tutaj, dokladnie 7lat.
jescze dodam, ze w koncu sie nie ubiegalam o rezydenture, bo od kwietnia prowadze wlasny interes

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #4 Ocena: 0

2007-08-19 22:28 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Leyla czyli tego nie wiesz w 100% bo jednak tego nie dokonalas. Wiem, ze co urzednik to inna odpowiedz i byc moze tak jest ale Ja zalatwialam to wlasnie w normalny sposób bez pracy i niestety dostalam odmowe, nawet jak sie odwolywalam. Wiec przepracowalam te 12 miesiecy i teraz mam ta rezydenture, która jak narazie na nic mi sie nie przydaje, bo to w koncu tylko potwierdzenie.
Nie wiem jak jest w self-employed ale wydaje mi sie, ze tutaj mozna ja uzyskac bez problemu bo posiadasz swoja dzialalnosc.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

BiF

Post #5 Ocena: 0

2007-10-25 17:57 (18 lat temu)

BiF

Mężczyzna

Z nami od: 11-04-2007

witam chciałbym zlozyc aplikacje odnosnie residenta,ale w przeszlosci bylem skazany wyrokiem prawomocnym(wypadek samochodowy 5 lat temu,wyrok w zawieszeniu).Czy bedzie mialo to wplyw na dalsze losy i pozytywne rozpatrzenie mojej aplikacji ? Chialem dodac ze okres warunkowego zawieszenia przeminol.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #6 Ocena: 0

2007-10-25 23:30 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Wydaje mi sie, ze takie pytanie juz bylo, o nawet w tym temacie, poczytaj.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

marta75

Post #7 Ocena: 0

2007-11-11 19:15 (18 lat temu)

marta75

Kobieta

Z nami od: 09-11-2007

ja wiem ze to juz pewnie wszystko bylo ale mam pytanie. jestem tu z mezem on pracuje ja nie.
czy ja musze sie rejestrowac w HO czy rejestruja sie tylko podejmujacy prace?
co mnie nie zabije to mnie wzmocni...

Do góry stronyOffline

Francuski

Post #8 Ocena: 0

2007-11-12 14:51 (18 lat temu)

Francuski

Z nami od: 04-06-2007

w moim przypadku po 15 miesiacach pracy u jednego pracodawcy i rejestracji WRS na caly okres nie dostalismy rezydent/EEA1 dla rodziny.

Powod: zona nie pracowala w UK wymaganego okresu 12 miesiecy i nie byla zarejestrowana w WRS. Po wizycie w HO w croydon odnioslem wrazenie, ze urzednicy robia tam wszystko zeby nie wydac zgody na rezydanta.

Podczas spotkania znajdowano rozne powody odmowy: brak zaswiadczenia ze szkoly dziecka, chociaz nie ma o tym mowy w formularzu/liscie wymaganych dokumentow, brak oficjalnych tlumaczen i legalizacji przez MSZ i ambasade RP wszystkich dokumentow takich jak metryki urodzenia, akt slubu, na koniec dopatrzono sie ze jedno dziecko ukonczylo 18 lat 2 miesiace temu i powinno starac sie o rezydenta na podstawie zaswiadczenia ze szkoly.

W rezultacie spotkania i rozmow z kilkoma "manager'ami" zaproponowano mi rezydenta na podstawie mojej rejestracji WRS/12 mcy pracy i wykreslenie z formulaza EEA1 pozostalych czlonkow rodziny....

Do góry stronyOffline

irja34

Post #9 Ocena: 0

2007-11-22 00:08 (18 lat temu)

irja34

Z nami od: 27-10-2007

trzeba było skompletować dokumenty i razem ze zdjęciami wysłać.
noże spróbuj jeszcze raz,ale tym razem wyślij wszystko listem poleconym. powodzenia.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #10 Ocena: 0

2007-11-26 03:21 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Cytat:

2007-11-12 14:51, Francuski napisał(a):
Powod: zona nie pracowala w UK wymaganego okresu 12 miesiecy i nie byla zarejestrowana w WRS....

Proponuje skladac apelacje, poniewaz Twoja zona nie musi wcale byc zarejestrowana w HO (jesli w ogóle niepracowala).

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,