Str 4 z 12 |
|
---|---|
Mariuszzz | Post #1 Ocena: 0 2007-06-17 19:55 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2007 |
My mieliśmy podobny problem. Sami musielismy przesunąć termin naszch wakacji w Polsce o miesiąc. To jest naprawde skandal,aby na kilkuminutowe spotkanie czekac kilka miesięcy. Niestety taka jest polska rzeczywistość.
Sami próbowalismy przyspieszyc termin naszej wizyty w konsulacie. Dzwoniłem kilkadziesiąt razy, z tego dodzwoniłem się jedynie 3. Wszystkie prośby i roznego rodzaju opowiesci (typu choroba rodziców) nie pomogły. Więc odpuścilismy i czekalismy na spotkanie. W tym czasie udało nam się zamienić ze znajomymi na termin spotkania. Przyspieszyło to nasz wyjazd. Na miejscu pytają tylko o nazwisko na jakie była rezerwacja. Sprawdzają o której i na jakie nazwisko jest rezerwacja. Nazwisko, na które jest umówione spotkanie nie musi zgadzac sie z nazwiskiem dziecka, dla którego staramy sie o paszport. Dlatego jezeli macie mozliwość zamiany z kims, wiec nie macie sie o co obawiać. Doradzam, zeby nie wybierac sie zbyt wczesnie do konsulatu. Zawsze tam są spore kolejki, gdyz obsługują jedynie 2 osoby. Wpuszczaja na około 20 min przed umowionym spotkaniem. Pozniej nalezy odstać swoje w srodku. Do budynku wpuszcanych jest okolo 15 osob, reszta musi czekac na zewnatrz. Jezeli ktos spozni sie o kilkanascie minut, tez nie ma problemu z wejsciem. Najłatwiej dostac sie pociagiem, ze stacji Euston jest okolo 15 min na piechotkę. Oczywiscie mozna jechać samochodem, ale korki, opłaty za wjazd do centrum i czas dojazdu zdecydowały, ze wybrałem sie pociagiem. Zdecydowanie najszybicej. Jezli ktos wybiera sie samochodem, wiekszych problemów z parkowaniem nie ma. Przecznicę dalej mozna zawsze znalezc jakies miejsce parkingowe wzdluz ulicy ( 1 funt/20 min). My bylismy pod koniec godzin przyjęć i zauwazylismy 2 lub 3 pary starajace sie dostac bez umowionego spotkania. Pan, który wpuszcza kazał im poczekac na koncu kolejki. Zostali wpuszczeni so srodka i poinformowani, ze wszystko zalezy od konsula. Z tego co widzialem to jest szansa na spotkanie bez wyznaczonego terminu. Wszystko zalezy od ilosci osob w danym dniu i decyzji konsula. Jednak jezeli macie jakies potwierdzenia, ze musicie jechac wczesniej z dzieciakiem, warto sprobować. Rezerwacja biletów jednak nie ma wielkiego znaczenia, gdyz to kazdy moze sobie załatwić. Jezeli macie czas i cierpliwosc, warto sprobowac dostac sie bez umowionej wizyty. Odnosnie wniosków na paszport - najłatwiej wypełnić na miejscu. Zawsze jest kolejka, wiec o to nie ma sie co martwić. Dostępne są na miejscu i bezpłatnie. Paszport 12 miesieczny dla dziecka wiąze sie z opłatą 18 funtów, płatne w kasie. Okres oczekiwania to 4 tygodnie. Mam nadzieje, ze troszke Wam ułatwioliśmy wizyte w konsulacie.Pozdrawiamy. |
justin1976 | Post #2 Ocena: 0 2007-06-17 21:35 (18 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Oj już czuję, że w tym naszym konsulacie będzie podobnie jak we wszystkich polskich urzędach... Aż mi skóra cierpnie na samą mysl o tym... brrrr...
|
narviola | Post #3 Ocena: 0 2007-07-01 19:39 (18 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2006 Skąd: POZNAŃ/ |
Czy ktoś potrafi podpowiedzieć mi jak należy zabrać sie do uzyskania paszportu dla dziecka? Nadmieniam, że dziecko urodziło się w Anglii a konkretnie w Rochdale.
NARVIOLA
|
_Steve_ | Post #4 Ocena: 0 2007-07-01 19:47 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: Luton |
|
silka | Post #5 Ocena: 0 2007-07-02 09:34 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: manchester |
wejdz na strone konsulatu i tam umow spotkanie. Tylko lepiej sie pospiesz bo najblizsze terminy sa na grudzien.
|
|
|
narviola | Post #6 Ocena: 0 2007-07-02 13:53 (18 lat temu) |
WOW...WIELKIE DZIĘKI!!!
![]() NARVIOLA
|
narviola | Post #7 Ocena: 0 2007-07-16 14:02 (18 lat temu) |
FAJOWO!!!masz rację! TERMIN na............12 grudnia.SUPER!!!
![]() NARVIOLA
|
narviola | Post #8 Ocena: 0 2007-07-16 14:05 (18 lat temu) |
Zwracam sie do osób, które maja termin do Konsula przed 12 grudnia, a z różnych przyczyn nie będa mogły wykorzystać terminu. Prosze o zostawienie wiadomości
Pozdrawiam P.S. a swoja droga to chce podpowiedzieć przyszłym MATKĄ, że najlepiej będzie, jak długo przed narodzinami ustalą termin spotkania w Konsulacie. Żałuje,że wcześniej nie pomyślałam o tym. PA NARVIOLA
|
mirabelka77 | Post #9 Ocena: 0 2007-07-16 14:19 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2007 Skąd: londyn |
taaak,ja mam termin porodu na 14 12 i zamierzam zadzwonic do konsulatu w tym tyg,chyba juz pora
![]() |
narviola | Post #10 Ocena: 0 2007-07-16 14:24 (18 lat temu) |
TERAZ TO I JA NIE ROZUMIEM.Więc jak to jest z tym mieszkaniem w UK? Bo w Twojej wypowiedzi można zrozumieć, że to dziecko ma mieszkać 10 lat- w przyszłości.Tak to mozna zrozumieć- nczyli CZAS PRZYSZŁY. Jednak w dalszych postach czytam, jakoby to dziecko miało mieszkać w UK 10 lat, ale W CZASIE PRZESZŁYM. Prosze o uściślenie, ponieważ "stoje w kolejce do Konsula w sprawie paszportu dla narodzonego dziecka w UK.
NARVIOLA
|