Str 5 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
daavid |
Post #1 Ocena: 0 2023-12-30 13:41:16 (rok temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2023-12-30 13:33:07, ZlotaPerla2 napisał(a):
Rich jaki ktoś? … głupi są jedynie kierowcy Audi/ BMW - masakra, poziom przedszkolaka to wyższa szkoła.
Przenośnia oczywiście. Możesz się złościć, ale jak robiłem prawo jazdy na ciężarówki to prawie każdego dnia miałem innego instruktora i oni mówili to samo. Później robiłem "na przyczepę" - było to samo. Często obserwuje podobne zachowania i często to są właśnie te marki.
I żeby nie było, to fajne samochody i z pewnością idioci za kierownicą BMW to mały odsetek, tyle że zawsze na monitorze widać te uszkodzone piksele a nie te dobre.
|

|
 |
|
|
Gwontownik |
Post #2 Ocena: 0 2023-12-30 14:20:28 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2023-12-30 13:21:09, Richmond napisał(a):
Nie możecie prowadzić dyskusji bez zaczepek?
Jak mi ktoś miga światłami w czasie wymijania innych aut na lewym pasie, to ignoruję go i zawsze mowie, że może przelecieć nade mna, jak potrafi.
Czym innym jest miganie jezeli, jak wspomnialas, jedziesz lewym pasem, a zupelnie cxym innym jadac prawym pasem. Mowa o ruchu lewostronnyn. To dwa zupelnie inne sprawy.
Znacznie wiekszym problemem tego kraju jest stosowanie (albo niestosowanie) kierunkowskazow zwlaszcza na rondach. Ilu tam kierocow by nie bylo to kazdy ma swoj wlasny, indywidualny, niepowtatzalny I dla inny niezrozumialy sposób. Az trudno znalezc w tym jakikolwiek sens I logike.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-12-2023 14:26 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2023-12-30 16:30:42 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja nauczyłam się tutaj syngalizowac na rondzie w inny sposob niż w PL, gdzie włącza się kierunek przed opuszczeniem ronda, a tu ludzie używają jeszcze przed rondem. Nie wiem jaka jest oficjalna wykładania w UK.
Bylam kierowcą Audi przez 5 lat, BMW przez 2 lata. W pierwszym Audi niewątpliwie pogorszyl mi sie styl jazdy ze wzgledu na moc, w drugim juz dostojnie. Duza moc + duzy rozmiar powodowaly, ze jeździłam w inny sposób i wierzylam, ze wcisne się, poza tym ludzie sami robili mi miejsce. Jak tylko wyjeżdżałam na autostradę, to miałam robione miejsce, żeby przejechać na najszybszy pas. Carpe diem.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #4 Ocena: 0 2023-12-30 16:55:28 (rok temu) |
Z obserwacji wiem, że najlepiej te manewry, wręcz książkowo, wykonują motocykliści podczas jazdy z instruktorem. Reszta to totalna porażka. Może 5 procent robi to poprawnie. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-12-2023 16:57 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2023-12-30 17:18:30 (rok temu) |
Cytat:
2023-12-30 16:55:28, Gwontownik napisał(a):
Z obserwacji wiem, że najlepiej te manewry, wręcz książkowo, wykonują motocykliści podczas jazdy z instruktorem. Reszta to totalna porażka. Może 5 procent robi to poprawnie.
Nie wszystkie książkowe manewry są tak mądre jakby się wydawało. Kiedy po kursie zmieniałem pas na rondzie, przy zjeździe inni kierowcy pukali się w czoło. Dałem sobie spokój z takim postępowaniem, wjeżdzam zawsze na ten pas na który prowadzą mnie pasy na rondzie (prawie zawsze - są ronda kiedy jest to konieczne) [ Ostatnio edytowany przez: daavid 30-12-2023 17:20 ]
|

|
 |
|
|
Gwontownik |
Post #6 Ocena: 0 2023-12-30 18:30:10 (rok temu) |
Ja raczej że strony sygnalizowania pisałem, bo od strony pasów to jest jeszcze wiele innych zależności. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #7 Ocena: 0 2023-12-30 18:43:15 (rok temu) |
Domyślam się. Większość Poalków którzy uczyli się jeżdzić w Polsce a tutaj tylko z obserwacji robi to źle. Jak poszedłem na kurs (na cat C) to największy problem miałem z rondami i klasycznie z luserkami. Był ze mną młody Anglik, który prawo jazdy miał bardzo krótko, ale jeździł jak wymagają i nie miał problemów z niczym.
|

|
 |
|
daavid |
Post #8 Ocena: 0 2023-12-30 19:02:11 (rok temu) |
Przykładowe rondo: https://www.google.com/maps/@52.5540812,-2.0222624,18z?entry=ttu
I teraz zagadnienie. Jadę Trause Ln i mam zamiar jechać w High Bullen, drugi zjazd. Powinienem ustawić się na prawym pasie, mieć właczony prawy kierunkowskaz i po minięciu pierwszego zjazdu zjechać na lewy pas i oczywiście przełączyć kierunkowskaz. Wypadam pierwszym zjazdem. I teraz każdy instruktor powie też, że można zacząć wjeżdzać prawym pasem i "accidentally" nie zmienić pasa i wyjechać na prawym pasie, ale trzeba mieć jakiś powód do tego. Moim zdaniem drugie rozwiązanie jest znacznie łatwiejsze i bezpieczniejsze.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #9 Ocena: 0 2023-12-30 20:42:16 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Są ronda, gdzie zawsze patrzę czy ktoś nie próbuje przeciąć mojego pasa ruchu i pojechać z lewego pasa w prawo.
A na rondzie koło mnie, przy wjeździe na M25, prawie zawsze mam kogoś kto stoi na złym pasie i wpycha się na mój z lewej, z kierunkowskazem lub nie.
Każdy jeździ, jak nauczył się od początku. Obserwując koleżankę, która zrobiła prawo jazdy w UK, nie widzę dużej różnicy. Ale nie dotarł do niej przekaz, żeby trzymać dystans do auta z przodu. Ona jest tym przysłowiowym kierowcą BMW (i Audi chłopaka), który siedzi na ogonie na najszybszym pasie i pogania wszystkich. Śmiałam się zawsze z tych różnych pomocników jazdy w nowych autach, ale okazuje się, że niektórzy kierowcy potrzebują ich, zęby im mówiły, że są za blisko auta z przodu, bo sami nie pilnują tego. Carpe diem.
|

|
 |
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2023-12-30 21:32:08 (rok temu) |
Cytat:
2023-12-30 20:42:16, Richmond napisał(a):
Są ronda, gdzie zawsze patrzę czy ktoś nie próbuje przeciąć mojego pasa ruchu i pojechać z lewego pasa w prawo.
A na rondzie koło mnie, przy wjeździe na M25, prawie zawsze mam kogoś kto stoi na złym pasie i wpycha się na mój z lewej, z kierunkowskazem lub nie.
Każdy jeździ, jak nauczył się od początku. Obserwując koleżankę, która zrobiła prawo jazdy w UK, nie widzę dużej różnicy. Ale nie dotarł do niej przekaz, żeby trzymać dystans do auta z przodu. Ona jest tym przysłowiowym kierowcą BMW (i Audi chłopaka), który siedzi na ogonie na najszybszym pasie i pogania wszystkich. Śmiałam się zawsze z tych różnych pomocników jazdy w nowych autach, ale okazuje się, że niektórzy kierowcy potrzebują ich, zęby im mówiły, że są za blisko auta z przodu, bo sami nie pilnują tego.
Doświadczenie też robi swoje. Jak byłem młodszy jeździłem głupiej, zdecydowanie głupiej. teraz często jak ktoś mnie szalenie mija to i tak wiem, że spotkam go na światłach.
|

|
 |
|