MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 4 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2023-12-29 09:28:21 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2023-12-28 13:19:52, daavid napisał(a):
Mi się często zdarza jechać do pracy trochę szybciej niż kodeks drogowy przewiduje drugim pasem na drodze dwupasmowej i dość często jakiś jełop z tyłu mi mruga, zazwyczaj jest to BMW lub Audi, oczywiście nikomu nie zjeżdzam, po czym następuje slalom (BMW lub Audi) pomiędzy samochodami. Zabierałbym prawo jazdy dożywotnio.

W takiej sytuacji to Ty blokujesz szybki pas ruchu i nie ważne, że jedziesz trochę ponad limit. Powinieneś ustąpić pasa szybszemu pojazdowi, a jeśli ktoś wyprzedził cię lewym pasem ruchu to z dużym prawdopodobieństwem ty miałeś miejsce żeby przepuścić szybciej jadący pojazd.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2023-12-29 09:38:04 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2023-12-28 14:36:25, CuriousCatAlive napisał(a):
Cytat:

2023-12-28 10:39:56, rafald napisał(a):
Cytat:

2023-12-28 09:35:18, CuriousCatAlive napisał(a):
Jezeli ktos wyprzedza niewlasciwym pasem, to nie ma sie co oburzac ze ktos zamrugal.

Cat- jeżeli jedzie się niewłaściwym pasem z niewłaściwą prędkością to może najpierw należałoby zastanowić się nad swoim zachowaniem zanim zacznie się wytykać innym. Nie można tłumaczyć się, że "jadę z prędkością, którą uznaję za bezpieczną". Jeżeli umiejętnosci nie pozwalają na bezpieczną jazdę bez utrudniania ruchu innym to po prostu nie spełnia się wymogów do posiadania prawa jazdy.

Moje zdanie odnosilo sie do wypowiedzi: "jade lewym pasem autostrada, bez zmiany pasa wyprzedzam tego na srodkowym pasie a on mi mruga". Ja moze nie jestem geniuszem ale nawet ja wiem ze trzeba tu wskoczyc na pas srodkowy, potem na wewnetrzny prawy i smialo jechac chocby osiemdziesiat mil na godzine jesli nie ma miejscowych ograniczen. Jezeli ktos ma problemy ze zmiana pasu to lepiej sie niech nie wybiera na autostrade. Wyprzedzanie pasem lewym, uzywanym do zjazdow z autostrady, nazywa sie "undercutting" i jest wykroczeniem drogowym.

Gdyby ten samochód jechał lewym pasem tak jak powinien nie miał przed sobą żadnego samochodu na horyzoncie to ja bym zjechał na pas środkowy i go wyprzedził. Ja też mogłem wjechać na środkowy pas i zacząć mrugać żeby on mnie przepuścił. Owszem nie powinienem go wyprzedzać lewym pasem, ale zanim do niego dojechałem to jego nie powinno być na środkowym pasie ruchu. Tutaj sytuacja wygląda tak, że ktoś się oburzył, że złamałem zasady, a sam je złamał przede mną.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2023-12-30 04:22:05 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2023-12-29 09:28:21, xxxx1234 napisał(a):
Cytat:

Mi się często zdarza jechać do pracy trochę szybciej niż kodeks drogowy przewiduje drugim pasem na drodze dwupasmowej i dość często jakiś jełop z tyłu mi mruga, zazwyczaj jest to BMW lub Audi, oczywiście nikomu nie zjeżdzam, po czym następuje slalom (BMW lub Audi) pomiędzy samochodami. Zabierałbym prawo jazdy dożywotnio.

W takiej sytuacji to Ty blokujesz szybki pas ruchu i nie ważne, że jedziesz trochę ponad limit. Powinieneś ustąpić pasa szybszemu pojazdowi, a jeśli ktoś wyprzedził cię lewym pasem ruchu to z dużym prawdopodobieństwem ty miałeś miejsce żeby przepuścić szybciej jadący pojazd.

Chyba żartujesz. Jeśli jadę prawym pasem i cały czas mijam samochody z lewej strony a jakiś debil chce jechać dużo szybciej to naprawdę nie moja sprawa. On wymijając mnie z lewej robi niebezpieczny manewr, gdybym mu ustępował to zrobiłbym to samo. Jeśli mam miejsce na lewym pasie to zawsze zjeżdżam.

Bawi mnie też sytuacja kiedy jadę w dość dużym ruchu, trzymam odpowiednią odległość (a pilnuję tego z co najmniej dwóch powodów, po pierwsze moje bezpieczeństwo a po drugie nie cierpię jak ktoś mi siedzi na zderzaku) i jakoś człowieczek (BMW, albo Audi) mruga mi, bo on chce być w tej luce pomiędzy mną a samochodem za którym jadę.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2023-12-30 08:57:02 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2023-12-30 04:22:05, daavid napisał(a):
Cytat:

2023-12-29 09:28:21, xxxx1234 napisał(a):
Cytat:

Chyba żartujesz. Jeśli jadę prawym pasem i cały czas mijam samochody z lewej strony a jakiś debil chce jechać dużo szybciej to naprawdę nie moja sprawa. On wymijając mnie z lewej robi niebezpieczny manewr, gdybym mu ustępował to zrobiłbym to samo. Jeśli mam miejsce na lewym pasie to zawsze zjeżdżam.

Bawi mnie też sytuacja kiedy jadę w dość dużym ruchu, trzymam odpowiednią odległość (a pilnuję tego z co najmniej dwóch powodów, po pierwsze moje bezpieczeństwo a po drugie nie cierpię jak ktoś mi siedzi na zderzaku) i jakoś człowieczek (BMW, albo Audi) mruga mi, bo on chce być w tej luce pomiędzy mną a samochodem za którym jadę.

Prawy pas z niewielkimi wyjątkami jest do wyprzedzania. Skoro pojazd wyprzedzający ma miejsce na wyprzedzanie z lewej strony to logicznym jest ze i pojazd wyprzedzany ma miejsce aby zjechać i ułatwić wyprzedzanie. A skoro tego nie robi to łamię przepisy i jest zwyklym zawalidrogą.
"Rule 264
Keep in the left lane unless overtaking.

If you are overtaking, you should return to the left lane when it is safe to do so (see also Rules 267 and 268).
Be aware of emergency services, traffic officers, recovery workers and other people or vehicles stopped on the hard shoulder or in an emergency area. If you are driving in the left lane, and it is safe to do so, you should move into the adjacent lane to create more space between your vehicle and the people and stopped vehicles."
To cytat że strony gov, dla tych co nie znają i do tej pory poznać nie chcieli.
Pytanie; w którym samochodzie jest "jakiś debil"?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-12-2023 09:33 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2023-12-30 10:35:02 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

O czym piszesz. Oba pasy są jakoś zajęte, speed limit to 40, ja jadę 50 a ktoś chce jechać 80. Miałbym nagranie to byś się za głowę złapał.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 30-12-2023 10:40 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2023-12-30 10:55:34 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2023-12-30 10:35:02, daavid napisał(a):
O czym piszesz. Oba pasy są jakoś zajęte, speed limit to 40, ja jadę 50 a ktoś chce jechać 80. Miałbym nagranie to byś się za głowę złapał.

A to ja pisałem o wyprzedzaniu z lewej?
Podważasz przepisy? To może wystap o ich zmianę. Ja też szybko jeżdżę i jeszcze nikt mnie nie przeganiał z pasa do wyprzedzania, a takie zawalidrogi często wyjeżdżają na drogi.

Ponadto używasz niewłaściwej terminologii bo jest różnica pomiędzy mijaniem, omijaniem i wyprzedzaniem, a u ciebie to chyba nie ma znaczenia.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-12-2023 11:22 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2023-12-30 11:23:54 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

To jadę szybko, czy zawalidroga?
Co jakiś czas widzę kierowcę który dokonuje dość głupawe manewry (BMW, Audi), zazwyczaj bardzo młodzi. Nie bardzo rozumiem ton Twojej wypowiedzi - podejrzewam echo rozmów z innych wątków.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2023-12-30 12:02:59 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Echo to ja widzę w innym miejscu.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2023-12-30 13:21:09 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie możecie prowadzić dyskusji bez zaczepek?

Jak mi ktoś miga światłami w czasie wymijania innych aut na lewym pasie, to ignoruję go i zawsze mowie, że może przelecieć nade mna, jak potrafi.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #10 Ocena: 0

2023-12-30 13:33:07 (rok temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Rich jaki ktoś? … głupi są jedynie kierowcy Audi/ BMW - masakra, poziom przedszkolaka to wyższa szkoła.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

Strona 4 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,