2023-12-09 22:48:56, Richmond napisał(a):
2023-12-09 16:36:00, daavid napisał(a):
Moim zdaniem zawsze możesz powiedzieć, że prawo jazdy zostało utracone i posiadaczy dwa dokumenty, co nie oznacza, że ten dokument który został utracony jest ważny. Dla przykładu znam ludzi którzy wymieniali prawo jazdy w UK, bo zmienili adres, wypełniali odpowiednie formy on-line i dostali informacje, że mają sami zniszczyć dokument, tak było w czasie pandemii, później były prośby aby przeciąć na pół i odesłać do DVLA.
Nie znam nikogo kto wymieniał w Polsce, ale na logikę jeśli zachowasz dokument to zrobisz to nielegalnie.
W UK, to stare prawo jazdy będzie już nieważne. natomiast jakbyś pojechał do USA i wypożyczył na nie auto, to nikt nie ma możliwości sprawdzenia tego.
Ja nigdy nie odesłałam starego prawa jazdy po zmianie adresu i przez chwilę planowałam je zabrac do USA, bo zgubiłam portfel godzinę przed wyjazdem na lotnisko i to byla jedyna metoda uratowania mojego wyjazdu i wynajmu auta. Na szczęście ktoś znalazł moj portfel i oddał mi i nie musialam kombinować.
Jak ktos wymienił polskie prawo jazdy na brytyjskie, to zostało ono odesłane do PL i wiedzą tam o wydaniu brytyjskiego. Także nie ma mowy o wydaniu duplikatu, żeby klient nie mial dwóch.
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Richmond</i> 09-12-2023 22:50 ]
Wyobrażam sobie, że część ludzi, którzy planują takie akcje np. zabezpieczenie się w razie np. jechania po kielichu. I pytanie czy w razie stracenia uprawnień w Polsce ktoś do tego nie dojdzie?