MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy UK na PL, z zachowaniem UK, a termin waznosci

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2023-12-09 22:58:33 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2023-12-09 22:48:56, Richmond napisał(a):
Cytat:

2023-12-09 16:36:00, daavid napisał(a):
Moim zdaniem zawsze możesz powiedzieć, że prawo jazdy zostało utracone i posiadaczy dwa dokumenty, co nie oznacza, że ten dokument który został utracony jest ważny. Dla przykładu znam ludzi którzy wymieniali prawo jazdy w UK, bo zmienili adres, wypełniali odpowiednie formy on-line i dostali informacje, że mają sami zniszczyć dokument, tak było w czasie pandemii, później były prośby aby przeciąć na pół i odesłać do DVLA.

Nie znam nikogo kto wymieniał w Polsce, ale na logikę jeśli zachowasz dokument to zrobisz to nielegalnie.

W UK, to stare prawo jazdy będzie już nieważne. natomiast jakbyś pojechał do USA i wypożyczył na nie auto, to nikt nie ma możliwości sprawdzenia tego.

Ja nigdy nie odesłałam starego prawa jazdy po zmianie adresu i przez chwilę planowałam je zabrac do USA, bo zgubiłam portfel godzinę przed wyjazdem na lotnisko i to byla jedyna metoda uratowania mojego wyjazdu i wynajmu auta. Na szczęście ktoś znalazł moj portfel i oddał mi i nie musialam kombinować.

Jak ktos wymienił polskie prawo jazdy na brytyjskie, to zostało ono odesłane do PL i wiedzą tam o wydaniu brytyjskiego. Także nie ma mowy o wydaniu duplikatu, żeby klient nie mial dwóch.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Richmond</i> 09-12-2023 22:50 ]

Wyobrażam sobie, że część ludzi, którzy planują takie akcje np. zabezpieczenie się w razie np. jechania po kielichu. I pytanie czy w razie stracenia uprawnień w Polsce ktoś do tego nie dojdzie?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kama26

Post #2 Ocena: 0

2023-12-10 06:07:17 (rok temu)

Kama26

Kobieta

Z nami od: 09-12-2023

Dziekuje za odpowiedzi.
Czyli istnieje duze prawdopodobienstwo, ze Polski system wie, ze wymienilismy polskie prawko na brytyjskie, z tego powodu nie wyrobi wtornika z polskiego (starego), a dodatkowo chca sprawdzic brytyjskie penatly points (chocby online), dlatego tez pytaja o numer prawka oraz NIN. Po prostu zabezpieczaja sie przed osobami ktore stracily uprawnienia w UK.

Wychodzi na to, ze nie jest latwo miec dwa prawka, ale dobrze niech tak bedzie, jezeli ma byc mniej pijanych kierowcow na drogach i mniej wypadkow to jetem za. Z tym ze jest to utrudnienie dla osob, ktore chcialyby zachowac brytyjskie ID, aby potencjalnie w przyszlosci wrocic do UK i nie zaczynac wszystkiego od nowa.

Pozostaja pytania:
1. czy po uplywie waznosci prawka z UK mozna go wymienic na PL?
2. czy bede jednak musiala do tego czasu wrocic (nawet na chwile) do UK i wyrobic nowe wazne prawko? Choc nie jestem pewna czy to sie uda, bo pamietam ze byl jakis wymog 185 dni rezydencji. Ktos sie orienguje czy wymog 185 dni jest gdy skladamy o kolejne (nie pierwsze - wymiana z PL) prawko w UK?

[ Ostatnio edytowany przez: Kama26 10-12-2023 06:27 ]

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2023-12-10 07:53:58 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cały czas masz prawo jazdy, gdzie uprawnienia nabyte zostały w kraju członkowskim.
Popatrz sobie na codes.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #4 Ocena: 0

2023-12-10 08:01:03 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Jeżeli nie ma w PL obowiązku wymiany brytyjskiego prawka, a z tego, co piszesz - zakladasz możliwość ponownego przyjazdu do UK - to może nie ma sensu go na razie wymieniać?
Do odnowienia potrzebny będzie status: settled, pre-settled. Z tego co widziałem jest taka rubryka na formularzu i to chyba wystarczy. Formalnie rzeczywiście istnieje wymóg rezydencji, ale DVLA raczej tego nie sprawdza. Tak piszę trochę z teorii, trochę z praktyki nie gwarantując wyniku i przedmówcy oczywiście mogą argumentować, że sytuacja prawna jest nieco inna, ale przepisy sobie, a z praktyką bywa różnie.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2023-12-10 11:39:30 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Punkty z UK przechodzą do polskiego prawa jazdy? Moim zdaniem system z punktami nie jest taki sam więc trzebaby punkty zmieniać zgodnie z taryfikatorem. Popytaj gdzieś na grupie dla kierowców zawodowych, sporo ludzi wymieniało prawo jazdy w obie strony np robiąc prawo jazdy w Polsce.

Do góry stronyOnline

Kama26

Post #6 Ocena: 0

2023-12-10 12:49:55 (rok temu)

Kama26

Kobieta

Z nami od: 09-12-2023

Tak jak pisal rafald, nie ma sensu go wymieniac.
Wychodzi na to, ze jezeli brytyjskie prawko bylo wydane przed Brexitem to mozna uzywac w Polsce do momentu uplywu jego daty waznosci. Wiec mysle, ze po uplywnie jego waznosci mozna prosic o wydanie wtornika polskiego i oznajmic ze brytyjskie zostalo "zgubione" oraz podac im jego numer seryjny, aby sobie sprawdzili penatly points. Wtedy chyba powinnismy otrzymac nowe polskie oraz zachowac stare brytyjskie jako ID, ktore i tak juz jest nie wazne, ale moze sie przydac w UK po powrocie (wciaz lepiej miec niewazne niz jego brak, bo moze sie przydac potwierdzic tozsamosc).
To chyba jest najlepsze wyjscie, co wy na to? widzicie jakies problemy o ktorych nie pomyslalam?

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,