|
|
---|---|
Qurrem | Post #1 Ocena: 0 2023-08-08 10:14:55 (2 lata temu) |
Z nami od: 08-11-2014 Skąd: York |
<moan mode on>Kocham biurokrację.</moan mode off>
Szczegóły: po uzyskaniu obywatelstwa zaaplikowałem o brytyjski paszport. W ramach aplikacji musiałem wysłać certyfikat naturalizacji, jak również oryginalny polski paszport. Jestem w posiadaniu dwóch polskich paszportów (konieczne do pracy i wiz) i przynajmniej jeden z nich jest mi zawsze potrzebny do pracy. Wysłałem więc jedynie jeden paszport i kolorową kopię drugiego, tak jak mi doradził urzędnik na infolinii. Niestety, teraz domagają się "online interview", ale najbliższe terminy są za prawie miesiąc (sic!). Za niecałe dwa tygodnie ja muszę jednak wyjechać za granicę służbowo. Więc rodzi się pytanie, czy będę w stanie wrócić do Wlk. Brytanii na polski paszport? Pytanie: czy posiadając brytyjskie obywatelstwo będę w stanie wjechać na terytorium Wielkiej Brytanii na polski paszport? Wiem, ze do Polski nie można tego zrobić (tj. użyć dokumentu obcego państwa na granicy). Pytam tutaj, gdyż może ktoś się spotkał z podobnym problemem w przeszłości. |
rafald | Post #2 Ocena: 0 2023-08-08 11:53:08 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Spróbuj automatyczne bramki. Przy okienku zależy na kogo trafisz. 2 razy tak wracaliśmy z rodziną z urlopu - za pierwszym razem urzędnik grzecznie napomniał o konieczności legitymowania się brytyjskim, za drugim co się chłop nawyzwierzał... Puścił, ale od tamtej pory bierzemy oba.
A btw - jak można mieć 2 polskie paszporty? |
Qurrem | Post #3 Ocena: 0 2023-08-08 13:28:01 (2 lata temu) |
Z nami od: 08-11-2014 Skąd: York |
No cóż, pozostaje mi wyjechać i mieć nadzieję, że mnie wpuszczą z powrotem do kraju
![]() Co do drugiego polskiego paszportu, to trzeba złożyć podanie do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, uzasadniając konieczność posiadania drugiego paszportu (np. wizy do krajów wzajemnie wrogich). Do tego kopie paszportu i pieczątek wjazdowych i najlepiej list od pracodawcy z uzasadnieniem + tłumaczenia przysięgłe. A później normalnie w konsulacie występuje się o drugi paszport. Minus taki, że drugi paszport jest ważny tylko 3 lata. |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2023-08-08 16:36:19 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2023-08-08 11:53:08, rafald napisał(a): A btw - jak można mieć 2 polskie paszporty? Mialem nawet trzy, Dwa sluzbowe i jeden prywatny. To bylo w czasach kiedy prawie wszedzie potrzebne byly wizy a duzo sluzbowo wyjezdzalem. Na jednym wyjezdzasz a drugi wysyla sie do konsulatu do wpieczetowania wizy. To byly czy wiz stemplowanych a nie wklejanych jak teraz. edit: malo tego! W kazdym paszporcie mialem jedna lub dwie tzw. wklejki. Takie harmonijki multiplikujace ilosc stron w paszporcie. To byly czasy namietnego stemplowania na kazdym przejsciu. Np. wyjazd do RFN (jeden) przynosil dwa stemple polskie, cztery NRDowskie i dwa RFNowskie. Razem, jeden wyjazd (two way) osiem pieczatek. Jak czeski albo NRDowski "wopista" byl zlosliwy co zdarzalo sie bardzo czesto to walil swoja pieczatke nie za porzadkiem tylko na srodku czystej strony co natychmiast eliminowalo ja z mozliwosci wklejenia wizy. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 08-08-2023 17:18 ] |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2023-08-08 20:41:00 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2023-08-08 10:14:55, Qurrem napisał(a): <moan mode on>Kocham biurokrację.</moan mode off> Pytanie: czy posiadając brytyjskie obywatelstwo będę w stanie wjechać na terytorium Wielkiej Brytanii na polski paszport? Wiem, ze do Polski nie można tego zrobić (tj. użyć dokumentu obcego państwa na granicy). Pytam tutaj, gdyż może ktoś się spotkał z podobnym problemem w przeszłości. Ja sie nie spotkalam, ale czytam duzo. Teraz tak. Bramka Cie pusci, ale…. Gdyby tak bylo, ze nieczynne, bo opozniony lot, czy nie pusci z jakis powodow, to dobrze miec…. Brytyjskie prawo jazdy, Council tax bill Last bank statement nie starszy jak 3 miesiace P60 jak masz, ostatni pay slip. Reference number for Uk passport application. Ktos by pomyslal, ze przesadzam, ale lepiej miec niz nie miec. Najlepiej na kartce, bo internet moze nie dzialac akurat wtedy jak trzeba. Oni sobie ze swijej strony sprawdza, ale Ty musisz miec, by nie mogli Ci odmowic. Moze byc krodkie interview na granicy. Jesli wszystko masz. Moga pouczyc, ze na przyszlosc to nie mozna tak. Wszystko zalezy na kogo trafisz. Tak swoja droga to ciekawe czemu akurat Ciebie na to interview zaprosili… “Jakis podejrzany czy cos”. Byc moze dlatego, ze te dwa paszporty masz. Interview jest wyrywkowo…. albo jak komus cos nie pasuje i chce zobaczyc, a to ze dopiero za miesiac to I tak dobrze. Powodzenia. |
|
|
Matt96 | Post #6 Ocena: 0 2023-08-09 06:51:55 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2016 Skąd: West midlands |
A status osiedleńca do którego polskiego paszportu miałeś przypisany do tego który wysłałeś czy ten który masz przy sobie jeżeli ten co masz dalej to wydaje mi się ze normalnie na bramkach powinno puścić .
|
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2023-08-09 07:08:49 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Status osiedlenca z chwila nadania obywatelstwa/ceremoni jest nie wazny.
Tak wiem… jest dostepny jeszcze, ale nie powinien byc juz uzywany. A tu znalazlam cos takiego….. “his note is relevant ONLY for those who have just become UK citizens via naturalisation AND have applied for UK citizenship on the basis of having been granted settled status AND have applied for a British passport or are in the process of applying for a British passport. Please note that while you wait for your British passport application to be processed and your British passport to be issued, you can still use your ID card or passport issued by an EU member state if you have been granted settled status. As we recommend applying for a British passport asap, once the application has been submitted, this person will also have evidence that they have applied for a British passport. So if you have to travel urgently, we recommend that you bring with you a copy of the email you have received when you have been granted settled status and (if you have applied for a British passport) a copy of your British passport application. This will help to show border control officers that you have made all the possible efforts to obtain a British passport as a UK national and that you are waiting for your British passport to be issued.” [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 09-08-2023 07:46 ] |
|