MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2022-07-27 12:59:39 (3 lata temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Cytat:

2022-07-26 17:36:15, tesstickle napisał:

No niezłe jaja.
A gdyby zgłosić utratę dokumentu i wtedy wystąpić o wtórnik?
(no i co ma jazda ubezpieczonym samochodem do prawka?)

A najdziwniejszy jest wymóg podania numeru NIN! Przecież to RODO. Szukałem jakie formalności są wymagane do wydania polskiego p.j. ale wzmianki o takiej konieczności nie znalazłem, chyba że nie dotarłem do najnowszych przepisów.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

Emeryt56

Post #2 Ocena: 0

2022-07-27 13:45:20 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Prawdopodobnie chcą sprawdzić czy twoje prawko nie jest "zawieszone" i czy Ty jesteś naprawdę Ty.
Hmm... z twoich postów daje się odczuć że jesteś "zadziorny" ? może to za mocno powiedziane ale takim co wszystko wie po "swojemu" ? co komuś to może przeszkadzać i chce Cię przeczołgać jak za "rekruta".

Cierpliwości, Ty dasz radę.

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #3 Ocena: 0

2022-07-27 17:19:33 (3 lata temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Cytat:

2022-07-27 13:45:20, Emeryt56 napisał:
Prawdopodobnie chcą sprawdzić czy twoje prawko nie jest "zawieszone" i czy Ty jesteś naprawdę Ty.

Sprawdzili mnie z dowodu osobistego.
Cytat:

Hmm... z twoich postów daje się odczuć że jesteś "zadziorny" ? może to za mocno powiedziane ale takim co wszystko wie po "swojemu" ? co komuś to może przeszkadzać i chce Cię przeczołgać jak za "rekruta".

Twoja supozycja jest chybiona. Nigdy nie tworzę problemów. Moja podejrzliwość wzięła się stąd, że panienka z okienka próbowała wysondować od jak dawna mnie nie było, następnie zniknęła na ok. kwadrans z moim brytyjskim prawem jazdy, a po powrocie poinformowała, że muszę jeszcze podać Nr NIN. Na pytanie do czego jej to potrzebne, powiedziała że do sprawdzenia mojego prawa jazdy. Odpowiedziałem, że podam jej adres do DVLA, ale nie chciała. Więc cel może mieć drugie dno. Domyślasz się?

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #4 Ocena: 0

2022-09-17 19:02:37 (3 lata temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Okazało się, że nie ma wymogu podawania NINu, ale wtedy procedura sprawdzania może trwać bardzo długo. Po podaniu NINu załatwiają to niemal błyskawicznie. Jako ciekawostkę podam, że w prawie jazdy wpisali mi również numer brytyjskiego. Jako datę jego ważności podali taką samą jaka była na brytyjskim. Ból, bo w Polsce miałem bezterminowe. Zostałem tylko zganiony, że w ich papciochach ciągle figurowałem jako mieszkaniec Polandii, w związku z czym musiałem przedłożyć jakiś dowód odkąd mieszkam w Polsce, a ponieważ nie byłem kontrolowany na granicy zadowolili się biletem z przeprawy promowej, a oprócz tego musiałem napisać oświadczenie.

[ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 17-09-2022 19:04 ]

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #5 Ocena: 0

2022-09-19 19:15:32 (3 lata temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Twoje uprawnienia wygasają zgodnie z warunkami, a dokument je potwierdzający nie jest już bezterminowy, nawet jeśli tak na nim stoi nadrukowane.

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Kama26

Post #6 Ocena: 0

2023-12-09 09:16:33 (rok temu)

Kama26

Kobieta

Z nami od: 09-12-2023

Cytat:

2022-07-26 17:02:26, niebieskieucho napisał(a):
2. odrzut, bo starałem się o wtórnik, a w ewidencji mieli angielskie. Ponadto, chcieli zaświadczenie, że jeździłem autem ubezpieczonym.
3. odrzut, bo prawo jazdy nie jest z kraju UE i musi być przetłumaczone. Na pytanie czy dokument potwierdzający ubezpieczenie auta i bezszkodową jazdę, też musi być przetłumaczony, inna odrzekła, że nie nie ma wymogu przedkładania takiego dokumentu, natomiast jest konieczność podania numeru NIN (!), żeby (rzekomo?) mogli sprawdzić moje brytyjskie prawo jazdy.
Z takim oto cyrkiem trzeba się liczyć, gdyby ktoś miał zamiar ubiegać się o wydanie polskiego.

czyli w systemie polskim jest informacja, ze nasze angielskie prawko z UK istnieje? (ze bylo wymienione z PL na brytyjskie)

co to za dokumenty potwierdzajace ubezpieczenie auta? to ten dokument co dostajemy gdy kupujemy ubezpieczenie auta w UK? takie potwierdzenie na rok?

i co to za dokument potwierdzajacy bezszkodowa jazde? trzeba sie odezwac do ubezpieczalni w UK o to?

Cytat:

Twoja supozycja jest chybiona. Nigdy nie tworzę problemów. Moja podejrzliwość wzięła się stąd, że panienka z okienka próbowała wysondować od jak dawna mnie nie było

ale po co by jej byla ta informacja potrzebna jak dawno Cie nie bylo? mysle ze raczej chodzi o NIN dla celow podatkowych

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,