MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pełnomocnictwo - rzetelne biuro w Anglii?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Qurrem

Post #1 Ocena: 0

2021-10-17 17:48:50 (4 lata temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Potrzebuję przygotować pełnomocnictwo do zakupu/sprzedaży nieruchomości w Polsce, gdyż nie mogę w tym momencie polecieć do kraju.

W tym celu chcę skorzystać z kancelarii w Anglii, która takie pełnomocnictwo przygotuje, a ja będę mógł je poświadczyć u notariusza w moim mieście i później uzyskać apostille.

Znalazłem parę biur oferujących takie usługi przez Internet.

Pytanie do forumowiczów mam takie, czy ktoś korzystał z podobnej usługi w Anglii i mógłby polecić jakieś biuro?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2021-10-17 18:03:37 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-10-17 17:48:50, Qurrem napisał(a):
chcę skorzystać z kancelarii w Anglii, która takie pełnomocnictwo przygotuje, a ja będę mógł je poświadczyć u notariusza w moim mieście

Nie rozumiem. W Anglii dzialaja polsko-angielscy notariusze poswiadczajacy podpisy i sporzadzajacy apostille. W zeszlym miesiacu rozmawialam z taka notariusz wlasnie, ale to w Londynie. A co Ty chcesz poswiadczac w swoim polskim miescie zeby tu potem sporzadzac apostille?

*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Qurrem

Post #3 Ocena: 0

2021-10-17 18:09:04 (4 lata temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Może nie do końca jasno się nie wyraziłem... Nie chce mi się jechać do Londynu (czy innego dużego miasta, mieszkam na Yorkshire'owskiej prowincji) żeby potwierdzić podpis, więc chciałbym u lokalnego notariusza w Anglii podpisać dokument, który przygotuje kancelaria obeznana z polskim prawem i formułami pełnomocnictw.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2021-10-17 18:38:31 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Poświadczenie takie wydawane jest przez właściwy organ państwa, z którego dokument pochodzi. Zasady używania ww. poświadczenia reguluje Konwencja haska z 5 października 1961 r., która w stosunku do Polski weszła w życie dnia 14 sierpnia 2005 r.

Apostille sporządza się według wzoru załączonego do Konwencji. Należy wskazać, iż apostille ma formę adnotacji dokonywanej na dokumencie. Zgodnie z postanowieniami ww. Konwencji (znoszącej wymóg legalizacji zagranicznych dokumentów urzędowych) pełnomocnictwo sporządzone w formie aktu notarialnego, z dołączoną klauzulą apostille, jest wystarczające.
Ważne jednak, by notariusz sporządzający pełnomocnictwo zawarł w jego treści oświadczenie, że pełnomocnictwo spełnia warunki odnośnie formy wymaganej przez prawo miejsca sporządzenia pełnomocnictwa (w tym przypadku mowa o prawie brytyjskim), a także powołał odpowiednią podstawę prawną.

Czyli jesli nie chce Ci sie jechac do polskiego notariusza, ale chetnie pojdziesz do angielskiego notariusza, to placenie przedtem polskiej firmie przez internet jest zbedne.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,