MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

UK citizenship- warto?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 5 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2021-09-06 10:41:06 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

haha tak tak sprawiedliwosc dziejowa ma miejsce dzieki tobie

zdaj sobie sprawe z tego ze kochasz ten kraj inaczej nie byloby cie tu tyle lat a powrot do Polski to tylko na wakacje ewentualnie

dla ciebie powrot do Polski dzisiaj bylby jak najwiekszy koszmar : )

oczywiscie nic takiego sie nie wydarzy bo nigdzie sie nie wybierasz wstaniesz jutro rano i bedziesz wozic angielskich panow po restauracjach

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier39

Post #2 Ocena: 0

2021-09-06 12:50:32 (4 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

@cris82 - pozdrowienia dla Ciebie. Mam nadzieję, że wszystko ze zdrowiem jest ok, bo wszedłeś w polemikę z @Wielimem na poważnie. Dla mnie obywatelstwo brytyjskie ma 'grzech pierworodny' - nazywający się British Nationality Act 1981.
Ów dokument upoważnia urzędników do pozbawienia obywatelstwa brytyjskiego. Nie jest to przywilej Pałacu Buckingham, nie jest to nawet rola Sądu Najwyższego, a urzędników Home Office.
Na takie pozbawienie obywatelstwa narażeni są oczywiście osoby bez brytyjskiej historii rodziny, bez pochodzenia. zatem imigranci i ich potomkowie.Przypomnę, że w większości demokracji, to odebranie obywatelstwa nie jest możliwe chyba, że na wniosek samego zainteresowanego.
Dane co do osób pozbawionych obywatelstwa na drodze postępowania administracyjnego jest ukrywana, albo napiszmy - nie jest eksponowana w mediach.

Brytyjczycy są najbardziej zadufaną w sobie nacją na świecie, w czym przewyższają Amerykanów i wszystkie państwa, które niegdyś były brytyjskimi koloniami (Kanada, Australia, NZ) Prawdopodobnie stąd najwyższy koszt aplikacji o obywatelstwo, a więc około 1400 funtów, gdzie obywatelstwo irlandzkie, to kwota około 200 Euro. Przepraszam, ale przytaczam dane z pamięci - a więc stąd operuję ogólnikiem. Nie to jest najważniejsze... . Otrzymanie brytyjskiego obywatelstwa, w myśli zachowania Home Office, polityków wszelkiej maści i przeciętnych poddanych JKM, to cel ostateczny każdego migranta. Osiągnięcie najwyższego pułapu w hierarchii brytyjskiego społeczeństwa - szczęście samo w sobie.

Dla mnie wielką rozkoszą jest zatem dostrzeganie osób dumnych z pochodzenia. Żyjących legalnie w UK z powodów ekonomicznych. Zdziwienie, że ktoś zamożny, wieloletni rezydent, wykształcony, mówiący płynnie po angielsku - uprzejmie odmówi łaski składania przysięgi na wierność Królowej.

PS. Dla znających mnie lepiej, a szukających ewentualnie komentarza. Nie składałem przysięgi na wierność innemu państwu. Na wierność Legii, którą po utworzeniu w 1831 roku, przeszło tysiące Polaków.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: +1

2021-09-06 13:09:42 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

dokladnie czyli obcej armii hehe dla obcej armii mozna skladac przysiege wiernosci ale dla panstwa/krolowej juz nie gdzie tu roznica
? : )

wielim powiedzial ze obywatelstwa zadnego innego kraju by nie przyjal ty tak samo jak ja jestes dla niego tylko farbowanym lisem hehe

ty kanonier po prostu nie mozesz sie pogodzic z tym ze tutejsze wladze chca sobie zostawic mozliwosc wykluczenia ze spoleczenstwa fanatykow religijnych typu shaminy ...

jak zwykle na tym forum ktos zadaje pytanie czy warto a tu same idiotyczne odpowiedzi ze nawet za darmo nie wezme! duma z bycia Polakiem mi nie pozwala! i inne glupoty haha

zawsze jak jest watek z podobnym zapytaniem to kanonier perla i wielim je bombarduja wczesniej jeszcze sweet teraz jako moderator bardziej wazy slowa : )

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 06-09-2021 13:14 ]

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #4 Ocena: 0

2021-09-06 13:27:11 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Po prostu jest to do niczego nie potrzebne - koniec kropka, jak ktoś bardzo chce, to niech sobie robi.

A może inaczej - co wam dała zmiana obywatelstwa? czego nie można było dokonać z polskim paszportem?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2021-09-06 13:40:15 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

moge isc glosowac czyli zmieniac przyszlosc tego kraju ty nie masz praw wyborczych wykastrowalas sie z nich na wlasne zyczenie

jestes biernym imigrantem ktorego obchodza tylko dudki hehe

ja mam corcia ma i zona rowniez 👼

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2021-09-06 13:47:33 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Ja nie dosc, ze obywatelstwo, to jeszcze w civil service pracuje (DWP) a docellowo to wlasnie chce w departamencie - Home Office:8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2021-09-06 13:54:31 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

o to chodzi nie mamy zadnej reprezentacji bo mamy wszystko w d. interesuje nas tylko czubek wlasnego nosa

zawsze bylem przeciw takiej opinii ale wy przekonaliscie mnie do swoich racji nazrec sie pojechac na wakacje to wszystko co wam do zycia potrzebne

a zaangazowac sie miec swoja reprezentacje to nie lepiej w kolko gadac farmazony ze hindusi zydzi to sie trzymaja razem tylko Polacy nie 🤪

a co moze banda imigrantow bez prawa glosu
to jest piekne w tym kraju ze sa rowne szanse w leicester co 2 urzednik nosi turban wybieraja swoich przedstawicieli do parlamentu bo maja prawa wyborcze maja swoje lobby

patrzcie jakie to jest chore i to ty kanonier czlowiek ktory interesuje sie polityka zamyka rodakom mozliwosc dochodzenia do wladzy kreowania rzeczywistosci bo my mamy byc tylko parobkami w obcym kraju z prawem ss pracowac mozecie od urny won!: )
to jest w interesie naszych dzieci? zebysny nawet nie mieli praw wyborczych?!

sami bata na siebie krecicie i zycie w nadzieji ze unia was uratuje w razie w

ciekawe jakby sie potoczyly wasze losy gdyby Polska wyszla z unii tylko bez komicznych komentarzy o tym ze prawo nie dziala wstecz

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 06-09-2021 14:16 ]

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2021-09-06 16:01:15 (4 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Nie interesuje mnie możliwość głosowania w UK mimo ze tu mieszkam , jak już wspomniałem, nie zbyt interesuje mnie przyszlosc tego kraju . Moglbym zagłosować jedynie w wyborach na burmistrza Londynu ale po ostatnich wyborach w maju gdzie ludzie tak jechali po znienawidzonym Khanie, nawet jego bratanki a on dalej został wybrany i to z ogromna przewagą to naprawdę odechciało mi się nawet tej możliwości . Zresztą i tak paszport by mi w tym nie pomogl bo mieszkam na obrzeżach miasta i nie byłbym uprawniony do wyboru burmistrza stolicy. Za to biorę udział w każdych wyborach RP do których mam dostęp na terenie UK.
Co do Unii to i tak się rozpadnie wcześniej czy później. A mieszkańcy krajów "cywilizowanej" zachodniej Europy sami będą błagać o polski paszport

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 06-09-2021 16:05 ]

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #9 Ocena: 0

2021-09-09 09:15:18 (4 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

A czy brytyjski paszport nie może być przydatny w sytuacji, gdy ktoś chciałby wrócić do Polski na parę lat? Jak się potem Polska znudzi, to z brytyjskim paszportem zawsze można wrócić do UK, ale bez - czy też tak łatwo będzie?...

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2021-09-09 09:35:15 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

podobno wystarczy ze wrocisz na 1dzien w ciagu 5lat i jest luzik...hehe naiwni brytyjczycy napisali idiotyczne prawo
; )

Jak pis bedzie rzadzic plus to co dzisiaj mowia scenariusz polexitu staje sie troche jakby chyba realny

ciekawe jak sie bedzie mial ss dla czlonkow unii wynegocjowany przez unie- do kraju ktory wyjdzie z tej unii
👀

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,