Czy żeby takie małżeństwo było legalne, trzeba je odbyć w kraju spoza UE?
Wiele osób mi mówiło, że brytyjski rząd broni się przed fikcyjnymi małżeństwami, więc wprowadził taki wymóg.
Jedna z moich brytyjskich znajomych powiedziała mi, że jej mama musiała lecieć do Tunezji, by wziąć ślub z lokalnym facetem, bo tego wymagało brytyjskie prawo.
Z kolei znajomy Polak, z którym robiłem studia w Wielkiej Brytanii, powiedział mi, że wziął ślub z Chinką tu w the UK i wcale nie musiał lecieć do Chin.
Więc moja sytuacja jest specyficzna. Znamy się od 2011 roku, zrobiliśmy magistra na brytyjskim uniwersytecie w 2013 i mieliśmy 2 wspólne moduły. Mamy certyfikaty ukończenia studiów z tego samego okresu czasowego (kilka miesięcy różnicy w 2013), a kobieta nigdy nie miała konfliktu z prawem oraz opuściła kraj zgodnie z prawem, 5 miesięcy przed upływem wizy w 2013.
Nie widzieliśmy się przez 5 lat, a od 2018 kobieta jest tu na 4-letniej wizie studenckiej i robi stopień doktorski. Obecna wiza upływa w czerwcu 2022.
Dlatego nie można tego porównać do matki mojej znajomej, która zażyczyła sobie o połowę młodszego toyboya, który Wielkiej Brytanii nigdy na oczy nie widział.
Moja kobieta ma już kilkuletnią historię życia w Wielkiej Brytanii (2011-2013 i 2018-2021), jest tu legalnie, ma wysoki balans konta bankowego i jej życie w swoim kraju jest na bardzo wysokim poziomie (praca w ministerstwie finansów, pensja w wysokości 5-ciu średnich krajowych, obecnie studia w Wielkiej Brytanii opłacane przez fundusz studencki we własnym kraju, plus comiesięcznie 1800 funtów na konto z tego funduszu na "zabawę" ).
Pytania:
i. Czy w obecnej sytuacji muszę lecieć do jej kraju, by brać ślub? Nie mam na to najmniejszej ochoty i chcę tego uniknąć.
ii. Jakie są wymagane dla niej dokumenty, by odwiedzić dowolny kraj UE już ślubie?
Powiedzmy, że mamy ochotę na urlop w Polsce albo w Hiszpanii. Czy będzie wciąż dla niej wymagana wiza? Była ze mną w Polsce 2 dni we wrześniu 2018, więc ma pieczątki z lotniska w Poznaniu, że przyleciała oraz wyleciała legalnie, nie przedłużając pobytu. Sytuacja, że musiałaby ciągle jeździć pociągiem z Yorkshire do Londynu w celu dostania wizy Schengen, jest na dłuższą metę bardzo uciążliwa.
Może też zaistnieć sytuacja, że powiedzmy rezerwujemy lot do Hiszpanii i hotel, bo takie coś uwiarygadnia wizę, a tu może wiza zostać odmówiona.
Chyba znajomego żona ma jakiś dokument o jej statusie osiedleńczym w Wielkiej Brytanii, więc nie musi mieć wizy mimo posiadania wyłącznie chińskiego paszportu. Nie mam możliwości zapytania się o to.
iii. Rozumiem, że po wzięciu ślubu z obywatelem Wielkiej Brytanii, o obywatelstwo można aplikować po 10 latach. Jak jest w tej sytuacji z polskim obywatelstwem dla żony? Trzeba mieszkać w Polsce przez ileś lat, czy po kilku latach można aplikować o polskie obywatelstwo, mimo mieszkania w Wielkiej Brytanii?
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 03-04-2021 11:54 ]