2021-02-10 18:40:05, xxxemi napisał(a):
Czy mając jakieś oszczędności lepiej wpłacić na mortgage czy może jednak zainwestować w jakiś kruszec?
Przyznaje ze nie bardzo się w sprawach inwestycyjnych orientuje, a widzę że nie jeden z Was ma ogromną wiedzę w tym temacie.
Co byście zrobili?
Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo nikt z nas nie zna dokładnie sytuacji, żeby w coś inwestować trzeba rozumieć dane aktywo i jakie ma fundamenty.
Jaki masz kredyt na stałej stopie procentowej? Załóżmy, że na stałej stopie procentowej w takiej sytuacji nadpłacanie kredytu nie ma sensu ponieważ co by się nie stało Ty będziesz płacić taką samą ratę kredytu, złoto moim zdaniem w długim terminie mam tutaj na myśli 5-10 lat będzie zyskiwać średnio 8-10% rocznie dlaczego tak uważam ponieważ mamy gigantyczny dodruk, który wywoła inflacje dlaczego jeszcze nie widać inflacji ponieważ wszyscy siedzimy zamknięci w domach, a do wywołania inflacji potrzebna jest podaż pieniądza i jego cyrkulacja w systemie, można to porównać do sytuacji gdyby nagle na targowisku wszyscy zaczęli handlować ziemniakami co by się stało z ceną ziemniaków drastycznie by spadła, ponieważ wszyscy sprzedawcy chcieli by się pozbyć ziemniaków. Podobnie sytuacja wygląda z pieniądzem jeśli jest go więcej na rynku pieniądz tanieje względem towarów i usług więc ludzie zaczynają szukać alternatywy, żeby przenieść wartość w czasie, a co zrobić gdy lokaty płacą mniej niż inflacja? Kupić złoto, a co się dzieje gdy złota zaczyna brakować na rynku? Papier zaczyna tracić na wartości względem złota. Jeśli dobrze pamiętam do roku 1971 kurs dolara amerykańskiego był sztywno powiązany ze złotem, a wszystkie pozostałe waluty z dolarem od 50 lat żyjemy w systemie monetarnym, w którym pieniądz nie ma oparcia o rzecz materialną nigdy wcześniej tak nie było i to się nie może udać. Co może pójść nie tak i jednak zobaczymy długo terminowe załamanie cen złota moim zdaniem tylko nagłe odkrycie dużych złóż tego metalu.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/powell-with-year-to-run-at-fed-aims-to-avoid-past-qe-mistake
W tym artykule, możesz zobaczyć wykres dodruku pieniądza za ostatnie 20 lat to jest dla USA, ale możesz mi uwierzyć na słowo, że dla świata sytuacja wygląda tak samo porównaj sobie kryzys z 2008-2009 z tym co mamy teraz.
Jeszcze kilka słów o srebrze:
https://www.macrotrends.net/1441/gold-to-silver-ratio
To jest 100 letni wykres relacji złota do srebra w tej chwili wynosi 70 czyli za 70 uncji srebra, możesz kupić jedną uncje złota, na świecie srebra jest tylko 15 razy więcej niż złota czyli teoretycznie złoto powinno być 15 razy droższe od srebra patrząc na wykres sytuacja jest mało realna jednak moim zdaniem srebro ma o wiele większy potencjał do wzrostów niż złoto ponieważ jest wykorzystywane w przemyśle i będzie wykorzystywane na coraz większą skale samochody elektryczne, panele słonecznie itd... i nie liczę, że gold to silver ratio zbliży się do 15 ale 30-25 w przeciągu 5-10 lat moim zdaniem jest realne. Ogólnie wiele osób ma w głowie, że srebro to śmieć dosłownie, kiedyś rozmawiałem z kolega i powiedziałem, że trochę kasy inwestuje w srebro i usłyszałem od kolegi "po co Ty to kupujesz przecież to bezwartościowy śmieć" i od razu mi się zaświeciła żarówka w głowie skoro ludzie tak myślą to srebro jest tanie, a jeszcze nadejdzie taki czas, że wszyscy będziecie chcieli kupować te śmieci.
Co ważne metale szlachetne, a szczególnie srebro to rynek bardzo mocno manipulowany gdzie ceny są sztucznie zaniżane i może być tak, że przez kolejne kilka lat ceny będą się poruszać w trendzie bocznym, ale moim zdaniem nadejdzie taki dzień, że złoto i srebro urwą się z łańcucha, a ich ceny odjadą i dlatego warto trzymać przynajmniej część kapitału w metalach szlachetnych choćbym miał na to czekać 10 lat.
Podkreślam to jest tylko moje zdanie i zanim zdecydujesz się na zakup czegokolwiek zgłęb wiedzę na ten temat, tak żeby to była samodzielna i przemyślana decyzja, a nie bo ktoś na forum moja wyspa napisał, że trzeba kupować złoto.
Obejrzyj sobie te dwa filmy, do których wrzuciłem linki wcześniej. "Złoto 6000 tysięcy ludzkiej obsesji" ten film powinien Ci w pewien sposób wyjaśnić czym jest złoto i dać do myślenia.
Tutaj wrzucam link do filmu, który porusza tematy polityczno-ekonomiczne naszych czasów, jest w nim między innymi porównanie czasów w których żyjemy do czasów w których upadło cesarstwo rzymskie, jak wygląda system monetarny w którym żyjemy i wiele innych ciekawych rzeczy.
https://www.youtube.com/watch?v