MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 8 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2021-02-11 16:26:21 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2021-02-10 18:40:05, xxxemi napisał(a):
Czy mając jakieś oszczędności lepiej wpłacić na mortgage czy może jednak zainwestować w jakiś kruszec?
Przyznaje ze nie bardzo się w sprawach inwestycyjnych orientuje, a widzę że nie jeden z Was ma ogromną wiedzę w tym temacie.
Co byście zrobili?

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo nikt z nas nie zna dokładnie sytuacji, żeby w coś inwestować trzeba rozumieć dane aktywo i jakie ma fundamenty.
Jaki masz kredyt na stałej stopie procentowej? Załóżmy, że na stałej stopie procentowej w takiej sytuacji nadpłacanie kredytu nie ma sensu ponieważ co by się nie stało Ty będziesz płacić taką samą ratę kredytu, złoto moim zdaniem w długim terminie mam tutaj na myśli 5-10 lat będzie zyskiwać średnio 8-10% rocznie dlaczego tak uważam ponieważ mamy gigantyczny dodruk, który wywoła inflacje dlaczego jeszcze nie widać inflacji ponieważ wszyscy siedzimy zamknięci w domach, a do wywołania inflacji potrzebna jest podaż pieniądza i jego cyrkulacja w systemie, można to porównać do sytuacji gdyby nagle na targowisku wszyscy zaczęli handlować ziemniakami co by się stało z ceną ziemniaków drastycznie by spadła, ponieważ wszyscy sprzedawcy chcieli by się pozbyć ziemniaków. Podobnie sytuacja wygląda z pieniądzem jeśli jest go więcej na rynku pieniądz tanieje względem towarów i usług więc ludzie zaczynają szukać alternatywy, żeby przenieść wartość w czasie, a co zrobić gdy lokaty płacą mniej niż inflacja? Kupić złoto, a co się dzieje gdy złota zaczyna brakować na rynku? Papier zaczyna tracić na wartości względem złota. Jeśli dobrze pamiętam do roku 1971 kurs dolara amerykańskiego był sztywno powiązany ze złotem, a wszystkie pozostałe waluty z dolarem od 50 lat żyjemy w systemie monetarnym, w którym pieniądz nie ma oparcia o rzecz materialną nigdy wcześniej tak nie było i to się nie może udać. Co może pójść nie tak i jednak zobaczymy długo terminowe załamanie cen złota moim zdaniem tylko nagłe odkrycie dużych złóż tego metalu.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/powell-with-year-to-run-at-fed-aims-to-avoid-past-qe-mistake
W tym artykule, możesz zobaczyć wykres dodruku pieniądza za ostatnie 20 lat to jest dla USA, ale możesz mi uwierzyć na słowo, że dla świata sytuacja wygląda tak samo porównaj sobie kryzys z 2008-2009 z tym co mamy teraz.

Jeszcze kilka słów o srebrze:
https://www.macrotrends.net/1441/gold-to-silver-ratio

To jest 100 letni wykres relacji złota do srebra w tej chwili wynosi 70 czyli za 70 uncji srebra, możesz kupić jedną uncje złota, na świecie srebra jest tylko 15 razy więcej niż złota czyli teoretycznie złoto powinno być 15 razy droższe od srebra patrząc na wykres sytuacja jest mało realna jednak moim zdaniem srebro ma o wiele większy potencjał do wzrostów niż złoto ponieważ jest wykorzystywane w przemyśle i będzie wykorzystywane na coraz większą skale samochody elektryczne, panele słonecznie itd... i nie liczę, że gold to silver ratio zbliży się do 15 ale 30-25 w przeciągu 5-10 lat moim zdaniem jest realne. Ogólnie wiele osób ma w głowie, że srebro to śmieć dosłownie, kiedyś rozmawiałem z kolega i powiedziałem, że trochę kasy inwestuje w srebro i usłyszałem od kolegi "po co Ty to kupujesz przecież to bezwartościowy śmieć" i od razu mi się zaświeciła żarówka w głowie skoro ludzie tak myślą to srebro jest tanie, a jeszcze nadejdzie taki czas, że wszyscy będziecie chcieli kupować te śmieci.
Co ważne metale szlachetne, a szczególnie srebro to rynek bardzo mocno manipulowany gdzie ceny są sztucznie zaniżane i może być tak, że przez kolejne kilka lat ceny będą się poruszać w trendzie bocznym, ale moim zdaniem nadejdzie taki dzień, że złoto i srebro urwą się z łańcucha, a ich ceny odjadą i dlatego warto trzymać przynajmniej część kapitału w metalach szlachetnych choćbym miał na to czekać 10 lat.
Podkreślam to jest tylko moje zdanie i zanim zdecydujesz się na zakup czegokolwiek zgłęb wiedzę na ten temat, tak żeby to była samodzielna i przemyślana decyzja, a nie bo ktoś na forum moja wyspa napisał, że trzeba kupować złoto.
Obejrzyj sobie te dwa filmy, do których wrzuciłem linki wcześniej. "Złoto 6000 tysięcy ludzkiej obsesji" ten film powinien Ci w pewien sposób wyjaśnić czym jest złoto i dać do myślenia.

Tutaj wrzucam link do filmu, który porusza tematy polityczno-ekonomiczne naszych czasów, jest w nim między innymi porównanie czasów w których żyjemy do czasów w których upadło cesarstwo rzymskie, jak wygląda system monetarny w którym żyjemy i wiele innych ciekawych rzeczy.
https://www.youtube.com/watch?v=PbudoTJJmM8&t=1050s

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2021-02-12 08:41:07 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

INUV

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2021-02-12 10:24:46 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

CBBT (spekulacja)

MUST

ARB (ATH, ale oglosili chęć zakupu gruntu pod rozbudowe)

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2021-02-12 17:51:22 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

SVM- silvercorp metalals od grudnia dwa razy kupowałem spekulacyjnie za pierwszym razem udało się wyjść z 18% zyskiem za drugim razem z 30% zyskiem wczoraj znowu kupiłem o 6,05$ zobaczymy co będzie dalej.

Radzik co myślisz o Bitcoinie? Ostatnim razem udało mi się wyjść prawie idealnie po 40500$ i tak jak chciałem odkupiłem po 29000$. Ja mam wrażenie, że zaczyna brakować paliwa, podciągnie do 50K, może troszeczkę wyżej i będzie korekta.
Chodzi mi po głowie, żeby częściowo zamknąć pozycje na Bitcoinie i w to miejsce zwiększyć za ethereum ono idzie do góry, ale w ostatnich tygodniach radzi sobie o wiele gorzej od BTC.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2021-02-12 20:11:13 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Crypto nie mam żadnego doświadczenia i właściwie to się boję. Kolega stracił kilka ladnych lat temu 30k, które miał na depozyt odlozone. Jak ręka mi drzala gdy był po 7k usd, to teraz już nawet nie patrze w tą stronę.

Korekta będzie, bo musi. Za szybko dobil do tej ceny. Zastanawiaja tylko plotki o kolejnym zakupie o porownywalnej wielkości do tego co kupił a Tesla. Tym razem Apple się szykuje. Więc jak z tą korekta będzie, to też do końca nie jest pewne.

Co do innych krypto to trzeba śledzić grupy pump and dump bo się można nadziac kupujac w zlym momencie I zostać na lodzie.

Ostatni skok ceny ripple oraz srebra miał właśnie dużo wspólnego z WSB/Reddit i gromadzeniem środków na gamestop

Ciężkie czasy dla kupujacych na giełdzie nastaly :-] przez WSB o mały wlos się nie przejechalem na Nasdaq (to już CFD). Było goraco

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 12-02-2021 20:55 ]

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #6 Ocena: 0

2021-02-12 20:27:48 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Mocno ryzykowne sprawy, ale przebojem można coś ugrac na HCMC teraz. Akurat jest korekta. W ciągu miesiąca dobilo do 500% a najlepsze może dopiero nadejsc. Bardzo mocno to napompowane I dużo zależy od wyniku pozwu przeciwko Philip Morris. Ja już wklad z tego wyciagnelem I resztę zostawiam niech mnie zaskoczy.

Zamiast BTC wolę ARB, MARA, RIOT. To nie jest krypto waluta, a firmy zajmujace się biciem krypto.

Dodatkowo branze związane z produkcja baterii do aut elektrycznych, stacji ładowania oraz polprzewodniki, system satelitarne.

Dzisiejsza niespodzianka. Kupione na otwarciu GSAT już ma prawie 22%

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 12-02-2021 21:21 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2021-02-12 22:59:30 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Radzik jeśli kolega stracił na krypto to pewnie kupował pod koniec 2017, moim zdaniem BTC w tej hossie urośnie jeszcze jakieś 40%-50% to jest końcówka cyklu myślałem, że to potrwa do końca roku ale jest tak dynamicznie, że teraz obstawiam czerwiec lipiec. Ja kupowałem krypto kilka miesięcy temu to były zupełnie inne poziomy swój kapitał już z tego wyciągnąłem teraz staram się trochę przerzucać gdy jakiś projekt mocno drożeje, a inny zostaje w tyle to przesuwam tam kapitał. Człowiek spokojniejszy jest jak wie, że swój kapitał wycofał z rynku :-)
Te akcje pump and dump mnie nie interesują jeśli chodzi o krypto ja kupuje tylko solidne projekty w tej chwili mam BTC ETH DOT i ostatnio kupiłem ATOM pump and dump to sobie, można robić na ripple albo dogecoin. Nie biorę w tego typu akcjach udziału.

Ja CFD nie ruszam tego to ja się boje :-) Mnie WSB nie straszny to co jest w kręgu ich zainteresowań nie jest w kręgu moich zainteresowań poza srebrem jeśli to oni stali za tą akcją bo różnie się o tym mówi tak czy siak ja nie "szortuje", a oni grają przeciwko "szortującym" kto by nie stał za tą akcją ze srebrem to dał mi zarobić parę groszy udało się pozamykać spekulacyjne pozycje z fajnym zyskiem, a za chwilę wszystko wróciło do normy i znowu odkupić.

Z tego co piszesz to interesujemy się zupełnie innymi spółkami u Ciebie nowe technologie i typ spółek growth u mnie bardziej surowcowe i typ value. Nieważne w co się inwestuje najważniejsze, żeby na koniec dnia był plus po to robimy. :-)

Ostatnio myślałem o czasach po pandemii o ile takie nadejdą i jeśli sytuacja wróci do normy (czyli do tego co mieliśmy do końca roku 2019) i w takim scenariuszu o inwestycji w akcje linii lotniczych pierwsze co mi przyszło do głowy to dwaj najwięksi tani przewoźnicy w Europie Ryanair i Wizzair mocno się zdziwiłem gdy zobaczyłem cenę akcji w obu przypadkach powyżej poziomów z marca 2020 myślałem, że to będą zdołowane spółki, a tu sytuacja jak by ich pandemia nie dotyczyła totalnie niezrozumiała dla mnie sytuacja.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2021-02-13 00:10:31 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Na Nasdaq ja nigdy nie szortuje. Jednak WSB wywolalo takie zamieszanie, że fundusze musiały uplynnic trochę kasy I wyprzedawaly pewniaki. To wywolalo potezna korekte 600 punktów na NDX. Ja miałem kilka kontraktów long no i tak mnie pociagnelo, że dwa razy musiałem przeciwko własnym pozycjom szortowac. Na szczęście I z tego I z tego udało się wybrnac z zyskiem. Ale w jeden dzień mogłem stracić 50% konta. Ryzyko jest bardzo duże. Jednak Nasdaq to bestia
Nie dał się stłamsić.

Ja w pump and dump się nie bawię, bardziej tylko monitoruje co oni robia.

Jeśli chodzi o portfolio investycyjne to dopiero się ucze. Zafascynowaly mnie nowoczesne technologie I ich sila wzrostu. Nawet jak źle wejde, to dollar cost averaging ratuje mnie z opresji i uciekam przy najbliższej okazji.

Kruszce z pewnością są bardziej stabile I obarczone mniejszym ryzykiem. Można inwesyowac większe sumy I tym samym być bardziej szczesliwym z rezultatow.

Przy spekulacyjnych akcjach wiadomo, startuje się tak, jakby miało sie te pieniądze stracić.

Za późno się obejrzalem. Kwiecień, maj zeszłego roku był pieknym momentem kupowania wszystkiego co się da. No może poza branża turystyczna. Ale I na nich nadejdzie czas.

Jeśli chcesz cos z linii lotniczych to amerykanskie I niemiecka Lufthansa może? Z turystycznej branzy może TUI?

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2021-02-13 07:59:28 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

pamietam ze polski rainbow spadl z 35 do 5 zl w ekspresowym tempie
dzisiaj stoi 25 nie tak zle w tej turystyce przynajmniej w Polsce : )

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2021-02-13 08:58:57 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Dokładnie, monitorowac co nas interesuje I kupowac spadki. Jeśli spada bardziej, a jest potencjal i sytuacja firmy pozwala wierzyc w sukces, to podwajac na kolejnym dolku. Dlatego pierwsze wejscie moim zdaniem powinno pozostawiać pole do podwojenia inwestycji. Po odbiciu sprzedać nadwyzke aby utrzymac zdrowy balans I mieć kasę na kolejne double down.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 13-02-2021 09:10 ]

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,