MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2021-02-06 11:35:52 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Gosian inwestowanie to sprawa indywidualna, pewna grupa ludzi inwestuje tylko po to żeby przechować wartość w czasie i kiedyś dla takich ludzi były lokaty i obligacje dzisiaj to są aktywa śmieciowe, które przynoszą stratę za co można podziękować bankierom i polityką kolejna grupa ludzi to tacy którzy chcą zarabiać na swoich inwestycjach.

To wszystko zależy jakie ryzyko akceptujesz i jaką masz wiedzę, np. możesz kupić złoto, które moim zdaniem będzie zyskiwać w kolejnych latach i jest bezpieczne będzie pokrywać inflacje i pewnie da Ci jakieś 2%-3% ekstra jeśli sprzedaż w odpowiednim momencie, możesz też kupić najbardziej zmienne aktywo z ekspozycją na złoto czyli małe spółki wydobywające złoto mam tutaj na myśli akcje ETF-u GDXJ. W przeciągu ostatniego roku złoto podrożało 15%, GDXJ 25% ale co się stało w marcu 2020 ceny złota według notowań giełdowych spadły o 5%, a kto miał fizycznie złoto w ręce rządził wtedy były tak wysokie premie, że cena za uncje dochodziła do 10000zł bo nikt nie chciał kupować na giełdzie kontraktu na złoto z obietnicą dostarczenia za miesiąc czy dwa każdy chciał mieć fizyka w ręce tu i teraz, a co się stało z GDXJ walnął o ziemię spadł o 45% sytuacja szybko się unormowała i do końca maja odrobił straty, ale bardzo łatwo wtedy spanikować i sprzedać z ogromną stratą.

Ja ciągle pracuje ogólnie nastawiam się jeszcze pięć lat w optymistycznym scenariuszu dziesięć w pesymistycznym i osiągnę wolność finansową jeśli mi się uda ciekawe jak to będzie bo wiele osób, którym się udało i zdobyli wolność finansową wracało do pracy z nadmiaru wolnego czasu.

Co do czasu, który poświęca się na analizowanie danych itd... jeśli robisz to bo lubisz to tego nie zauważasz kolejna sprawa to optymalne zarządzanie czasem ja np. jadąc samochodem nie słucham muzyki zazwyczaj słucham różnych wykładów ludzi, których uważam za autorytety w temacie inwestowania co mi da, że będę słuchał jak ktoś śpiewa ....umbrella.... przez kilka minut? Jeśli posłucham kogoś mądrzejszego od siebie to zawsze jakiś % jego wiedzy zostanie u mnie w głowie, więc czas przeznaczony na przejazd z punku A do B można wykorzystać na dodatkową dawkę wiedzy, kolejny przykład kiedyś mój tato zarzucił mi, że jestem leniwy bo zamiast wymienić klocki hamulcowe sam oddaje samochód do mechanika, ok wymieniając klocki samemu zaoszczędzę powiedzmy 50 funtów i zmarnuje pół dnia bo zanim ja się z tym rozłożę przed domem, mam gorsze narzędzia niż mechanik, który zajmuje się tym na co dzień itd... a jeśli posiedzę te pół dnia na różne analizy to za jakiś czas to mi da o wiele większe zyski to taka zasada co widać i czego nie widać z książki Bastiata o tym samym tytule. 95% ludzi widzi to tak zapłacił 50 funtów u mechanika, a mógł to zrobić sam i pomyśli frajer, a ja to widzę inaczej dzisiaj zapłaciłem 50 funtów ale ten czas poświęciłem na coś na czym się znam i lubię robić i dzięki temu zarobię 100 funtów.

Co do inwestowania w ziemię to nie chce się wypowiadać to nie moja działka, ale powiem coś takiego, żeby zarobić musisz robić zupełnie coś innego niż inni, dzisiaj jak mówię, że inwestuje w spółki wydobywające węgiel większość ludzi myśli/mówi czy Ty jesteś normalny jaki węgiel to wróg numer jeden przecież teraz to już tylko zielona energia, a ja mam w głowie "tak to dlaczego cała Azja buduje elektrownie węglowe" to samo Uran, spółki uranowe zaliczyły w ostatnim czasie fajne wzrosty, a ciągle są na poziomie z roku 2008 po fukushimie Uran był wrogiem publicznym numer 1 wygaszano elektrownie atomowe, co się dzieje dzisiaj te same elektrownie są otwierane, a dodatkowo budowane nowe owszem może dojść do katastrofy w którejś elektrowni atomowych i ceny uranu znowu spadną, dlatego nigdy nie inwestuje się całego kapitału w jeden surowiec.
Podsumowując Warren Buffett powiedział kiedyś "Bądź chciwy gdy inni się boją, bój się gdy inni są chciwi" a to przecież legenda tłumacząc na moje bój się zainwestować w tesle bo wszyscy mówią tesla, może być tylko droższa inwestuj w uran i węgiel bo wszyscy widzą koniec tych surowców, albo wszyscy biorą kredyty na 25-30 lat na dom w którym mieszkają bo czynsz płacą tylko frajerzy, bój się tego jak ognia i lepiej jak frajer płać czynsz.
Margaret Thatcher powiedziała "Nie idź za tłumem bo nigdzie nie zajdziesz" moim zdaniem piękne i wymowne słowa.

P.S
Inwestowanie nie jest łatwe, ale też nie jest tak trudne jak wmawiają na to ludzie zarządzający funduszami inwestycyjnymi, którzy chcą żeby przekazać im swoje pieniądze. Ja kiedyś rozmawiałem na ten temat podczas spotkania rodzinnego wypowiedziałem kilka zdań językiem, którym posługują się maklerzy, doradcy inwestycyjni itd... później zapytałem co ja wam powiedziałem odpowiedzieli, że z tego co ja powiedziałem zrozumieli tylko ropa naftowa, a ja tak naprawdę powiedziałem, że ropa naftowa kosztuje 55$ i może podrożeć lub potanieć i teraz zwykły człowiek spotykając się z przedstawicielem takiego funduszu ubranym w super garnitur w wypasionym biurze, gdzie bardzo ładna pani proponuje kawę do picia, a taki człowiek mówi niezrozumiałym językiem i nikt nie powie "panie mów pan po ludzku" bo nie chce wyjść na głupka oddaje swoje ciężko zarobione pieniądze pod zarządzanie ludzi o niezbyt pewnych kompetencjach, ludzie lubią gdy ktoś mówi skomplikowanym językiem i myślą ten to ma wiedzę do tego piękna pani podająca kawę przez chwilę czujesz się jak król świata są uśmiechy uściski dłoni, a zarówno pani od kawy i pan doradca w głowie mają jedno wyciśniemy cię jak cytrynę.
O ile jestem w stanie zapłacić komuś za wymianę klocków hamulcowych w samochodzie o tyle o sprawach związanym z finansami moimi i mojej żony zawsze wole przyjrzeć się dokładnie bo to są naprawdę bardzo ważne decyzje, które mogą mieć wpływ na całe nasze życie i na samym końcu ich skutki dobre i złe będziemy ponosić my.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: 0

2021-02-06 12:40:20 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

xxxx1234 dziękuję za obszerną odpowiedź.
Nie znam się na inwestowaniu. Mając jednak jakąś gotówkę zastanawiam się co z nią zrobić itd Trzymać w banku to w dzisiejszych czasach bezsens. Dlatego pomyślałam ziemia... Kupujesz i nie tracisz..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2021-02-06 13:27:18 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-02-06 12:40:20, gosian napisał(a):
Dlatego pomyślałam ziemia... Kupujesz i nie tracisz..

Chyba, że przyjdzie czas nacjonalizacji, a wtedy nic nie będzie miało sensu. Nawet najlepsze inwestycje okażą się nic nie warte.
World Economic Forum

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-02-2021 13:55 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2021-02-06 14:52:41 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-02-06 00:27:27, gosian napisał(a):
Ok, ale jakieś zyski są z tego? Kupując akcje np sprzedajecie, kupujecie? Czy tylko zabezpieczacie dochód przed utratą wartości?

Warto kupić teraz ziemię w Polsce?

Są zyski.
Ale ja np. boję się wsadzić więcej, aby mieć z tego konkretny zysk.
No i nie mam aż tyle, aby z procentów móc żyć.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2021-02-06 14:55:57 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-02-06 13:27:18, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-02-06 12:40:20, gosian napisał(a):
Dlatego pomyślałam ziemia... Kupujesz i nie tracisz..

Chyba, że przyjdzie czas nacjonalizacji, a wtedy nic nie będzie miało sensu. Nawet najlepsze inwestycje okażą się nic nie warte.
World Economic Forum

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 06-02-2021 13:55 ]

Dlatego nie śpieszę się np. ze zwiększaniem portfolio w Hiszpanii.
Hiszpanie, Latynosi i w ogóle południowcy to ludzie niestabilni psychopolitycznie, co pewien czas przychodzą im do głowy różne szalone pomysły i nie wiadomo, co mogą kiedyś wymyśleć.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2021-02-06 16:19:14 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Gosian z ziemią jest taki problem, ze jest nieruchoma, czy znacjonalizują ziemię tak jak pisze Gwontownik tego nikt z nas nie wie, ale politycy nie cofną się przed niczym gdy zaczyna brakować im pieniędzy a skutki ich "genialnych" decyzji ostatecznie zawsze odczuwa podatnik, już gdzieś czytałem o propozycji 5% podatku od majątku Rishiego Sunaka jeśli chodzi o UK.

Ja swój majątek dywersyfikuje 45% w metalach szlachetnych trzymanych zupełnie poza systemem jak to się mówi "zakopane pod gruszką" trzymane część w UK część w PL bo obawiam się, że nadejdą takie czasy, że posiadanie metali szlachetnych będzie nielegalne dla takich ludzi jak my co już miało miejsce w historii i nie mam zamiaru oddawać tego państwu, jednak obawiam się, że mogą zostać mi zabrane one siłą. Kolejne 50% trzymam w akcjach, krypto walutach itd... i szczerze mówiąc wkurza mnie to, że tak dużo pieniędzy leży w metalach szlachetnych, które są bardzo defensywną częścią, a na giełdzie przyniosły by o wiele większe zyski jednak obawiam się, że w tym przypadku też może dojść do jakiejś częściowej nacjonalizacji lub daniny solidarnościowej część tego kapitału, którym aktywnie zarządzam jest też w krypto, przechowuje je na "zimnym portfelu" Ledger (to taki pendrive) uważam to za kolejną część majątku bezpieczną przechowywaną poza systemem, bo nawet jeśli ktoś ukradnie mi ledger tak długo jak nie będzie miał pinu i słów kluczy, które są tylko w mojej głowie i głowie mojej żony tak długo nie jest w stanie ukraść moich krypto jednak krypto jest tak zmiennym aktywem które nie nadaje się do przechowywania wartości w czasie oczywiście moim zdaniem, 5% trzymam w gotówce po prostu na życie i sprawy codzienne.

Co do złota, złoto jest takim aktywem, które zajmuje bardzo mało miejsca 100tyś funtów to jest około 65 monet jest to bardzo łatwo ukryć w najgorszym wypadku nawet jeśli będziesz musiała uciekać przeciętny śmiertelnik cały swój majątek, może mieć przy sobie.

Wrzucam linki do filmu "złoto 6000 lat ludzkiej obsesji"
https://www.youtube.com/watch?v=0icVmy1gZAg
https://www.youtube.com/watch?v=OjIQu8Ir2I8

W świetny sposób uświadamia osobie, która nie ma zbyt dużej wiedzy na ten temat, a chce zadbać o swoje finanse czym jest tak naprawdę złoto. W filmie jest mowa o ETFach na złoto jako aktywach śmieciowych, ale osoby wypowiadające się na ten temat mówią o ETFach, które nie są zabezpieczone metalem takie ETF-y również uważam za śmieci.
Jeśli temat Cię zainteresuje polecam też przeczytać książkę: Michael Maloney – „Jak inwestować w złoto i srebro”

Produkuje się tutaj więc może ktoś pomoże mi mam problem z moimi rodzicami wiedziałem, że oni mają bardzo duży majątek całe życie oboje bardzo ciężko pracowali zostało im raptem kilka lat do emerytury i ostatnio mama przyznała się ile oni tak naprawdę mają i wbiłem się w szok. Jaki jest problem trzymają wszystko w gotówce w banku ja jestem osobą świadomą ekonomicznie i wiem jak pieniądz traci na wartości od jakiegoś czasu próbuje ich nakłonić żeby "coś" zrobili z tymi pieniędzmi i nie mam tutaj na myśli inwestowanie na giełdzie chociaż gdyby te pieniądze wrzucili na giełdę przy ich majątku mogli by się wylegiwać do końca życia na plaży w ciepłych krajach, objadać owocami morza i popijać szampanem, bardziej mi chodzi o to żeby właśnie za 75% kupili złoto i może trochę srebro, a resztę niech sobie zostawią w gotówce, co najlepsze te pieniądze są przechowywane w jednym banku jak by doszło do bankructwa to większość z nich przepadnie bo nie będą objęte bankowym funduszem gwarancyjnym, w który ja i tak nie wierzę. Ostatnio udało mi się namówić mamę i kupiła 50 uncji srebra i 2 złota ale to jest kropla w morzu oczywiście ja bym im pomógł umówił całą transakcje pojechał z nimi do dilera i nawet zaniósł bym do samochodu :-) i o ile mama kruszeje o tyle od taty odbija się wszystko jak od ściany. Przyjąłem taktykę kropla drąży skałę i jak z nimi rozmawiam to mówię, a sprzedałem akcje zarobiłem tyle i tyle, albo np. złoto podrożało 100zł za uncje, żeby pobudzić ich wyobraźnię, licząc że usłyszę kiedyś "pomóż kupić nam to złoto" ale jak na razie przynosi to słabe efekty. Jakieś pomysły?

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2021-02-06 17:21:36 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

wealth tax
care tax for 40's

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-02-2021 17:54 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2021-02-06 17:25:09 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

obligacje indeksowane o inflacje lepsze niz konto oszczednosciowe

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #9 Ocena: 0

2021-02-06 18:08:18 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 06-02-2021 18:30 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2021-02-06 20:21:49 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Cris ale nie chodziło mi o ewentualne pomysły w co inwestować bo tak jak napisałem dla nich najlepszą opcją jest zakup złota i srebra w formie fizycznej w takim otoczeniu jakie teraz mamy metale szlachetne będą im najlepiej przenosić wartość w czasie i w razie potrzeby upłynniać po kilka uncji, bardziej mi chodzi jak ich do tego przekonać, jakie macie sposoby? Tutaj jest największy problem jak ich przekonać, że ja chce dla nich dobrze i o ile mama jak jej podrzucę jakiś film na YT albo jakiś fajny artykuł przeczyta/obejrzy i zaczyna myśleć problem jest z moim tatą to jest typ człowieka "ja mam 60 lat kawał, życia mam za sobą wszystko wiem najlepiej".

Do góry stronyOnline

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,