MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 5 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2021-02-05 21:30:46 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-02-05 20:47:19, xxxemi napisał(a):
W jaki sposób i czy w ogole sie przygptowywujecie na kryzys finansowy? Jest coś w co inwestujecie?

Ja zainwestowałem w kredyt na nieruchomości. W razie czego spłacę z posiadanej kwoty oszczędności. A złoto pozostanie na jeszcze gorsze czasy. Nie mam zaufania do żadnych środków płatniczych emitowanych przez różne banki, w tym i krypto, a giełdę uważam tylko jako grę, hazard, rozrywkę, a nie inwestycję. Mam za mało pieniędzy by mieć wplyw na giełdę i zbyt mała wiedzę by szukać okazji, które w rzeczywistości są loterią, sytuacja kreowaną przez innych.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxemi

Post #2 Ocena: 0

2021-02-05 21:44:45 (4 lata temu)

xxxemi

Kobieta

Z nami od: 28-12-2011

Ja zainwestowałem w kredyt na nieruchomości. W razie czego spłacę z posiadanej kwoty oszczędności. A złoto pozostanie na jeszcze gorsze czasy. Nie mam zaufania do żadnych środków płatniczych emitowanych przez różne banki, w tym i krypto, a giełdę uważam tylko jako grę, hazard, rozrywkę, a nie inwestycję. Mam za mało pieniędzy by mieć wplyw na giełdę i zbyt mała wiedzę by szukać okazji, które w rzeczywistości są loterią, sytuacja kreowaną przez innych.

Podobnie jak ja, nie mam wystarczajacej wiedzy, milionow tez nie. A w jaki sposob mozna i gdzie najbezpieczniej kupic ewentualnie zloto/srebro

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2021-02-05 22:48:54 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Złoto jak i inne kruszce (srebro, platyna, pallad) notowane są na giełdzie LNBA. Wystarczy wpisać w google 'kurs xxx' i już masz. A reszta to kwestia zaufania do sprzedawcy, jego prowizji itd. kupuje się kruszce inwestycyjne lub monety bulionowe (nie żadne ETFy czyli jednostki w oparciu na kursie kruszca). Moim zdaniem lepiej monety. Znane monety najlepiej lub z czystego złota (suveraign, krugerad, dolar, liść klonowy) A resztę znajdziesz w sieci. Polecam zapoznać się z tematem na początek. Czy teraz jest dobry czas na kupno? Czas pokaże, obecnie jest 'górka' od kilku lat niewidziana. Co będzie dalej? Niewiadomo. Z informacji dostępnych i cennych; rządy od kilku lat skupują złoto. Ale czy po aktualnej cenie? Tego nie wiem.
Z tego co wiem to na początku 2020 był top topów (wtedy, nie porównując do teraz) i kruszec był niedostępny od ręki. Po zamówieniu trzeba było czekać tygodni kilka, ale wtedy cena była niższa o ponad 25% od obecnej.
Uwaga. W razie kryzysu rządy mogą zdelegalizować kruszec bądź go zarekwirować. Patrz Polska lata 60 do 70 ubiegłego wieku. Dlatego też wiele osób preferuje zakup bezpośredni (nie on-line), za gotówkę, bez rachunków imiennych.
Mam nadzieję, że w tych kilku zdaniach przedstawiłem całość zagadnienia.

Srebro dobrze jest kupować na Jersey i Guernsey bo tam nie jest obłożone vatem, tak więc na starcie masz lepszą cenę, gdy kupujesz i przewozisz samodzielnie. Ale jak zamówisz online to HMRC cię uszczęśliwi doliczając to co pominięte zostało.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 05-02-2021 23:31 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2021-02-05 23:13:00 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Xxxemi jeśli chcesz kupować złoto lub srebro w formie fizycznej to najlepsze są jednouncjowe monety np. Kruggerand, Kanadyjski liść klonowy, Wiedeńscy Filharmonicy.... nie znam sprawdzonego miejsca w Wielkiej Brytanii w Polsce kupuje od tego dilera: https://sklep.szlachetneinwestycje.pl/ i tutaj https://www.mennicakrajowa.pl/ w oddziale w Warszawie w Pałacu Kultury i Nauki z europejskich dilerów coininvest sam chciałem dokupić trochę złota i srebra, ale nie mam pojęcia jak to teraz jest z wysyłką do UK i ewentualnym cłem. Zabezpieczyłem sobie kapitał na giełdzie w ETF-ach na srebro PSLV i na złoto PHYS na złoto i jak w końcu uda mi się pojechać do Polski to kupię monety.
Ewentualnie zawsze możesz mieć ekspozycje na metale przez spółki wydobywające tylko to już wiąże z inwestowaniem na giełdzie.

Cris też myślę o BP obecna cena jest na poziomach z lat 1994-1995 do tego płacą niezłą dywidendę i moim zdaniem nie ma szans żeby zbankrutowali, jeśli przetrwali katastrofę na Deep Water Horizon to przetrwają covida, a w razie potrzeby rząd będzie w nich pompował kasę i nie da im zbankrutować, w tej chwili mam w portfelu Gazprom i chyba zdywersyfikuje kapitał pomiędzy dwie spółki BP i Gazprom.

Ja inwestuje w metale szlachetne na różne sposoby akcje spółek, ETFy zabezpieczone metalem PHYS,PSLV i PPLT na platynę,
Akcje na rynkach rozwijających się: Rosja, Nigeria, Turcja, Singapur przez ETF-y zacząłem też skupować ale pojedyncze spółki na polskiej giełdzie, na początku miałem w planie ETF EPOL ale skład to praktycznie sam WIG20, a to mi nie pasuje.
No i ekspozycja na surowce rolne, uran, ropę naftową i węgiel kamienny
Do tego trzymam też krypto BTC udało się odkupić po 30k $ tak jak chciałem od ostatniego posta w tym temacie, zredukowałem dość mocno pozycję na Polkadot bo urosła jak szalona z 4,80$ na początku grudnia do 20$ część zysków z polki i BTC przeznaczyłem na dwa nowe projekty w moim portfelu REN i Kosmos. Jednak krypto moim zdaniem jest już w ostatniej fazie hossy i do końca roku pozbędę się tego z portfela dokumentnie, patrząc na cykle na rynku krypto to pewnie wrócę do zakupów w 2023.

P.S Z zakupem fizycznego srebra w tej chwili wstrzymał bym się aż się uspokoi sytuacja przez tą akcje wallstreetbets ludzie strasznie rzucili się na srebro i są duże braki na rynku przez co marże dilerów są wysokie.

Do góry stronyOnline

gosian

Post #5 Ocena: 0

2021-02-05 23:44:36 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Inwestycja, to jest wasz główny dochód czy pracujecie a to traktujecie jako extra? Pytam się z ciekawości bo jestem pod wrażeniem wiedzy co niektórych osób . Trzeba poświęcić dużo czasu na obserwacje, analizy itd..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2021-02-06 00:08:14 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2021-02-05 23:44:36, gosian napisał(a):
Inwestycja, to jest wasz główny dochód czy pracujecie a to traktujecie jako extra? Pytam się z ciekawości bo jestem pod wrażeniem wiedzy co niektórych osób . Trzeba poświęcić dużo czasu na obserwacje, analizy itd..

Inwestycja to nie jest dochód. To jest zabezpieczenie dochodu przed utrata wartości na skutek 'mondrości' władz.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-02-2021 00:09 ]

Do góry stronyOffline

gosian

Post #7 Ocena: 0

2021-02-06 00:27:27 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Ok, ale jakieś zyski są z tego? Kupując akcje np sprzedajecie, kupujecie? Czy tylko zabezpieczacie dochód przed utratą wartości?

Warto kupić teraz ziemię w Polsce?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2021-02-06 08:09:51 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Nie jestem doradcą finansowym. To są osobiste decyzje prawie jak wybór współmałżonka. Jeżeli ktoś co mówi inaczej, to daruj sobie interesy z nim.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-02-2021 08:11 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2021-02-06 08:10:33 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

pomijajac ze ziemia ostatnio strasznie wzrosla na wartosci to raczej zawsze warto kupic ziemie zalezy tylko gdzie

z zona kupilismy dzialke nad morzem w polowie 2016 roku to teraz chodza 50% drozej

ale sa tez miejsca gdzie ceny stoja od paru lat lub minimalnie poszly do gory ale kosztuja po 500zl

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2021-02-06 09:21:55 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

za m2*

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,