Xxxemi jeśli chcesz kupować złoto lub srebro w formie fizycznej to najlepsze są jednouncjowe monety np. Kruggerand, Kanadyjski liść klonowy, Wiedeńscy Filharmonicy.... nie znam sprawdzonego miejsca w Wielkiej Brytanii w Polsce kupuje od tego dilera:
https://sklep.szlachetneinwestycje.pl/ i tutaj
https://www.mennicakrajowa.pl/ w oddziale w Warszawie w Pałacu Kultury i Nauki z europejskich dilerów coininvest sam chciałem dokupić trochę złota i srebra, ale nie mam pojęcia jak to teraz jest z wysyłką do UK i ewentualnym cłem. Zabezpieczyłem sobie kapitał na giełdzie w ETF-ach na srebro PSLV i na złoto PHYS na złoto i jak w końcu uda mi się pojechać do Polski to kupię monety.
Ewentualnie zawsze możesz mieć ekspozycje na metale przez spółki wydobywające tylko to już wiąże z inwestowaniem na giełdzie.
Cris też myślę o BP obecna cena jest na poziomach z lat 1994-1995 do tego płacą niezłą dywidendę i moim zdaniem nie ma szans żeby zbankrutowali, jeśli przetrwali katastrofę na Deep Water Horizon to przetrwają covida, a w razie potrzeby rząd będzie w nich pompował kasę i nie da im zbankrutować, w tej chwili mam w portfelu Gazprom i chyba zdywersyfikuje kapitał pomiędzy dwie spółki BP i Gazprom.
Ja inwestuje w metale szlachetne na różne sposoby akcje spółek, ETFy zabezpieczone metalem PHYS,PSLV i PPLT na platynę,
Akcje na rynkach rozwijających się: Rosja, Nigeria, Turcja, Singapur przez ETF-y zacząłem też skupować ale pojedyncze spółki na polskiej giełdzie, na początku miałem w planie ETF EPOL ale skład to praktycznie sam WIG20, a to mi nie pasuje.
No i ekspozycja na surowce rolne, uran, ropę naftową i węgiel kamienny
Do tego trzymam też krypto BTC udało się odkupić po 30k $ tak jak chciałem od ostatniego posta w tym temacie, zredukowałem dość mocno pozycję na Polkadot bo urosła jak szalona z 4,80$ na początku grudnia do 20$ część zysków z polki i BTC przeznaczyłem na dwa nowe projekty w moim portfelu REN i Kosmos. Jednak krypto moim zdaniem jest już w ostatniej fazie hossy i do końca roku pozbędę się tego z portfela dokumentnie, patrząc na cykle na rynku krypto to pewnie wrócę do zakupów w 2023.
P.S Z zakupem fizycznego srebra w tej chwili wstrzymał bym się aż się uspokoi sytuacja przez tą akcje wallstreetbets ludzie strasznie rzucili się na srebro i są duże braki na rynku przez co marże dilerów są wysokie.