MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 2 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

radzik77

Post #1 Ocena: 0

2021-01-09 16:11:41 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2021-01-09 14:51:35, radzik77 napisał(a):
Uzywam Trading212. Inwestycyjne konto bez zadnych oplat za prowadzenie czy operacje.

Maja nowy produkt Inveting Pie. Wielu uzytkownikow wrzuca ich portfolio, ktore od lat przynosily zyski na HL na przyklad (gdzie za operacje juz sie placi)

CFD co prawda nie maja najlepszego spread, ale idzie przezyc. Ale nie mialem stycznosci z real u innych brokerow. Probowalem kilku ale w demo. Trading212 byl moim pierwszym brokerem i tak jakos zostalo.

Zapewne moja opinia nie jest zbyt wartosciowa.

Trading 212 nie ma oplat, ale ceny akcji mogą być mnie korzystne. Pewnie gdzieś te opłaty są wkalkulowane. Pewnie tak jak cris napisał, może to być ładnie od malowane tylko :-]

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-01-2021 16:13 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafal80

Post #2 Ocena: 0

2021-01-09 16:42:04 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2021-01-09 11:21:46, stanislawski napisał(a):
A teraz coś z zupełnie innej beczki - czy jest tu ktoś, kto bawi się w UK w kupowanie akcji tudzież funduszy? Generalnie w inwestycje?

Vanguard. Np. FTSE 100 tracker czyli bez aktywnego zarządzania a co za tym idzie minimalne koszty obsługi.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2021-01-09 18:05:23 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-01-09 14:55:33, cris82 napisał(a):
ja korzystam z degiro w sieci znajdziesz szczegoly

jest tanio szczegoly na stronie s z tymi angielskimi brokerami to trzeba uwazac niektorzy to animatorzy rynku jesli komus to odpowiada to spoko

jesli inwestujesz dlugoterminowo i za duza kase to isa to podstawa
ja wydaje na biezaco kase z zyskow wiec nie mam tego problemu : )

Byłem na Degiro, ale zrezygnowałem... na razie. Fajnie to wygląda z z akcjami, ale zdaje się, że za obracanie funduszami trochę się płaci?
Jestem od dawna na HL - gdzie z funduszami jest OK, ale za to zlecenia na akcje mają wysokie opłaty.
Mam zamiar pobróbować również z Fineco.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

xxxx1234

Post #4 Ocena: +1

2021-01-09 19:36:32 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Ja korzystam z brokera Exante dostęp jest do wszystkich instrumentów ETF-y, akcje, obligacje itd... giełdy z całego świata nie wiem jakie są opłaty dla poszczególnych giełd, ale na amerykańskiej giełdzie płacę 0,02$ za jednostkę (akcje lub ETF) czyli kupuję 10 akcji opłata wynosi 0,20$ sprzedaję 10 akcji opłata 0,20$

krypto kupuję sprzedaję na binance, ale nigdy nie przechowuję swoich krypto na giełdzie.

Daavid jeśli masz na myśli fundusze aktywnie zarządzane to one zawsze wypadają tragicznie i pisząc to co napisałeś świadczy tylko o tym, że wypowiadasz się na tematy, o których nie masz pojęcia. Słyszałeś kiedyś o zakładzie Warrena Buffetta.

Jeśli powstał już taki temat to może ktoś mi powie jak to tutaj jest z podatkami od giełdy (zysków kapitałowych). Rozmawiałem już na ten temat z kilkoma osobami oraz księgowym i powiedzieli mi, że 12500 funtów jest wolne od podatku od zysków kapitałowych niezależnie od kwoty wolnej od podatku z tytułu pracy na etacie, jednak księgowy powiedział mi, że warto jest zgłosić jeśli zarobię na giełdzie np. 5000 funtów w danym roku podatkowym do HM pomimo, że jest to zwolnione od podatku żeby po kilku latach jeśli wypłacę od brokera powiedzmy 20000 funtów nie mieć problemów z brytyjską skarbówką. Jaką macie opinie na ten temat naprawdę trzeba to zgłaszać? Poza tym zbieram wszystkie miesięczne raporty od brokera w jednym pliku, żeby w razie czego mieć dowód.
Kolejna sprawa wielu inwestorów przed końcem roku podatkowego pozbywa się ze swojego portfela pozycji na których w danym momencie są stratni, żeby w ten sposób obniżyć podatek przykładowo mam w portfelu ETF GDXJ kupiony w grudniu 2020 po 50$ rok podatkowy w UK kończy się 05.04.2021 mój ETF do kwietniu 2021 stracił 50% i jest wart 25$ czyli 04.04.2021 sprzedaje stratną pozycję i w ten sposób kwotę do opodatkowania obniżam o 25$, a 06.04.2021 odkupuję jednostkę ETF. Chodzi mi tutaj kiedy jest ostateczny termin sprzedaży aktywów, żeby zaksięgować stratę w starym roku podatkowym, czy wystarczy jak to zrobię ostatniego dnia roku podatkowego czy muszę to zrobić np. do 31.03.2021 i czy zaraz pierwszego dnia nowego roku czyli 06.04.2021 mogę odkupić dane aktywo czy też muszę odczekać np. do 01.05.2021?

Panie i Panowie co myślicie o bitcoinie przyjdzie w końcu korekta i mam tu na myśli 30-40% nie interesuje mnie jakieś śmieszne 5%. Ja wczoraj zredukowałem pozycję o 75% na BTC jak sprawdziłem mniej więcej od połowy grudnia urosło 120% RSI jest w okolicach 90 powinien to zrzucić, trzymam jeszcze polkedot i etherum chciał bym coś dokupić, ale BTC musiał by zjechać poniżej 30000$, żebym znowu kupił.
W tym tygodniu mocno przejechałem się na srebrnych górnikach w grudniu otworzyłem pozycje spekulacyjną w poniedziałek mogłem zamknąć z 20% zyskiem, ale mi było mało RSI dobijało do 70, a ja stwierdziłem, że jeszcze chwile poczekam i przedobrzyłem wczoraj tak zjechało w dół, że teraz mogę zamknąć z 5% zyskiem. Dlatego zredukowałem pozycje na BTC żeby mnie szlak nie trafiał jak by sytuacja się powtórzyła z BTC, a coś mi to pachnie głębszą korektą.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2021-01-09 20:01:26 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja ostatnio podpytywalem eksperta : P

nic nie trzeba zglaszac jesli masz konto isa mozesz nawet 40k zarobic

jesli masz zwykle konto jak twoje to jest wlasnie ten limit 12klopsow jesli chcesz trzymac akcje dluzej a zbliza sie koniec roku podatkowego

a ty masz zalozmy te 12k zysku to musialbys opylic akcje dzien wczesniej i odkupic dzien pozniej w nowym roku podatkowym technicznie sprzdaz co roku do 12k jest nieopodatkowana nic nie trzeba zglaszac

dywidendy do 2k

dla mnie fundusze to tez kiepski pomysl oddawac kase komus pod zarzadzanie etefy na vanguardzie jak najbardziej

moze dodam ze najpiekniejsze w angielskim isa jest to ze w dowolnej chwili mozna wyyciagac zyski nie placac podatku
w polskim odpowiedniku ike z tego vo sie orientowalem kaska nie bedzie opodatkowana tylko przy zakupie mieszkania lub po okreslonym wieku

wiec w anglii to raj dla inwestorow : )

p.s na isa jest limit wplat na zwyklym koncie tego nie ma wiadomo jak to sie przelozy na realia latwiej z mln zrobic 10% niz 1000 z 10tys

dobra opcja to isa dla dziecka najwiekszy minus- ani wy ani dziecko nie wyciagnie kasy do 18ki wiec jednoczesnie jest to tez ogromna zaleta

"Rozmawiałem już na ten temat z kilkoma osobami oraz księgowym i powiedzieli mi, że 12500 funtów jest wolne od podatku od zysków kapitałowych niezależnie od kwoty wolnej od podatku z tytułu pracy na etacie, jednak księgowy powiedział mi, że warto jest zgłosić jeśli zarobię na giełdzie np. 5000 funtów w danym roku podatkowym do HM pomimo, że jest to zwolnione od podatku żeby po kilku latach jeśli wypłacę od brokera powiedzmy 20000 funtów nie mieć problemów z brytyjską skarbówką"

ta kwota wolna sie nie kumuluje na pewno zaplacisz podatek od roznicy jesli to nie bedzie isa a wyciagniesz 20k w jedym roku podatkowym
za to moglbys srzedawac na raty zeby wyciagac 12k

zadna isa nie bedzie miala takiej oferty jak twoj broker
no chyba saxo ale oni sa mega drodzy

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 09-01-2021 20:38 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2021-01-09 20:41:23 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Dzięki Cris nie rozumiem jednak tego "technicznie sprzedaż co roku do 12k......" chyba chodziło Ci o zysk bo jeśli kupiłem akcje powiedzmy pakiet 100 akcji po 25$ zapłaciłem 2500$ sprzedałem po kilku miesiącach po 49$ czyli za 4900$ zarobiłem to do opodatkowania jest kwota 2400$ bo to jest mój zysk, a nie 4900$ przecież to by było bez sensu no i oczywiście trzeba było by jeszcze odliczyć koszty transakcji, ale tego nie podawałem, żeby nie komplikować tego przykładu.

Z ETFów w sumie lubię trzy: Vanguarda, Ishares-a i Vaneck-a
Unikam pro sharesa często emitowane przez nich fundusze to syntetyki.

Jeszcze jak byś mógł mi wyjaśnić co to jest konto ISA? albo podesłał jakiś link nikt nie lubi płacić podatków :-p

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2021-01-09 20:49:37 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Cytat:

2021-01-09 20:41:23, xxxx1234 napisał(a):
Dzięki Cris nie rozumiem jednak tego "technicznie sprzedaż co roku do 12k......" chyba chodziło Ci o zysk bo jeśli kupiłem akcje powiedzmy pakiet 100 akcji po 25$ zapłaciłem 2500$ sprzedałem po kilku miesiącach po 49$ czyli za 4900$ zarobiłem to do opodatkowania jest kwota 2400$ bo to jest mój zysk, a nie 4900$ przecież to by było bez sensu no i oczywiście trzeba było by jeszcze odliczyć koszty transakcji, ale tego nie podawałem, żeby nie komplikować tego przykładu.

Z ETFów w sumie lubię trzy: Vanguarda, Ishares-a i Vaneck-a
Unikam pro sharesa często emitowane przez nich fundusze to syntetyki.

Jeszcze jak byś mógł mi wyjaśnić co to jest konto ISA? albo podesłał jakiś link nikt nie lubi płacić podatków :-p

no wiadomo ze zysk : )
takie jakby indywidualne konto emerytalne
mozesz np miec isa na koncie oszczednosciowym tez nie zaplacisz podatku ale wiadomo jak jest z odsetkami

albo akcje i nie placisz podatku

ogolnie taka optymalizacja jest dobra w Polsce bo tam masz dwie opcje albo placisz podatek albo czekasz chyba fo 60ki lub kupujesz chate

w anglii jsk miales zyskowny rok powyzej 12k i normalne konto i musisz np opylic wszystkie akcje to wtedy sprzedaz stratnych pozycji ma sens

napisze tak jakbys mial inwestowac np 100k to bez sensu jest to robic na zwyklym koncie jezeli zarobisz powyze 12%

jak ktos ma maly kapital to nie ma dylematu moze miec isa lub zwykle ja nie spodziewam sie zarobic wiecej niz 12k i nie inestuje dlugoterminowo

pamietaj ze jak inwestujesz w us to musisz tez papietac o podatku dla wujka sama : )

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 09-01-2021 21:02 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2021-01-09 23:17:03 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Spoko dzięki Cris za wyjaśnienie już wiem, że mnie coś takiego jak ISA nie interesuje.

"ta kwota wolna sie nie kumuluje na pewno zaplacisz podatek od roznicy jesli to nie bedzie isa a wyciagniesz 20k w jedym roku podatkowym
za to moglbys srzedawac na raty zeby wyciagac 12k"

Tak ja sobie zdaję sprawę z tego, że te kwoty wolne od podatku się nie kumulują, ale chodziło mi o sytuację, w której w roku podatkowym 2020/2021 zarobiłem np.8000 funtów w kolejnym 5000 itd.... i mam tutaj na myśli zamknięte pozycje czyli kupiłem akcje np. BP w maju 2020 sprzedałem w grudniu 2020 zarobiłem na czysto 8000 i tak przez kilka lat i z tego co mi księgowy ode mnie z pracy mówił to jeśli nie będę tego zgłaszał i nagle wypłacę większą kwotę 20-30k funtów to skarbówka, może mnie zapytać skąd się wzięły te pieniądze, więc tłumaczył mi to, żebym sobie liczył co rok ile zarobiłem i jeśli nie przekraczam kwoty wolnej to zgłaszał mimo, że nie muszę zapłacić podatku, albo żebym skrupulatnie pilnował raportów, które dostaje co miesiąc od brokera, żeby w razie czego mieć dowód, że nie miałem obowiązku tego zgłaszać bo są to zarobki z kilku lat i w żadnym roku podatkowym nie przekroczyłem kwoty wolnej. Ja jestem świadomy, że jeśli w którymś roku podatkowym zrobię dochód powyżej 12500 to będę musiał od tego zapłacić podatek. Jeśli chodzi o podatki dla wuja sama to tym się zajmuje mój broker i obowiązuje mnie tylko 15% podatku od dywidendy wypłacanej przez spółki pozostałe podatki muszę zapłacić w swojej jurysdykcji podatkowej.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 09-01-2021 23:21 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2021-01-09 23:31:31 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

cris, fajnie zarbić parę tysiaków, dla zwykłych ludzi to są dobre pieniądze, ale dla inwestorów to drobniaki. Oni mają inne sposoby żeby nie płacić podatków.

Do góry stronyOnline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2021-01-09 23:35:50 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

jesli nie ma takiego obowiazku to po co to robic

sluchaj jesli wplaciles przez 3 lata np 3x 5k funtow a w wplaciles 18
to oczywiste jest ze miales zysk i tego nie ukradles wszystkie transakcje sa na twoim koncie bankowym tez latwo to wszystko policzyc

nie wiem moze ksiegowy wie cos wiecej jesli takie rzeczy sie tu dzieja ze ktos moze tu zakwestionowac- latwe do udowodnienia przeplywy pieniezne to moze warto to zrobic ??? nie mam pojecia

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,