ja ostatnio podpytywalem eksperta : P
nic nie trzeba zglaszac jesli masz konto isa mozesz nawet 40k zarobic
jesli masz zwykle konto jak twoje to jest wlasnie ten limit 12klopsow jesli chcesz trzymac akcje dluzej a zbliza sie koniec roku podatkowego
a ty masz zalozmy te 12k zysku to musialbys opylic akcje dzien wczesniej i odkupic dzien pozniej w nowym roku podatkowym technicznie sprzdaz co roku do 12k jest nieopodatkowana nic nie trzeba zglaszac
dywidendy do 2k
dla mnie fundusze to tez kiepski pomysl oddawac kase komus pod zarzadzanie etefy na vanguardzie jak najbardziej
moze dodam ze najpiekniejsze w angielskim isa jest to ze w dowolnej chwili mozna wyyciagac zyski nie placac podatku
w polskim odpowiedniku ike z tego vo sie orientowalem kaska nie bedzie opodatkowana tylko przy zakupie mieszkania lub po okreslonym wieku
wiec w anglii to raj dla inwestorow : )
p.s na isa jest limit wplat na zwyklym koncie tego nie ma wiadomo jak to sie przelozy na realia latwiej z mln zrobic 10% niz 1000 z 10tys
dobra opcja to isa dla dziecka najwiekszy minus- ani wy ani dziecko nie wyciagnie kasy do 18ki wiec jednoczesnie jest to tez ogromna zaleta
"Rozmawiałem już na ten temat z kilkoma osobami oraz księgowym i powiedzieli mi, że 12500 funtów jest wolne od podatku od zysków kapitałowych niezależnie od kwoty wolnej od podatku z tytułu pracy na etacie, jednak księgowy powiedział mi, że warto jest zgłosić jeśli zarobię na giełdzie np. 5000 funtów w danym roku podatkowym do HM pomimo, że jest to zwolnione od podatku żeby po kilku latach jeśli wypłacę od brokera powiedzmy 20000 funtów nie mieć problemów z brytyjską skarbówką"
ta kwota wolna sie nie kumuluje na pewno zaplacisz podatek od roznicy jesli to nie bedzie isa a wyciagniesz 20k w jedym roku podatkowym
za to moglbys srzedawac na raty zeby wyciagac 12k
zadna isa nie bedzie miala takiej oferty jak twoj broker
no chyba saxo ale oni sa mega drodzy
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 09-01-2021 20:38 ]