MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 9 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2022-10-20 16:56:01 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-10-20 12:59:49, hants napisał(a):
na zwyklej trasie UK-PL musiałbyś ganiać z 6 różnymi walutami,

Ciekawe jaka to trasa wiedzie przez 6 krajów.
Oczywiście startowego i docelowego nie liczę, bo w tym przypadku nie musi ci zostawać "zbędna kasa".
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2022-10-20 19:38:12 (3 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2022-10-20 16:56:01, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

na zwyklej trasie UK-PL musiałbyś ganiać z 6 różnymi walutami,

Ciekawe jaka to trasa wiedzie przez 6 krajów.
Oczywiście startowego i docelowego nie liczę, bo w tym przypadku nie musi ci zostawać "zbędna kasa".

No jak jedziesz samochodem to 6 krajow- UK, Francja, Belgia , Holandia, Niemcy i Polska.
Jechalem niedawno I dobrze miec karte Revoluta I wymienic na podkonta troche funtów na euro i na złotówki. Kiedys kupujac smieszne piwo za 2 zlote w sklepie (tak kiedys byly takie ceny ;) ) to TsB bank smiesznie wymienial to jeszcze dokładał funta prowizji i za piwo płaciłem nie 2 zlote a 2 funty . W Revolucie nie ma prowizji, jest tylko przy wymianie waluty ale nie znaczna. Tez biore zapas gotowki bo lubie gotówką placic no i zawsze jej mam troszkę jej mam nadmiaru, wymieniam w kantorze u znajomego , ale dobrze miec nadmiar na revolucie tez, ostatnio zamiast planowo w Polsce byc 2 tygodnie to bylem ponad 6 niestety

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #3 Ocena: 0

2022-10-21 09:13:42 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

Taaaa bieganie z gotówką... Dobrze, ze to Euro wprowadzono, bo inaczej na zwyklej trasie UK-PL musiałbyś ganiać z 6 różnymi walutami, płacąc pierdyliard za wymiany i zostałbyś z kilogramem zbędnego bilonu.

To wątek o Revolucie.

Większości nie będę komentował bo szkoda mojego czasu. Zakładając, że nie ma euro i każdy kraj ma swoją walutę, planując podróż samochodem UK-PL przy odrobinie podkreślam odrobinie chęci można tak zaplanować podróż że potrzebna była by tylko waluta niemiecka oprócz walut kraju startowego i docelowego.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2022-10-22 09:30:20 (3 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

Taaaa bieganie z gotówką... Dobrze, ze to Euro wprowadzono, bo inaczej na zwyklej trasie UK-PL musiałbyś ganiać z 6 różnymi walutami, płacąc pierdyliard za wymiany i zostałbyś z kilogramem zbędnego bilonu.

To wątek o Revolucie.

Przerabialem to. Początek lat 90tych w turystyce. Najpierw ostatnie NRDowskie marki, za które kupiłem w Poczdamie dwa krzesełka, stolik turystyczny i kilka arbuzów za końcówkę. Potem na Mischendorf Autohoff wszyscy sypali resztki NRDowskich klepakow na kupki.
Potem waluty wszystkich europejskich krajów, od Drachmy po francuskie franki. Zostało mi kilkaset franków, Francuzi zmienili banknoty, wtedy juz nie jeździłem, zapomniałem o nich, kasę diabli wzięli. A kierowcy zawodowi ile wozili gotowki bo to paliwo, oplaty, ile bylo napadow bo kazda szoferka to bank na kolkach.
Ciekawe jak ten madralinski przeciwnik kart płatniczych wyobraża sobie płatności międzynarodowe, zakupy online? Szkoda czasu na dyskusję.

Uwaga moderatora: Post czesciowo edytowany. Oficjalne ostrzezenie za zlamanie punktu 2a regulaminu forum. Moderacja MW

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2022-10-24 08:00:48 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Opinia moderatora: Watek wyczyszczony z off topow. Moderacja MW

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2022-12-26 16:37:51 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Poczytalam troche ale wciaz nie wiem czy:

1. jak ktos przesyla kase z Polski w zlotowkach, to musze sobie wymienic te zlotowki na funty zeby wyplacic w bankomacie albo/ wplacic na konto banku polskiego. wiec jednak jest z oplata za wymiane?

1a. jesli wyplace gotowke z bankomatu to i tak bedzie w funtach czyli bedzie pobrana jakas oplata za wymiane

1b. jesli nie wyplace gotowki, tylko przeleje na konto angielskie, to tez bedzie jakas oplata za wymiane.

To dlaczego wszyscy pisza, ze nie ma zadnych oplat? Chodzi o opcje kiedy sie po prostu uzywa tej karty do placenie a nie do takiego czy innego obrotu gotowka?

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-12-2022 16:38 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2022-12-26 17:16:12 (2 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Coś źle czytałaś bo same bzdury napisałaś.

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-12-26 19:37:29 (2 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2022-12-26 16:37:51, galadriel napisał(a):
Poczytalam troche ale wciaz nie wiem czy:

1. jak ktos przesyla kase z Polski w zlotowkach, to musze sobie wymienic te zlotowki na funty zeby wyplacic w bankomacie albo/ wplacic na konto banku polskiego. wiec jednak jest z oplata za wymiane?

1a. jesli wyplace gotowke z bankomatu to i tak bedzie w funtach czyli bedzie pobrana jakas oplata za wymiane

1b. jesli nie wyplace gotowki, tylko przeleje na konto angielskie, to tez bedzie jakas oplata za wymiane.

To dlaczego wszyscy pisza, ze nie ma zadnych oplat? Chodzi o opcje kiedy sie po prostu uzywa tej karty do placenie a nie do takiego czy innego obrotu gotowka?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 26-12-2022 16:38 ]

Ad 1
Nie ma opłaty za wymiene w koncie podstawowym do jakiegoś limitu. W koncie Premium jest bez limitu.
To czy musisz wymienić to zależy od ciebie. Jeśli masz funty a chcesz wypłacić czy przelać złotówki to siłą rzeczy musisz wymienić.
Jeśli chcesz używać do płatności, zaznacza się w karcie odpowiednią opcje i Jeśli nie masz danego środka wymiana następuje automatycznie.

1a tak, ale powyżej określonego limitu

1b nie

Bo opłat nie ma w wersji podstawowej obowiązuje limit. Gdy go przekraczasz da opłaty. Wyższe wersję są beż opłat i dają dodatkowe bonusy np ubezpieczenie za free

Chyba jednak nie czytała!

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2022-12-26 20:33:52 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

1b czyli jesli siostra mi przysle kase w prezencie w zlotowkach, a ja przeleje sobie na konto angielskie to mi revolut to przliczy na funty i nie pobierze oplaty.

No to dobrze:)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2022-12-26 21:02:32 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

<;!-- BBCode Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Code:</font><hr color=#2900AD></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><PRE> </PRE></FONT></TD></TR><TR><TD><hr color=#2900AD></TD></TR></TABLE><;!-- BBCode End -->
Cytat:

2022-12-26 20:33:52, galadriel napisał(a):
1b czyli jesli siostra mi przysle kase w prezencie w zlotowkach, a ja przeleje sobie na konto angielskie to mi revolut to przliczy na funty i nie pobierze oplaty.

No to dobrze:)

Opłatę oczywiście pobiorą, bo spread jakiś tam jest. Niższy jak wszędzie indziej, ale jest.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 26-12-2022 21:14 ]

Do góry stronyOnline

Strona 9 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,