MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytanie odnośnie councilu i settled status

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: +1

2020-10-01 16:40:57 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Council tax jest od lokalu, nie od konkretnych osob. Nie musisz byc na rachunku council tax jak podnajmujesz pokoj.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2020-10-01 21:47:51 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Masz kontakt z glownym wynajmujacym? Z tym twoim "landlordem"? Zakladam, ze jemu nie będzie zależeć na zadłużaniu się o council tax, którego płacenie jest jego obowiązkiem, nie twoim, nie w jego interesie ściągać na siebie uwagę właściciela lokalu i gminy.
Ada

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-10-01 22:17:42 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-09-30 16:17:27, ArturoMarchisio napisał(a):
Siemanko, mam takie pytanie i może ktoś z Was będzie w stanie pomóc :) Otóż od paru lat mieszkam w UK i wynajmuję pokój, ale nie płaciłem do tej pory za council. W tym roku w kwietniu/maju złożyłem wniosek o Universal Credit i go dostałem (od marca do lipca straciłem 2 x razy prace przez Coronavirus), jednak osoba od której wynajmuje pokój również złożyła wniosek o Universal Credit i podała w nim że wynajmuje mi ten pokój, więc chciałem zapytać czy mogę mieć z tego tytułu problemy ? Jeśli tak co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Wspomnę że ten pokój jest w domu z WDH

EDIT: nie złożyłem również jeszcze wniosku o settled status, czy przez to mogą mi go nie przyznać ?

WDH mieszkanie dla osob o niskich dochodach (council lub association).

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 01-10-2020 22:19 ]

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #4 Ocena: 0

2020-10-01 22:29:42 (5 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

A landlord gdzie jest? Może już w Polsce? Może jesteście na umowie najmu? Wtedy o zaległości was będą ścigać.

Do góry stronyOffline

ArturoMarchisio

Post #5 Ocena: 0

2020-10-03 13:51:03 (5 lat temu)

ArturoMarchisio

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2020

Cytat:

2020-10-01 22:29:42, andypolo napisał(a):
A landlord gdzie jest? Może już w Polsce? Może jesteście na umowie najmu? Wtedy o zaległości was będą ścigać.

Rozmawiałem z landlordem, miesiąc temu zgłosił do councilu i WDH że się wyprowadził w marcu i że od tego czasu ja tam mieszkam (dom przepisany na współlokatora jako ,,właściciela";) ... Dziwne jest też to że w ciągu tego miesiąca nie przyszło do mnie żadne pismo ani z Councilu, ani z WDH :-T[

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #6 Ocena: 0

2020-10-03 14:04:44 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Czekaj, czekaj... staram sie przetrawic wiadomosci... "dom przepisany na wspollokatora jako wlasciciela". Na takie mieszkania ludzie czekaja latami I musza sie do tego kwalifikowac.

Dalej uwazam, ze wynajmujesz nielegalnie, ale to nic.

Ty lepiej nie czekaj, tylko skladaj o ten status. Dostaniesz to dobrze, jesli nie to mozesz sie odwolywac (administrative review koszt 80£ ). Skladaj juz dzis. Powodzenia.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 03-10-2020 14:06 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2020-10-03 14:27:27 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jeśli ten na którego lokal jest "przepisany" mieszkal tam ponad 12 miesięcy i byl wpisany jak lokator, to mogli na niego przepisac. Teraz niech autor watku dopilnuje, zeby i on widnial na liście lokatorowi, i będzie miał spokoj. Wbrew pozorom, spółdzielnie i gmina nie sa przeciwnikami dodatkowych lokatorowi, jesli warunki na to pozwalaja, tzn odpowiednia ilość sypialni jest, i jest lokator zgloszony do tego kto jest wlascicielem/zarządcą lokalu. Problem pojawia się jak lokator nie ma sypialni, jak glowny wynajmujący dostaje zasiłek i nie podaje ze jest osoba z dodatkowym dochodem zamieszkujaca w lokalu.
Ada

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #8 Ocena: 0

2020-10-03 14:33:47 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

No wasnie Ada... dobrze to ujelas.
Do Autor... skadaj te aplikacje nic nie tracisz....
3 dni Ci uciekly na niczym. Przynajmniej bedziesz wiedzial gdzie stoisz. Wiesz, ze mozesz skladac kilka razy.... probuj.

Do góry stronyOffline

ArturoMarchisio

Post #9 Ocena: 0

2020-10-04 18:56:55 (5 lat temu)

ArturoMarchisio

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2020

Ogólnie wielkie dzięki za każdą pomoc jakiej mi tu udzieliliście, przez to jestem trochę spokojniejszy o to wszystko :) ciekawi mnie tylko czy jakąś kare z Councilu dostanę ... A co sądzicie o Citizen Advice ? Warto tam iść ? Mogą coś zddziałać/pomóc w takiej sprawie czy nie opłaca się ?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2020-10-04 19:10:44 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ale jaka kare chcesz dostac, za co?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline