MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytanie odnośnie councilu i settled status

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ArturoMarchisio

Post #1 Ocena: 0

2020-09-30 16:17:27 (5 lat temu)

ArturoMarchisio

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2020

Siemanko, mam takie pytanie i może ktoś z Was będzie w stanie pomóc :) Otóż od paru lat mieszkam w UK i wynajmuję pokój, ale nie płaciłem do tej pory za council. W tym roku w kwietniu/maju złożyłem wniosek o Universal Credit i go dostałem (od marca do lipca straciłem 2 x razy prace przez Coronavirus), jednak osoba od której wynajmuje pokój również złożyła wniosek o Universal Credit i podała w nim że wynajmuje mi ten pokój, więc chciałem zapytać czy mogę mieć z tego tytułu problemy ? Jeśli tak co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Wspomnę że ten pokój jest w domu z WDH

EDIT: nie złożyłem również jeszcze wniosku o settled status, czy przez to mogą mi go nie przyznać ?

[ Ostatnio edytowany przez: ArturoMarchisio 30-09-2020 16:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2020-09-30 16:30:40 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie widze problemu z tym ze Ty zlozyles i ta osoba zlozyla wniosek o zasilek. Council tax masz wliczony w cene wynajmu, wiec nie placisz go. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-09-30 16:42:47 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Co oznacza WDH?

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 30-09-2020 16:50 ]

Do góry stronyOffline

ArturoMarchisio

Post #4 Ocena: 0

2020-09-30 17:09:28 (5 lat temu)

ArturoMarchisio

Mężczyzna

Cytat:

2020-09-30 16:30:40, Richmond napisał(a):
Nie widze problemu z tym ze Ty zlozyles i ta osoba zlozyla wniosek o zasilek. Council tax masz wliczony w cene wynajmu, wiec nie placisz go. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Chodzi mi poprostu o to że przyjeżdżając tutaj, ani do tej pory, nie zgłosiłem się do councilu że mieszkam w tym domu, a nie złożyłem jeszcze wniosku o settled/pre-settled status, więc chciałem się dowiedzieć czy kiedy złoże, to z councilu czy skądś nie zgłoszą się do mnie o zaległy council tax :/

WDH to organizacja która przyznaje mieszkania ludziom z trudną sytuacją:

https://www.wdh.co.uk/

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #5 Ocena: -1

2020-09-30 17:16:31 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Przykro mi. Wynajmujesz nielegalnie. Nie mozna podnajmowac pokoji w takich domach.
Reszty odpowiedzi nie mam. Sorry.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 30-09-2020 17:18 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: +2

2020-09-30 17:25:46 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Wbrew pozorom gmina nie blokuje wynajmu wolnego pokoju, jesli nie prowadzi to do przeludnienia, i trzeba to zgłosić, ale to obowiazek glownego wynajmujacego.

Nie w UK obowiązku powiadamiania gminy o miejscu zamieszkania, nie ma obowiązku meldunku w UK. Ty wynajmujesz pokoj w domu gdzie mieszka glowny najemca, na nim, nie na tobie, spoczywa obowiazek informowania i oplaty Council tax.

Co do settled status, to skladaj jak najszybciej, oni nie wnikaja w wasze uklady. Jedynie problem mozesz miec jak nie figurujesz pod zadnym adresem, ale zakladam ze DWP ma ten adres gdzie skladales wniosek o zasilek. Skladki NI tez chyba odprowadzane sa, wiec istniejesz.
Ada

Do góry stronyOffline

ArturoMarchisio

Post #7 Ocena: 0

2020-09-30 17:59:54 (5 lat temu)

ArturoMarchisio

Mężczyzna

Cytat:

2020-09-30 17:25:46, Adacymru napisał(a):
Wbrew pozorom gmina nie blokuje wynajmu wolnego pokoju, jesli nie prowadzi to do przeludnienia, i trzeba to zgłosić, ale to obowiazek glownego wynajmujacego.

Nie w UK obowiązku powiadamiania gminy o miejscu zamieszkania, nie ma obowiązku meldunku w UK. Ty wynajmujesz pokoj w domu gdzie mieszka glowny najemca, na nim, nie na tobie, spoczywa obowiazek informowania i oplaty Council tax.

Co do settled status, to skladaj jak najszybciej, oni nie wnikaja w wasze uklady. Jedynie problem mozesz miec jak nie figurujesz pod zadnym adresem, ale zakladam ze DWP ma ten adres gdzie skladales wniosek o zasilek. Skladki NI tez chyba odprowadzane sa, wiec istniejesz.

Chyba figuruje pod nim bo z revenue chociażby papiery przychodzą na ten adres i do tej pory nie było z tym problemu. Ponadto landlord nie mieszka tu od lutego/marca chociaż nie wiem czy ma to jakiś wpływ na to. Ponadto żadnej umowy z landlordem nie mam podpisanej tak btw :P co znaczy DWP ?

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #8 Ocena: 0

2020-09-30 18:02:01 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Department of Work and Pension. DWP.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2020-09-30 19:34:51 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak podales adres, to figurujesz pod nim.

Problem się rozwija, teraz się okazuje, ze juz sam mieszkasz, czyli masz caly lokal dla siebie. Ciekawe...
Ada

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #10 Ocena: 0

2020-09-30 20:13:48 (5 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Cytat:

2020-09-30 17:59:54, ArturoMarchisio napisał(a):

Chyba figuruje pod nim bo z revenue chociażby papiery przychodzą na ten adres i do tej pory nie było z tym problemu. Ponadto landlord nie mieszka tu od lutego/marca chociaż nie wiem czy ma to jakiś wpływ na to. Ponadto żadnej umowy z landlordem nie mam podpisanej tak btw :P co znaczy DWP ?

Mam nadzieję, że wszystko masz pod kontrolą. Żeby nie było tak, że płacisz komuś pieniądze kto nie płaci za to mieszkanie czynszu i council taxu, bo za zaległości w opłatach zwrócą się do ciebie.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,