MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

National Insurance i status dla Mamy na okres czasowy...?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stinki_spo

Post #1 Ocena: 0

2020-08-25 21:19:32 (5 lat temu)

stinki_spo

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-10-2014

Mama może aplikować (za twoim pośrednictwem jako tłumacz) o nin, ponieważ jest obywatelem UE i ma w UK prawo do pracy i rezydencji, nie wymagana jest żadna wiza.

Gdybyś mi.watpliwosci to proszę:
If you’re an EU, EEA, or Swiss citizen, you can continue to use your passport or national identity card to prove you can work in the UK until 30 June 2021.

Musisz zadzwonić, podać dane, przyślą formę, i albo odeslesz z dokumentem (paszport) albo zainwestujesz kilka £ w potwierdzenie kopii na poczcie.

Dostanie nin, dostanie presettled.
Czy to jest ważne? Jeżeli się stanie tak że będziesz potrzebował pomocy to po prostu przyjedzie z kompletem dokumentów.

Osobiście też bym płacił NI za matkę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2020-08-25 21:41:02 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Kanonier dopisanie drugiego kierowcy do ubezpieczenia to kwestia jednego telefonu tylko. Ja w pracy musialam zmieniac kierowcow bo mielismy maly limit. Bardzo to proste bylo.

A dlaczego mialbys nie moc prowadzic? Przeciez chyba jedna stope masz sprawna a poza tym samochody sie tu adaptuje... Mam wsrod najblizszych kierowce motability.

Co do slabej opieki po operacji, ten moj kierowca auta motability jeszcze nie mial przeswietlenia nogi po operacji latem 2019 bo duze kolejki, potem Covid-19, i teraz jeszcze wieksze kolejki. Sasiadce tylko dlatego przeswietlono kolano bo miesiacami po operacji nie potrafila zgiac nogi, i corka straszyla szpital sadem. Dlatego ja za kontrola migracji wlasnie, nasz szpital peka w szwach. Jesli idziesz na kolejna operacje to zorientuj sie gdzie skladac skargi i grozic sadem w razie jakichs opoznien. Albo po operacji w szpitalu dodatkowo polski lekarz?

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-08-26 06:15:44 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-08-25 11:42:45, Kanonier30 napisał(a):
Cześć. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Bardzo przydatne. Tak naprawdę, to chciałem tylko dopisać Mamę do ubezpieczenia auta, jako drugiego kierowcę - gdybym już nie mógł jeździć (takie moje przemyślenia). Właściwie nic poza tym...

Mama nigdy nie przyjedzie mieszkać, żyć czy pracować w UK. Zna tylko niemiecki, a więc bariera językowa. Poza tym ma dośc przyzwoitą emeryturę w Polsce i jeszcze zajmuje się pracą w Sądzie Rejonowym - raczej dla 'activity' i idei, niż z potrzeby finansowej.
Dopóki Wielka Brytania była w Unii, to kwestie - NIN, status itd. - nie były przeze mnie rozważane. Jest tak, że następuje de facto 'twarde wyjście' ze wszystkich struktur europejskich. Oprócz Rady Europy. Nie widzę sensu - po przeczytaniu Waszych wpisów i sprawdzeniu stron rządowych - o procedowanie czegokolwiek dla Mamy. Mówiąc szczerze, to procedury są niezbyt jasne, a do tego bardzo drogie.

Są lepsze sposoby spożytkowania kilkuset czy kilku tysięcy funtów. Nie znam też swojej przyszłości, to znaczy jest mi nawet trudno cokolwiek przewidywać... Mam rozwaloną lewą stopę i kostkę. Po minionej operacji nic się nie zrosło. Szpital szykuje się więc na kolejne 'cięcie', a ja już jestem nieco zmęczony. Obawiam się, że w końcu wyląduję bez nogi. Samo życie.
Pozdrawiam, K.

*THUMBS UP*

Czyli wiesz co chcesz.
Proponuje by mama zrobila w Polsce "prawo jazdy miedzynarodowe" waznosc 12 miesiecy. W styczniu europejskie prawo jazdy nie bedzie respektowane. Co do ubezpieczenia, to juz od nich zalezy.

Mam nadzieje Kononier, ze masz automatic 🚗. Duzo latwiej,

Jeszcze dopisze... "procedury sa niezbyt jasne"..... tak specjalnie...... bo zawsze moga zmienic.... a "ciemny narod" dowse sie na samym koncu....

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 26-08-2020 06:20 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2020-08-26 15:27:22 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Dziękuję za wpisy i chcę przekazać, że czytam. Mam często problem z odpowiedziami, z pisaniem.

Do @Misia13 i @Panna

Co do mojej kondycji ortopedycznej, to opiszę krótko, w odrębnych frazach. Mnie spotkała sytuacja, która w żadnej służbie zdrowia zdarzyć się nie powinna. Ale...teoria sobie, a życie sobie.

Zatem, tak po kolei spróbuję.

- sierpień 2019 operacja Triple Fusion lewej stopy; kostka i śródstopie (z licznymi elementami metalowymi w kostce i śródstopiu)

- sierpień, wrzesień 2019 pobyt w łóżku w gipsie/ znaczny ból zbijany opioidami - morfina

- październik 2019, badanie kontrolne Xray i przejście z gipsu w specjalny but do kolona - ostatni raz widzę chirurga NHS w 2019...pozytywne rokowanie

- listopad 2019 badanie kontrolne Xray i diagnoza o pomyślnym gojeniu się, mogę chodzić w obuwiu zwyczajnym o kulach - widzę fizjoterapeutkę...pozytywne rokowanie

- grudzień 2019, wizyta kontrolna badanie Xray - wszystko jest w porządku wg Xray. Jednak noga opuchła po kolano a stopa zaczęła robić się czarna - skierowanie na CT skan - widzę fizjoterapeutkę...nadal pozytywne rokowanie

- styczeń 2020 CT skan po koniec miesiąca - brak badania kontrolnego, nie znam rezultatów CT, bierność szpitala...

-----------czekam------

- luty 2020 przestaję chodzić nawet po mieszkaniu, wizyta u GP z prośbą o dostęp do rezultatów badań CT przez system NHS, bierność szpitala NHS

- przełom luty/marzec 2020 prywatna wizyta w Spire Hopsital, CT skan pokazuje, że nie mam żadnego zrostu pooperacyjnego, a więc stopa trzyma się na wprowadzonych 'śrubach' - diagnoza: mam leżeć w łóżku w plastikowym bucie, nie ma mowy o żadnej fizjoterapii....

bierność szpitala NHS

- marzec 2020 'lockdown'

- kwiecien 2020 / prywatna konsultacja zdalna Spire Hospital

- maj 2020 / prywatna konsultacja zdalna Spire Hospital - na żądanie z prywatnego Spire Hospital ...
szpital NHS przekazuje mi Exogen System do stymulowania zrostu kości, widzę chirurga NHS po raz pierwszy w 2020

- czerwiec 2020 bierność szpitala - używam Exogen

- lipiec 2020 bierność szpitala - używam Exogen

- sierpień 2020 - wizyta kontrolna i skierowanie na CT w szpitalu NHS (...) nadal używam Exogen

never-ending story
- aha, mam dodatkowe konsultacje w Spire Hospital (prywatnie - odpłatnie), bo nie ufam NHS

*CRAZY*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 26-08-2020 15:42 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2020-08-26 15:55:58 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

W automatach sie uzywa tylko prawa noge. A nie mozesz zrobic sobie obywatelstwa? Wtedy cokolwiek sie stanie mama bedzie czlonkiem rodziny brytyjczyka. Moze jakos latwiej bedzie wtedy o cokolwiek( wizy czy cos)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-08-2020 15:56 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #6 Ocena: 0

2020-09-20 09:00:37 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Hi Kanonier.
Mama juz jest?
Czytalam wczoraj na Facebook, ze ktos dostal pre settled status bez NINu. Nie wiem jak wiarygodne to jest. Osoba opisywala, ze zostawila miejsce puste w rubryce o NIN.
Moze warto sprobowac.

Do góry stronyOffline

mela1984

Post #7 Ocena: 0

2020-09-20 19:55:13 (5 lat temu)

mela1984

Kobieta

Z nami od: 21-08-2013

Cytat:

2020-09-20 09:00:37, Misia13 napisał(a):
Hi Kanonier.
Mama juz jest?
Czytalam wczoraj na Facebook, ze ktos dostal pre settled status bez NINu. Nie wiem jak wiarygodne to jest. Osoba opisywala, ze zostawila miejsce puste w rubryce o NIN.
Moze warto sprobowac.

Moja mama dostała pre settled status na 5 lat bez NIN,nie pracuje tutaj,opiekuje się moim dzieckiem.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-09-22 16:37:56 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Misia @Gal dziękuję za odpowiedzi. Ot, Mama mnie odwiedziła i jakby tyle. Temat nie jest aktualny, bo też Mama niezbyt jest zainteresowana posiadaniem w UK statusu innego od turysty. Po prawdzie, to taka jest rzeczywistość i nie będziemy tego zmieniać.
Pozdrawiam, K.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,