|
---|---|
PannaZMokraGlow | Post #1 Ocena: 0 2020-06-07 18:08:45 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
W ciagu wielu lat mojego pobytu w UK (od 2003 r. choc z paroletnia przerwa) poznalam wiele osob panikujacych odnosnie testu z realiow "Life in the UK".
Czy ktos pamieta jak przez to przeszedl? Chyba nie tylko na chybil trafil? A moze pamietacie swoje pytania i chcialoby Wam sie podzielic wspomnieniami? |
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2020-06-07 18:19:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Pamietam ten test. Jedyne przygotowania jakie robilam, to znalazlam strone z tymi testami I tam probowalam. Zdalam bez problem.
Niektore pytania byly trudne ("W ktorej czesci kraju Dobry Ksiaze Karolek walczyl z jakobinami"? W Szkocji) , ale wiekoszosc latwe ("Kto jest glowa karju w UK?" ![]() |
Misia13 | Post #3 Ocena: 0 2020-06-07 19:30:41 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 07-06-2020 19:43 ] |
Misia13 | Post #4 Ocena: 0 2020-06-07 19:32:26 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-06-07 19:30:41, Misia13 napisał(a): Ja mialam ksiazke.... przeczytalam 2 razy. Ech nie nadaje sie do nauki. Testy na koncu ksiazki odpowiadalam 75%... Test to koszt 50£. Poszlam... zdam to zdam... nie to nie. 50 to nie taka strasznie kasa. Test szybciutko skonczylam... latwiejszy niz w ksiazce. Nad jednym pytaniem "zawislam".... ale I tak wiedzialam ze zdalam. 😊 Jeszcze dopisze, ze planuja zmiany na trudniejsze, nie wiem kiedy wejdzie w zycie. |
galadriel | Post #5 Ocena: 0 2020-06-07 20:08:51 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Ja mialam te ksiazeczki do nauki z testami, ale tak ogolnie to przecietna wiedza historii na pozimie licealnym. Plus pare typowo angielskich pytan o ich parlamentaryzm, jest specyficzny (ale o tym w szkole sredniej tez bylo, tyle , ze kto to by pamietal), i jakies tam kwiatki typu, jaka roslina jest symbolem ktorej krainy, czy ktory swiety jest patronem ktorej i kiedy sa obchodzone ich dni. Ogolnie nic trudnego, natoimast slyszalam, ze jedne z tych cwokow co jest u koryta teraz chce te etsty utrudnic, bo sa za latwe. Nota bene rodowicie Anglicy ponizej poziomu A levels nie znali odpowiedzi na wiele pytan. Ja to robilam jakies chyba 5 lat temu, cos kolo tego.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
tomaszzet | Post #6 Ocena: 0 2020-06-08 00:08:02 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Miałem książeczkę, którą udało mi się przeczytać raz, z wieloma przerwami na przyśnięcie podczas delektowania się jej treścią.
Spodziewałem się, że nie zdam, ale stało się inaczej. Na egzaminie, wraz ze mną byli dwaj Afrykanie, którzy między sobą nie potrafili się dogadać po angielsku. Egzamin prawie się nie odbył, bo były problemy z systemem. Już chcieliśmy skorzystać z propozycji przeniesienia na inny termin, ale udało się. Pytań nie pamiętam, było to jeszcze wtedy, gdy nie trzeba było wyrabiać PRC. Ogromna ulga i świadomość, że nie trzeba będzie myśleć o tym jakie pomysły będzie mieć tutejszy system w przyszłości. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2020-06-08 01:08:09 (5 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2020-06-08 00:08:02, tomaszzet napisał(a): Na egzaminie, wraz ze mną byli dwaj Afrykanie, którzy między sobą nie potrafili się dogadać po angielsku. Oprócz tego egzaminu trzeba zdać też egzamin z języka angielskiego? |
kaktusak | Post #8 Ocena: 0 2020-06-08 07:52:31 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
Test jezyka w college (ktorego glownym problemem jest cena, chyba kolo 150£
![]() Ja bym powiedzial ze pytania jednak byly dosc szczegolowe (np duzo dat z roznych wydarzen sportowych z histori uk, rozne nazwiska) czy np podzial sadow (County itp) i czym sie zajmuja, ile jest chyba ski (albo golf) resorts w szkocji czy inne rzeczy ktorych normalny czlowiek nie wie ![]() ![]() Sam przeczytalem ksiazeczke dwa razy, myslalem ze zapamietalem duzo a potem zatrzelem robic te testy w internecie i mialem po 60% (Wymagane jest chyba 90%?) przez kilka tygodni az nie osiagalem zdany w kazdej probie. Ostrzezenie bo niby te testy (z inetu) mialy pokrywac realne ale bylo troche pytan (np to o krolowej) ktoryc nie bylo w tych inetowych testach wiec sie troche zestresowalem/spocilem i musialem strzelac ale wyszlo ![]() Co do zmian to zapowiadali to jakis czas temu (jak jeszcze S.Javid byl home sec.) ze niby ten test jest bez sensu/encykopedlyczny i trzeba to zmienic na cos bardziej wartosciowego (cos powiazanego z community?) ale to chyba ucichlo w powodzi brexitu/pandemii. |
admiralbibol | Post #9 Ocena: 0 2020-06-08 08:53:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
https://www.tsoshop.co.uk/Society/Life-in-the-UK/Life-in-the-United-Kingdom-A-Guide-for-New-Residents/?TrackID=002353
wszystkie pytania ktore padna sa zawarte w ksiazce. Tekst to masa dat, ale ogolnie bardzo ciekawe i pokazujace brytyjska dominacje we wszystkim (w tym jak wiadomo w kuchni i estetyce) ![]() Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
Misia13 | Post #10 Ocena: 0 2020-06-08 09:24:32 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Hi..
" Life in Uk" test jest na zawsze. Egzamin z jezyka angielskiego ma termin do 2 lata. Nie wiem czemu, ale tak jest. Znalazlam swoja ksiazke....na koncu sa przykladowe testy. Mam jeszcze jedna "Life in the UK Test " 1200 przykladowych testow. Od razu mowie nie oplaca sie kupowac. Moja ksiazka zmieniala rece 6 razy... hehe.. Napisze tak... by isc na test to trzeba znac jezyk. Jedno pytanie moze byc zadane na kilka roznych sposobow. Test jezyka angielskiego to zwyczajna rozmowa z egzaminatorem... nie ma sie czego obawiac. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 08-06-2020 10:01 ] |