MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Settlement scheme a rodzina w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mataleo

Post #1 Ocena: 0

2020-05-30 07:49:45 (5 lat temu)

mataleo

Mężczyzna

Z nami od: 16-08-2011

Hey, pracowalem w UK 9-10 lat poczym polecialem w swiat troche azja itd, nie ma mnie w UK pare lat, dalej mam tam mame i brata, konta w banku I dom na mnie papiery, NIN itd.

Wiem ze ubieganie sie o status mi przepadlo itd. Zrobilem to w apce na tel od tak wczoraj przejdzie to przejdzie nie to nie.

Mama i brat ktory jest tam ponad 10 lat maja te statusy nadane, moje pyt dotyczy czy mama i brat moga wystepowac o status dla mnie w przyszlosci jako dla czlonka rodziny EU, ew jakby mi sie azja spalila i chcialbym wrocic do UK legalnie pracowac itd. ?

Cos tam chyba jest dla rodziny czyli w tym wypadku dla mnie ?

pozdrawiam

ps. cos niby jest

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/not-EU-EEA-Swiss-citizen

If you’re a family member of an EU, EEA or Swiss citizen
You can apply if you’re in a relationship with an EU, EEA or Swiss citizen as their spouse, civil partner or unmarried partner.

You can also apply if you’re related to an EU, EEA or Swiss citizen, their spouse or civil partner as their:

child, grandchild or great-grandchild under 21 years old
dependent child over the age of 21
dependent parent, grandparent or great-grandparent
dependent relative
Your EU, EEA or Swiss family member will usually need to apply as well.

You can apply if you’re the family member of an Irish citizen, even though they do not need to.

If you’re eligible because you’re the family member of an EU, EEA or Swiss citizen, you can apply using the online service.

ps.

ok to dla jak nie jestem z EU a rodzina jest z EU i mieszka w UK, to troche nie dla mnie bo ja z EU i rodzina tez.

Szukamy dalej :)

[ Ostatnio edytowany przez: mataleo 30-05-2020 07:55 ]

at mataleo

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Misia13

Post #2 Ocena: 0

2020-05-30 08:57:03 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

[B]2020-05-30 07:49:45, mataleo napisał(a)moje pyt dotyczy czy mama i brat moga wystepowac o status dla mnie w przyszlosci jako dla czlonka rodziny EU, ew jakby mi sie azja spalila i chcialbym wrocic do UK legalnie pracowac itd. ?

Odpowiedz.... nie.
Juz tlumacze... by dostac nawet pre-settled musisz byc w UK I tu pracowac.
Do tego programu to sie nie zalapiesz, ale mozna rodzinie sponsorowac.
Osoba sponsorujaca musi byc stalym rezydentem ( prosze nie mylic z settled status bo to nie to samo jak co niektorzy mysla), lub miec obywatelstwo. Nalezy spelniac warunki I miec odpowiednie wynagrodzenie...
Osoba sponsorujaca to najblizsza rodzina... rodzice, dzieci, malzonek, zadziej rodzenstwo to juz w inna kategoria, lub sponsorstwo przez prace.... tez mozna.

Tak Ci napisze.... prawo zmieniaja caly czas... przez ta "zaraze" Covid-19 I zaraz Brexit to nie wiadomo jak to bedzie.... na miejscu rodziny staralabym sie o obywatelstwo jak najszybciej.... bo settled status to taki "?"
:-8

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 30-05-2020 08:59 ]

Do góry stronyOffline

mataleo

Post #3 Ocena: 0

2020-05-30 10:15:10 (5 lat temu)

mataleo

Mężczyzna

Cytat:

2020-05-30 08:57:03, Misia13 napisał(a):
Cytat:

[B]2020-05-30 07:49:45, mataleo napisał(a)moje pyt dotyczy czy mama i brat moga wystepowac o status dla mnie w przyszlosci jako dla czlonka rodziny EU, ew jakby mi sie azja spalila i chcialbym wrocic do UK legalnie pracowac itd. ?

Odpowiedz.... nie.
Juz tlumacze... by dostac nawet pre-settled musisz byc w UK I tu pracowac.
Do tego programu to sie nie zalapiesz, ale mozna rodzinie sponsorowac.
Osoba sponsorujaca musi byc stalym rezydentem ( prosze nie mylic z settled status bo to nie to samo jak co niektorzy mysla), lub miec obywatelstwo. Nalezy spelniac warunki I miec odpowiednie wynagrodzenie...
Osoba sponsorujaca to najblizsza rodzina... rodzice, dzieci, malzonek, zadziej rodzenstwo to juz w inna kategoria, lub sponsorstwo przez prace.... tez mozna.

Tak Ci napisze.... prawo zmieniaja caly czas... przez ta "zaraze" Covid-19 I zaraz Brexit to nie wiadomo jak to bedzie.... na miejscu rodziny staralabym sie o obywatelstwo jak najszybciej.... bo settled status to taki "?"
:-8

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Misia13</i> 30-05-2020 08:59 ]

to jest troche rypniete bo z ich stronki wynika ze ktos kto ma settled status moze sponsorowac kogos spoza uni i go sciagnac, a kogos z uni juz nie. Jaki to ma sens heh
at mataleo

Do góry stronyOffline

mataleo

Post #4 Ocena: 0

2020-05-30 10:21:58 (5 lat temu)

mataleo

Mężczyzna

ok cos tam niby jest, sa 2 rodzaje :

What is the difference between the EUSS and EEA Family Permit?
Prior to the implementation of the EUSS, non-EEA family members were able to apply for an EEA family permit in order to facilitate entry to the UK so as to join an EEA citizen.

The EEA family permit is derived from the EEA Regulations and so long as the UK remains in the EU, the two family permits will operate alongside each other.

There are some key differences to the two permits, notably the EEA family permit may only be used by a family member of an EEA citizen who is a Qualified Person (working, self-employed, studying or self-sufficient*) or has a document certifying permanent residence. The EEA citizen does not need to be a Qualified Person for the non-EEA family member to be eligible for an EUSS family permit.
at mataleo

Do góry stronyOffline

mataleo

Post #5 Ocena: 0

2020-05-30 10:24:40 (5 lat temu)

mataleo

Mężczyzna

EU Settlement Scheme family permit
Apply for the EU Settlement Scheme family permit if you’re the close family member of an EEA or Swiss national and they have ‘settled’ or ‘pre-settled’ status under the EU Settlement Scheme.

You must be a ‘close’ family member, such as a spouse, civil partner, dependent child or dependent parent.

Check if you’re eligible and apply for the EU Settlement Scheme family permit.

EEA family permit
Apply for the EEA Family Permit if you’re a close or extended family member of an EEA or Swiss national.

You can be a close or ‘extended’ family member - for example a brother, sister, aunt, uncle, cousin, nephew or niece.

Check if you’re eligible and apply for the EEA family permit.

There are other ways you may be eligible for an EEA family permit, for example:

with a ‘derivative right of residence’ - you’re the carer of someone who has the right to be in the UK, the carer’s child, or the child of an EEA national who previously worked in the UK
if you can make a ‘Surinder Singh’ application after living in another EEA country with a British family member
with a ‘retained right of residence’ - you have the right to stay in the UK as the family member of an EEA national who has died, left the UK or is no longer your spouse or civil partner
at mataleo

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2020-05-30 11:18:10 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

dalej mozna przyjechac legalnie zaczac prace i starac sie o tymczasowy ss po co angazowac rodzine ?

aplikacje chyba przedluzyli do przyszlego roku?
po co aplikowales o ss skoro cie tu nie ma pare lat hehe

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #7 Ocena: 0

2020-05-30 11:21:38 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

No coz. Moja odpowiedz Ci nie odpowiada.
Jestes z Europy mozesz przyjechac jeszcze I zaczac pracowac I zarejesstrowac sie do konca roku, bo jest okres przejsciowy.
To wszystko co napisales wyzej z rzadowych stron to nie dla Ciebie, Family permit jest dla osob z poza Uni.
Family permit.... to tylko do konca tego roku.
Pozniej to tylko sponsorstwo.... wszyscy jednakowo.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #8 Ocena: 0

2020-05-30 11:28:31 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-30 11:18:10, cris82 napisał(a):
dalej mozna przyjechac legalnie zaczac prace i starac sie o tymczasowy ss po co angazowac rodzine ?

Zgadza sie....
Licz na siebie... z kad wiesz czy rodzina Cie bedzie chciala?

Co do aplikacji to do konca czerwca 2021 trzeba sie zarejestowac, ale trzeba byc w kraju I byc Qualified... przed koncem tego roku.

Troche nieciekawe czasy nastaly..... zycze powodzenia.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #9 Ocena: 0

2020-05-30 11:35:08 (5 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Popieram powyzsza odpowiedz. Jesli rodzina chce zostac w UK, niech sie stara o obywatelstwo jak najszybciej. Obywatelom bedzie latwiej przygarnac brata/syna niz ludziom o mniej pewnym statusie.
I tak, lepiej samemu przyjechac I zaczac legalna prace. Jeszcze ciagle mozna.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mataleo

Post #10 Ocena: 0

2020-05-30 11:44:20 (5 lat temu)

mataleo

Mężczyzna

Cytat:

2020-05-30 11:28:31, Misia13 napisał(a):
Cytat:

2020-05-30 11:18:10, cris82 napisał(a):

Zgadza sie....
Licz na siebie... z kad wiesz czy rodzina Cie bedzie chciala?

Co do aplikacji to do konca czerwca 2021 trzeba sie zarejestowac, ale trzeba byc w kraju I byc Qualified... przed koncem tego roku.

Troche nieciekawe czasy nastaly..... zycze powodzenia.

czyli jak przyjade przed czerwcem 2021 to preseteled moge robic. Ja mam z agencji papier dom wynajmuje wiele lat i agencja daje wydruk, moj brat dal im to bo chcieli.

Moja mama mniej niz 5 lat w UK i dostla preseteled teraz jakos, brat dluzej to ma ten drugi status. Ja pracowalem placilem podatki co najmniej 9 lat, teraz mnie nie ma pare lat w uk, I tak mysle co z tym zrobic bo okienko sie zamyka. Przyjechac mysle po nowym roku na troche prace znalezc moze. Myk jest taki ze mam firme poza anglia i pracowac w UK nie musze, wiec nawet jakbym przyjechal to nie za praca bo mam biznes. Pyt. czy w takim przypadku to da rade zrobic? Poprzednie 9 lat pracy liczy sie mimo ze wyjechalem? :) Czy nie ma znaczenia bo przyjade i ze mniej niz 5 lat jak mama i preseteled sie da?

ps.

tymczasowa praca ok

Thx
at mataleo

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia