Drodzy Forumowicze, może ktoś mi wyjaśnić pewną rzecz. Mianowicie do końca 31 grudnia pracowałem oficjalnie w Anglii,wróciłem na Świeta na stałe już do Polski. 9 stycznia dostałem ostatni payslip. Oczywiście w pracy dałem wczesniej wypowiedzenie i napisałem, że wracam do Polski. Dziś zauwazylem na moim profilu w aplikacji HMRC, że wysłano mi czek za nadpłacony podatek w tym roku podatkowym.
Interesuje mnie jednak sprawa skąd HMRC wie, że wyprowadziłem się z Anglii??? Przecież rok podatkowy jest w UK do poczatku kwietnia, a ja nie wysyłałem jeszcze P85 (formularz o rozliczenie się z podatku w zwiazku z opuszczeniem UK)? Przeciez moglem sobie zrobic wolne od pracy i dalej pracowac w UK? Jedynie co poinformowałem to AVIVA Friends Life (second state pension???), że wracam na stałe do PL i oni zmienili mi adres na polski.
To moje pytanie jest tylko z mojej ciekawości czy HMRC ma już odnotowane, że wróciłem na stałe do Polski i jak tak to skąd oni to wiedzą hihi czy pracodawca poinformował??
Dodam, że w PL zaczałem pracę 8 stycznia, a czek był wystawiony już 7 stycznia.
Czy może tak po prostu jest, jak kończy się pracę i hmmm nie zaczyna się od razu nowej w UK.
Aha na ostatnich payslipach miałem GB leaver, ale pracowałem w firmie Great Bear? hihi
Z góry dziekuje jak ktoś wie o co chodzi hihi
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: adrianos 29-01-2020 15:45 ]