Natomiast w aplikacjach o obywatelstwo jest cos takiego jak sponsoring dla rodziny. Nie wiem czy w SS dziala to tak samo.
Str 37 z 47 |
|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2021-04-02 16:57:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@gosian, a oprocz opieki nad dziecmi kolezanki gdzies pracowala? Bo np przy przyznawaniu zasilkow tym sie kieruja, nie wystarczy tu byc, trzeba udowodnic ze sie pracowalo. Pewnie przy SS jest podobnie.
Natomiast w aplikacjach o obywatelstwo jest cos takiego jak sponsoring dla rodziny. Nie wiem czy w SS dziala to tak samo. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2021-04-02 17:14:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2021-04-02 09:49:14, gosian napisał(a): Dziękuję Maat17 Chciałam się zapytać o mamę koleżanki. Czy ma szansę na pobyt stały tutaj? Mieszka z koleżanką od bardzo dawna. Zajmuje się jej dziećmi. Do GP jest zapisana od 2009 roku a mimo wszystko odzucili jej wniosek o przyznanie statusu osoby osiedlonej. Co koleżanka może zrobić w sprawie mamy? Mama jest na polskiej emeryturze i ma nin. Tylko tyle wiem. Każda podpowiedź mile widziana. Gosian SS jest przyznawany na podstawie pobytu, nie trzeba zadnych innych warunkow spelniac. Trudno powiedziec jaki byl powod odrzucenia aplikacji- moze np mama za dlugo przebywala poza UK zeby spelniac warunki na SS? Ja bym radzila zaaplikowac jeszcze raz i tyle- moze o pre-settled jesli maja problem z udowodnieniem 5 lat ciaglosci pobytu. |
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2021-04-02 17:19:41 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Słyszałem że czasem odrzucają jeśli osoba starająca się o SS nie pracowała.
Generalnie nie miała dochodów czyli nie płaciła podatków. Tak mieli znajomi znajomych. Ona Polka - z zawodu żona ![]() On 100% Anglik- mąż zapewnia wystarczająco środków żeby żona nie pracowała. Myśleli że z automatu dostanie SS a odrzucili. Ale może to tylko legenda? ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2021-04-02 21:01:10 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
To moze wynikac z faktu ze HO nie jest w stanie przesledzic jej historii pobytu- kredytowej jak brak konta w banku i HMRC jesli nie pracowala i nie pobierala zasilkow i nie ma NI. ale wtedy zazwyczaj zadaja dodatkowej dokumentacji. eszystko moze byc, nawet bilety lotnicze, historia medyczna itd.
Co do rejestracji przekroczania granic- kilka lat temu zlozylam SAR dla siebie i dla meza. Jemu przyszedl piekny wypis na 4 strony z datami przekroczania granic a mi oprocz pierwszych wjazdow w latach 2003 NUL (zero informacji). Czort znajet od czego zalezal ten monitoring jak UK bylo w UE. Dla uscislenia, on na slowackim paszporcie, wejcie do EU ta sama data..moze dlatego , ze ma tez pozaunijne obywatelstow, nie wiem. Ale tamtym paszportem sie nigdy nie poslugiwal w UK ani go nie deklarowal. |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2021-05-06 01:58:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Przypominam, bo zostalo tylko 8 tygodni.
Przymierzaja sie juz w HR do sprawdzania pracownikow poczatkiem lipca. Tak mi sie przypomnialo.... jak czytalam artykul w BBC "I've always thought l was British" nie zapomnijcie o dzieciach. |
|
|
tesstickle | Post #6 Ocena: 0 2021-05-06 07:10:54 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-06 01:58:20, Maat17 napisał(a): Przypominam, bo zostalo tylko 8 tygodni. Przymierzaja sie juz w HR do sprawdzania pracownikow poczatkiem lipca. Tak mi sie przypomnialo.... jak czytalam artykul w BBC "I've always thought l was British" nie zapomnijcie o dzieciach. Ja na interview już zostałem poproszony o paszport lub wize uprawniającą do pracy na terenie UK, plus dokumenty potwierdzające adres. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
sqlserver | Post #7 Ocena: 0 2021-05-06 08:09:26 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
bo teraz sytuacja z prawnego punktu widzenia jest dziwna, statusu nie można jeszcze sprawdzać ale jak ktoś przyjechał w lutym tego roku to nie może legalnie podjąć pracy a pracodawca nie może zatrudnić nielegalnego emigranta zarobkowego a jak ma to sprawdzić
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
right_winger | Post #8 Ocena: 0 2021-05-06 08:12:15 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-05-2013 Skąd: Hants |
Cytat: 2021-04-02 11:44:47, daavid napisał(a): Mam pytanie trochę na inny temat jak aplikacja. Mianowicie większość z nas na ten status od dawna. Co się dalej z tym dzieje? Do tej pory nikt ode mnie, ani z biura, ani np. banku, nie prosił o jakiekolwiek potwierdzenie. Sami sobie to sprawdzają, czy jeszcze nie muszą? U mnie w pracy na poczatku 2020 prosili o share code w celu potwierdzenia statusu. Firma ma kilka tysiecy pracownikow to pewnie nie chcieli tego zostawiac na ostatnia chwile. |
tesstickle | Post #9 Ocena: 0 2021-05-06 08:26:22 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-06 08:09:26, sqlserver napisał(a): bo teraz sytuacja z prawnego punktu widzenia jest dziwna, statusu nie można jeszcze sprawdzać ale jak ktoś przyjechał w lutym tego roku to nie może legalnie podjąć pracy a pracodawca nie może zatrudnić nielegalnego emigranta zarobkowego a jak ma to sprawdzić Ja w mailu dostałem takie coś. Please bring along your passport/visa as proof of your right to work in the UK and two of the following documents as proof of address: copy of a utility bill/bank statement, UK Hospital or Doctors Letter, council tax bill, credit card statement, mortgage or tenancy agreement, insurance policy or letter dated within the last 3 months. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2021-05-08 15:57:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
To nie zmienili jeszcze starej copy/ paste formulki do emaili; )
Mnie w obu firmach sprawdzali pod koniec zeszlego roku. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|