MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Settled status aplikacja

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 30 z 47 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 45 | 46 | 47 ] - Skocz do strony

Str 30 z 47

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikaaa

Post #1 Ocena: 0

2020-06-01 17:00:39 (5 lat temu)

dominikaaa

Z nami od: 30-03-2008

Cytat:

2020-06-01 16:55:27, cris82 napisał(a):
csi ? co to jest?

ja wyrobilem obywatelstwo z ss ale na forum juz sa teorie ze z ss to moga uniewaznic za chwile wiec moze nie warto :-]
. Ubezpieczenie które się pojawiło po referendum. Był/jest ? To dodatkowy element aby uzyskać rezydenta. Wszyscy studenci, samozatrudnieni itp według tego przepisu powinni mieć ubezpieczenie po przyjeździe do Uk. Jak wiadomo o niczym takim nie było mowy aby przyjechać z Unii do Uk. Comprehensive Sickness Insurance

[ Ostatnio edytowany przez: dominikaaa 01-06-2020 17:02 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaktusak

Post #2 Ocena: 0

2020-06-01 17:52:03 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Jak wyzej comprehensive sick. insurance, ubezpieczenie ktore powinien miec kazdy ktory nie jest financially independent czyli studenty (sam pracowalem 4.5 przed studiami w uk, poszedelem na studia, nie wiedzialem ze powinnem wykupic to CSI zeby zaliczyc okres pobytu w uk do tych 5/6 lat i utracilo mi to 4.5 roku pracy i 3 lata studiow do pobytu stalego, musialem odczekac 5 lat po studiach zeby zaaplikowac o PR). Ten wymog CSI to tak naprawde chyba prawo UE (moglby sie tu forumowy prawnik od statutow UE udzielic:) ktore mialo gwarantowac ze ludzie kozystajacy z free movement.. nie beda obciazeniem dla systemow zdrowotnych ale nikt tego nie egzekwowal wczesniej. Prawo do opieki NHS (ktore mieli wszyscy rezydenci UK) nie zastepowalo tego ubezpeczenia, niektorzy zalatwaili ke karty EHIC z polski/ubezpieczenie od rodzicow zeby to obejsc. Ogolnie fikcja prawna, troche zarobku dla firm ubezpieczeniowych ktore to sprzedawaly, nikt tak naprawde nie wiedzial jak to uzyc, wynikla pewnie z powodu ze prawo do opieki zdrowotnej w UK nie opiera sie o zadne skladki itp kontrubucje/oplaty (jak w normalnych krajach) tylko "sie nalezy kazdemu" za darmo a potem sie dziwia ze NHS ledwo dyszy:)

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-06-02 04:38:23 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Tak kaktusak. CSI dla samozatrudnionych, studentow I finansowo niezaleznych. Zawsze tak bylo...
Ja mialam prawnika... ze wzgledu na skomplikowana sprawe I sponsorstwo..
Bardzo dobra rada, ktora dostalam.... abym wstrzymala sie z obywatelstwem dopoki moj nie bedzie mial PR... w rece. Na pytanie dlaczego? Bo jest duzo, duzo taniej.... I tego juz nie bedzie za 7 miesiecy...
Sponsorstwo przez obywatela UE ... to PR koszt 65£ . Sponsorstwo przez obywatela UK ... to ILR koszt 2.389£ w tej chwili.

Settled status nadaja wszystkim... ze wzgledu na fizyczne przebywanie w kraju... Status rezydenta ma wyzsze wymagania... (qualifying resident).

Ja sie zastanawiam jak to bedzie w przypadku kogos na emeryturze.... kto tu nigdy nie pracowal I teraz co? Co z unezpieczeniem? To tak samo jak Brytyjczycy w Hiszpani.... nie wiedzia jak bedzie?:-8

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 02-06-2020 05:10 ]

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #4 Ocena: 0

2020-06-02 09:13:32 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Tez zrobilem PR wczesniej (chodz mi jak zwykle HO namieszali z adresem powrotnym i odsylali dokumenty pod zly adres:) wysylajac kupke dokumentow chodz moglem zrobic ten SS bo bylo to latwiejsze i za darmo ale odzalowalem te 65£, lepiej nie ryzykowac przy naturalizacji:). Prawnik nie byl potrzebny bo odczekalem okres po studiach (naturalizacja po prawie 15 latach!:) ale troche forum immigrationboards.com poczytalem:).
Co do tych emerytow (EEA?) to moze byc nieciekawie, bedzie dziwne jak im odmowia PR a z np. drugiej strony rozdawali (moim zdaniem nieszlusznie) im pension credit, prawnik pewnie bedzie potrzebny.
UK emeryci w hiszpani pewnie w jeszcze gorszej sytuacji, chyba dostep do sluzby zdrowia jest oparty o skladki (jak w pl) a nie dla wszystkich za darmo, do tego chyba nie mozna miec dwuch obywatelstw wiec musieliby sie zrzec uk'owego, no i okres pobytu tez chyba dluzszy wymagany. Moze sie za nimi biedaczkami guardian w parlamencie EU ujmie:)

Do góry stronyOffline

dominikaaa

Post #5 Ocena: 0

2020-06-02 17:29:10 (5 lat temu)

dominikaaa

W takim razie na jakiej podstawie ludzie dostali rezydenta bez CSI?

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #6 Ocena: 0

2020-06-02 17:51:44 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-06-02 17:29:10, dominikaaa napisał(a):
W takim razie na jakiej podstawie ludzie dostali rezydenta bez CSI?

Czy chodzi Ci o SS?
To dla wszystkich co mieszka ja w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 02-06-2020 17:56 ]

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #7 Ocena: 0

2020-06-02 18:34:17 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Aplikowali jako workers,tylko pewne kategorie ludzi,nieaktywnych gospodarczo wymagaly csi. Np studenci,sam oracowalem full time ale tylko w wakacje i to nie wystarczalo, gdybym np pracowal 8h tyg (i zarobil tyle samo co w wakacje) przez caly rok to juz by bylo ok, csi nie wymagany.

Do góry stronyOffline

dominikaaa

Post #8 Ocena: 0

2020-06-02 20:14:28 (5 lat temu)

dominikaaa

Znalazłam takie coś. ,, The main categories of EEA citizen who qualify for a right of residence are:

Workers
Self-employed people
Self-sufficient people with Comprehensive Sickness Insurance
Students with Comprehensive Sickness Insurance
As you can see, two of these categories require the EU citizen to hold Comprehensive Sickness Insurance.,, Chodziło mi o rezydencje.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #9 Ocena: 0

2020-06-02 21:11:45 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2020-06-02 20:14:28, dominikaaa napisał(a):
Znalazłam takie coś. ,, The main categories of EEA citizen who qualify for a right of residence are:

Workers
Self-employed people
Self-sufficient people with Comprehensive Sickness Insurance
Students with Comprehensive Sickness Insurance
As you can see, two of these categories require the EU citizen to hold Comprehensive Sickness Insurance.,, Chodziło mi o rezydencje.

Zeszlismy z tematu Settled Status.
Teraz o rezydenturze...
Poszukaj na gov. co znaczy "Qualified Person". Najnowsze wydanie z dnia 21 luty 2020. Booklet ma 65 stron... sa nawet przyklady... poczytaj.
:-)

Polecam rowniez right of residence under Directive 2004/38/EU

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 02-06-2020 21:45 ]

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #10 Ocena: 0

2020-06-03 17:49:31 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Na gov przy każdym temacie jest podane, kto może aplikować.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona 30 z 47 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 45 | 46 | 47 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,