MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytanie do zorientowanych

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gardner

Post #1 Ocena: 0

2007-02-09 22:57 (18 lat temu)

gardner

Z nami od: 09-02-2007

Czy wie ktoś jak mogę zamienić prawo jazdy ang PROVISIONAL na normalne,pełnoprawne ?Poprawcie mnie jeśli się mylę ale na PROVISIONAL trzeba jeździć z osobą która ma normalne prawko,nie można jeździć samemu.czy na polskim prawku nie można jeździć w UK ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2007-02-09 23:15 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mozesz jezdzic na polskim prawie jazdy.

Provisional to po prostu niepelne prawo jazdy, do czasu zdania egzaminu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gardner

Post #3 Ocena: 0

2007-02-09 23:19 (18 lat temu)

gardner

czyli provisional nie można wymienić na normalne? muszę wymienić polskie na ang ? na pewno można jeździć na polskim prawie?

Do góry stronyOffline

JustiS

Post #4 Ocena: 0

2007-02-09 23:32 (18 lat temu)

JustiS

Z nami od: 09-07-2006

Na pewno można jeździć na polskim prawku. Jest limit czasowy - około roku chyba. A jeżeli masz polskie prawo jazdy i chcesz wymienić na angielskie to wystarczy wypełnic formularz (do pobrania np. na poczcie), załączyć co tam wymagają, dowód wpłaty około 40Ł i wysłać.
W niektórych ubezpieczalniach są zniżki dla posiadaczy angielskiego prawaa jazdy.

Do góry stronyOffline

Fleishmachine

Post #5 Ocena: 0

2007-02-10 05:33 (18 lat temu)

Fleishmachine

Z nami od: 17-04-2006

a wlasnie, jak to jest - policja znajomemu ostatnio mowila, ze po roku czasu polskie prawko trzeba wymienic na angielskie, a na stronie ambasady polskiej jest napisane ze prawka nie trzeba wymieniac, wiec jak w koncu ?
ja i tak niedl ugo bede prawko wymienial, bo sytuacja mnie do tego zmusza ( praca jako kierowca ), ale nie wiem co mowic znajomym, malo kto wymienial prawko - powod prosty, nikt nie chce zdobywac punktow karnych, zreszta, kilku znajomych polskie prawko uchronilo od mandatow

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2007-02-10 12:00 (18 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

moj znajomy jezdzi zawodowo vene, dwonil do dvla i powiedzieli mu, ze nie musi wymieniac. ma tylko jakis formularz wypelnic i tyle. najlepiej zadzonic do dvla i sie dowiedziec. moj maz tez jezdzi na polskim.drugi rok i nic a kontrol ma co chwila, hhah.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

wiadereczko

Post #7 Ocena: 0

2007-02-10 12:39 (18 lat temu)

wiadereczko

Mężczyzna

Z nami od: 11-01-2007

tez pierwsze słysze zeby byl obowiazek wymiany prawa jazdy, przeceiz polskie jest miedzynarodowe i mozna jezdzic ile sie chce prywatnie. aleslyszałem ze jak chceszjezdzic zawodowo ( czyli np. jako kierowca) to powinno sie wymienic na ang 38L wymiana kosztuje + wysyłka
Codziennie jest coś do zrobienia!!!

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2007-02-10 14:57 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

A moze warto sprawdzic jaka jest wersja oficjalna, a nie gdybac?

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556

Visitors

If you hold a valid community licence and are visiting GB, you can drive any vehicle if your licence is valid. The appropriate full entitlement for the vehicle you wish to drive must be shown on your licence.

Residents

If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period

Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

* until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the longer period
* if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five years after becoming resident, whichever is the shorter period
* if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident

In order to continue driving after these periods, you must get a British driving licence.

Mozna tez zarejestrowac swoja prawo jazdy z kraju EC/EEA

Register of community licence holders

Holders of community licences with vocational entitlement who live in GB must register their details with the Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA). For further information you can contact them on 0870 240 0009.

Drivers of small vehicles may register also, if they wish. To register, drivers should notify DVLA of their name, address and driving entitlement. Drivers who register will receive their licence back together with a UK counterpart document. This would enable them to take advantage of the fixed penalty system for road traffic offences instead of having to go to court.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gardner

Post #9 Ocena: 0

2007-02-10 16:12 (18 lat temu)

gardner

czyli wychodzi na to że nie trzeba. Biorąc pod uwagę że będe jeżdził pod prąd....(mam nadzieję że jakoś się przestawie) lepiej wyjaśnić sprawę prawka...kontrola raczej mnie nie minie. Kiedyś kumpel wyrobił mi provisional wie ktoś czy jak wymienie polskie na ang mając provisional to dają jakieś zniżki. Problem że już tam nie mieszkam adres jest nieaktualny ale czy może zostać ten sam a prawko wysłaliby mi na inny adres ?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2007-02-10 21:17 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Provisional nie jest pelnym prawem jazdy i w zasadzie nie laczy sie w zaden sposob z posiadanym przez Ciebie polskim prawem jazdy. Dlaczego mieliby Ci dawac znizki (na co i kto?), tylko za fakt, ze posiadales niepelne prawo jazdy, czyli nie posiadales pelnych uprawnien do prowadzenia pojazdow?

Rownie dobrze mozesz zapomniec o tym provisional, jesli nie masz zamiaru zdawac od zera egzaminu w UK.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,