Str 4 z 7 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
AmiGarver |
Post #1 Ocena: 0 2018-04-10 18:17:10 (7 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2018 Skąd: Guildford |
Cytat:
2018-04-10 17:55:54, karjo1 napisał(a):
Powotrze sie: rezydent podatkowy w Polsce, nie w UK.
Problem nie istnieje, jesli faktycznie co miesiac latasz do UK, zbierasz czynsz i wracasz, upychajac gotowke pod poduszke.
W przypadku operacji bankowych, udaje sie do czasu, kwota umiarkowana w UK, w Pl urasta do sporej.
Nadal nie wspomniales o dochodzie do rozliczenia w UK w wysokosci £10k m-cznie?
Bo, o ile sie nie myle, to minimum w skali roku.
Czyli podpadasz pod skarbowke i polska i angielska; w pewnym momencie brak mozliwosci kredytu, czy telefonu na abonament moze byc najmniejszym problemem.
Moze tak, pomimo tego ze nie przejmuje sie tak HMRC jak wszyscy to nie znaczy ze nie mysle o tym bo jednak po dlugim czasie przestrzegania przepisow robienie czegos niby na czarno nie pozwala mi spac idealnie spokojnie  rozumiem ta sprawe.
Te 10k na miesiac to byl przyklad ze wlasnie tyle nie zarabiam, gdybym zarabial to oczywiscie zrobilbym wszystko na 100% z zasadami bo dla mnie to juz spora miesieczna kwota.
Ogolnie to internet nie jest super miejscem na porady, bo ludzie zaraz beda mieli swoje zdanie i wyjdzie ze wszystko robie nie tak lol
nie jestem jakims super specjalista od takich spraw, nie znam sie idealnie co jest najlepsza decyzja wiele razy, po prostu urobilem sobie rece przez lata i tym do czegos doszedlem, teraz zainwestowalem znowu i staram sie znalezc najlepsze wyjscie z tej sytuacji
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2018-04-10 18:23:10 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Normalnie, uczciwie rozliczyc, miec udokumentowany dochod i swiety spokoj.
Zwlaszcza, jesli w planach zalozenie rodziny i normalne zycie.
Jeszcze raz, nie tyle HMRC, co US Cie dotyczy obecnie.
HMRC ma stawke £10k w skali roku do rozliczenia; nie spiesza sie, za to jak rusza w najmniej oczekiwanym momencie...
|

|
 |
|
Turefu |
Post #3 Ocena: 0 2018-04-10 18:30:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Zarejestruj swoja dzialanosc landlorda, rozliczaj sie i po klopocie. Ksiegowa powiedziala Ci, zeby sie nie rozliczac, bo to male kwoty? To po co zatrudniach ksiegowa? Z ciekawosci: jakiej branzy byla Twoja firma, ktora sprzedales?
|

|

|
|
AmiGarver |
Post #4 Ocena: 0 2018-04-10 18:48:33 (7 lat temu) |
Cytat:
2018-04-10 18:30:53, Turefu napisał(a):
Zarejestruj swoja dzialanosc landlorda, rozliczaj sie i po klopocie. Ksiegowa powiedziala Ci, zeby sie nie rozliczac, bo to male kwoty? To po co zatrudniach ksiegowa? Z ciekawosci: jakiej branzy byla Twoja firma, ktora sprzedales?
Tez tak myslalem, ale rozliczaj sie i po klopocie nie rozwiazuje mojego glownego problemu. Rozlicze sie w UK ale jak.. (teraz dam jakis przyklad) np bede chcial wziac sobie frytkownice w MediaMarkt na raty to pani mi powie ze dochod w innym kraju ma sie nijak do potwierdzenia dochodu w PL. Juz sie pytalem i to jest ten problem.
Pisze tutaj o rozmowach prywatnych z ksiegowa przy kawie bo prywatnie znamy sie od 15lat. Rozliczac sie to prawidlowy wybor.. ale jesli przez pol roku nie bede sie rozliczal z tego bo narazie decyduje co zrobic z zyciem i gdzie chce byc to nagle mnie nie zamkna i zrobia konfiskate majatku prawda
Firma to uslugi, glownie zwiazane ze strzelnictwem sportowym.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: 0 2018-04-10 19:04:47 (7 lat temu) |
Przez pare miesiecy sie moze udac, moze nie.
Czekac tak i ogladac sie za siebie?
Co do tzw. problemow z ratalnym zakupem, chyba juz wyjasnione?
Zajrzalam na strone swojego banku, nie ma problemu z wyslaniem karty za granice, co najwyzej zajmie to wiecej czasu.
|

|
 |
|
|
AmiGarver |
Post #6 Ocena: 0 2018-04-10 19:10:03 (7 lat temu) |
Moze jestem glupi ale najbardziej nie rozumiem tego bo kazdy pisze i mowi cos innego. Jesli mieszkam w PL i tutaj mam rezydenture podatkowa bo niby tutaj teraz bede mieszkal przez wiecej niz 183 dni w roku to powinienem placic podatki wlasnie w Polsce, ze niby będe w Polsce opodatkowany z tytułu osiągania przychodów z najmu tych nieruchomosci, ale jeśli według prawa UK będzie to opodatkowane tam bo niby tam mam sie rozliczac i wszyscy tak polecaja, to Polska chyba zwalnia z podatku na mocy umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i jesli nie bede mial zadnego innego przychodu w PL to nie bede sie musial nigdy rozliczac. Glowa mnie juz boli od czytania o tym. [ Ostatnio edytowany przez: AmiGarver 10-04-2018 19:16 ]
|

|
 |
|
AmiGarver |
Post #7 Ocena: 0 2018-04-10 19:21:54 (7 lat temu) |
Cytat:
2018-04-10 19:04:47, karjo1 napisał(a):
Przez pare miesiecy sie moze udac, moze nie.
Czekac tak i ogladac sie za siebie?
Co do tzw. problemow z ratalnym zakupem, chyba juz wyjasnione?
Zajrzalam na strone swojego banku, nie ma problemu z wyslaniem karty za granice, co najwyzej zajmie to wiecej czasu.
zaraz, gdzie bylo wyjasnione z zakupami na raty? bo chyba juz sie zgubilem serio
Bank to pikus nawet wysylaja, sprawdzilem teraz i da sie, ale np taki AmericanExpress juz nie, dzwonilem do obslugi i tylko adresy UK, wiec bedzie trzeba to jakos obejsc
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2018-04-10 19:42:12 (7 lat temu) |
American Express nie jest angielski, mowa byla o angielskich bankach, skoro tam uzyskujesz dochod.
Majac kredytowke angielska, kupujesz z jej srodkow i splacasz w calosci, badz ratalnie. Wyjdzie na to samo, moze korzystniej niz polska sprzedaz ratalna.
A jaka kredytowka placisz w polskim sklepie, to juz Twoja decyzja.
Podatek rozliczasz w UK, tam gdzie jest dochod, przynajmniej na razie. Po brexicie sie okaze, jak to bedzie.
Problem lezy w tym, ze nie rozliczasz nigdzie, w efekcie obie skarbowki: polska i angielska maja haka na Ciebie, a Ty nie masz potwierdzenia dochodow.
|

|
 |
|
Suzuki |
Post #9 Ocena: 0 2018-04-10 19:58:42 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2006 |
W jaki sposob chcesz uzyskac ubezpiecznie zdrowotne w Polsce jak nie bedziesz mial dochodow w Polsce? Musialbys sie caly czas rejestrowac jako bezrobotny. EHIC za chwile sie skonczy, a i tak jest tylko w przypadkach naglych.
|

|
 |
|
AmiGarver |
Post #10 Ocena: 0 2018-04-10 20:11:28 (7 lat temu) |
Cytat:
2018-04-10 19:42:12, karjo1 napisał(a):
American Express nie jest angielski, mowa byla o angielskich bankach, skoro tam uzyskujesz dochod.
Majac kredytowke angielska, kupujesz z jej srodkow i splacasz w calosci, badz ratalnie. Wyjdzie na to samo, moze korzystniej niz polska sprzedaz ratalna.
A jaka kredytowka placisz w polskim sklepie, to juz Twoja decyzja.
Podatek rozliczasz w UK, tam gdzie jest dochod, przynajmniej na razie. Po brexicie sie okaze, jak to bedzie.
Problem lezy w tym, ze nie rozliczasz nigdzie, w efekcie obie skarbowki: polska i angielska maja haka na Ciebie, a Ty nie masz potwierdzenia dochodow.
AmericanExpress nie jest bankiem a firma i od nich tez mam karte ze wzgledu na to ze akceptuja ja w wielu krajach a sporo podrozuje, a mam karte od nich bo sa tez w UK i dostalem na dobrych warunkach.
A o karte teraz zrozumialem, ale nie o to mi chodzi..
ja nie chce korzystac a karty UK.
Wspominasz mi o zakladaniu rodziny i zyciu w PL w swojej wczesniejszej wiadomosci no super tak, chce sie tym kierowac, ale wolalbym miec karty w Polsce jak juz tu zyje i bede chcial miec rodzine, co mi z tego ze mam wysmienity credit score w UK jak w Polsce nie mam w Biku nic. Wszystko sie o to rozija.
Rozlicze sie w UK super, full legal swietnie, a w Polsce dalej mi to z niczym nie pomoze za bardzo. Zebym mogl przeniesc swoje historie kredytowa z UK do PL to by mnie zasypywali ofertami takich kart w PL a tak to nie mam nic ;P
|

|
 |
|