|
---|---|
mat8621 | Post #1 Ocena: 0 2018-03-18 16:33:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 21-12-2013 Skąd: Bristol |
Witam. Założyłem lokatę niespełna rok temu w banku pko w którym mam konto. Nie myślałem jaki zysk będę miał z tych pieniędzy. Chodziło mi tylko o to aby pieniądze nie leżały w domu, tylko bezpiecznie w banku. Ostatnio dostałrm rozliczenie i za 6 m-cy otrzymałem tylko 50 zł, pomyślałem że może w innym banku będzie wyższy %. Czy może ktoś podpowiedzieć gdzie ulokować najlepiej kilkanaście tysiecy?
|
Narwaniec | Post #2 Ocena: 0 2018-03-18 16:43:24 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Skoro nie potrzebujesz teraz tej gotówki, to nie wykupuj lokat
Tylko otwórz konto walutowe i zamień gotówkę na Funty, funt jest nisko, zbyt nisko jak na ten kraj, to wynik obecnych ruchów związanych z wyjściem, pewnie nie wróci do ceny z 2004 gdzie był niemal po 7zł, ale wróci 40-60gr w górę, wiec zrób to razy kwotę jaką masz, to więcej niż na lokacie, prawda? Wyjdzie ci na plus kilka tysięcy, pewnie 5000-6000 Czas przecież nie jest ważny, skoro nie potrzebujesz teraz, podejrzewam, ze koniec 2019 może 2020 już będzie po wszystkim Nie słuchaj głupot, ze zrówna się z Euro, bo to mało prawdopodobne, pewnie zatrzyma się na poziomie 5.20 może 5.30zł za funta, to najbardziej prawdopodobna cena tej waluty. |
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2018-03-18 16:46:35 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
https://www.bankier.pl/lokaty/porownaj-lokaty
|
rafal80 | Post #4 Ocena: 0 2018-03-18 17:12:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2018-03-18 16:43:24, Narwaniec napisał(a): funt jest nisko, zbyt nisko jak na ten kraj, to wynik obecnych ruchów związanych z wyjściem, pewnie nie wróci do ceny z 2004 gdzie był niemal po 7zł, ale wróci 40-60gr w górę,.... Gdyby to była rzeczywistość to banki inwestycyjne rzuciłyby się na funta zanim Ty byś zdążył mrugnąć okiem. A jak by się już rzuciły to funt wystrzeliłby w górę zanim Ty byś zdążył mrugnąć drugi raz (i w tym momencie funt nie byłby już "zbyt nisko" ). Tak działa "EMH" - obecna cena odzwierciedla wszystkie dostępne informacje w danym momencie. Przyszła cena jest nieprzewidywalna ponieważ nie wiemy jakie nowe zdarzenia/decyzje/okoliczności wystąpią w przyszłości. Wracając do autora wątku. Obecnie procenty na lokacie w UK i w Polsce są mizerne i niewiele da się tu wykombinować. W UK przynajmniej nie ma podatku Belki (dopóki twoje zyski z lokat nie przekroczą 1000£ ) no i jest szansa na podniesienie stóp procentowych w tym roku. Tak czy owak szału nie ma. [ Ostatnio edytowany przez: rafal80 18-03-2018 17:13 ] |
mat8621 | Post #5 Ocena: 0 2018-03-18 17:27:25 (7 lat temu) |
Dzieki wszystkim. No tak szalłu nie ma ale warto zmienić dlatego że w PKO mam 0.50% a w innych jak przed chwilavsprawdzałem 4%. Przy okazji chciałem zapytać czy może ktoś doradzić darmowe konto w jakimś polskim banku
|
|
|
Narwaniec | Post #6 Ocena: 0 2018-03-18 17:30:53 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
^^
@rafal80 Niezły komentarz Sprawdź czym zajmują się Banki Inwestycyjne I jeszcze mały wpis odnośnie Popytu i Podaży "Jeśli popyt przewyższa podaż, waluta krajowa słabnie (deprecjacja), jeśli podaż przewyższa popyt – wzmacnia się (aprecjacja). Na rynku walutowym ustala się cenę równowagi, czyli taki kurs walutowy, przy którym podaż i popyt równoważą się " Nigdy na forach nie pisz czegoś o czym nie masz pojęcia [ Ostatnio edytowany przez: Narwaniec 18-03-2018 17:31 ] |
rafal80 | Post #7 Ocena: 0 2018-03-18 17:34:28 (7 lat temu) |
Cytat: 2018-03-18 17:27:25, mat8621 napisał(a): Dzieki wszystkim. No tak szalłu nie ma ale warto zmienić dlatego że w PKO mam 0.50% a w innych jak przed chwilavsprawdzałem 4%. Przy okazji chciałem zapytać czy może ktoś doradzić darmowe konto w jakimś polskim banku Te 4% jest nierealne bez "gwiazdek". To są oferty promocyjne po spełnieniu wymagań. Np. 4% w Millenium: "Oferta tylko dla klientów posiadających konto w tym banku. tylko dla posiadaczy konta osobistego, którzy: a) skutecznie polecą Konto 360° lub Konto 360° Student znajomemu, który wypełni dodatkowe warunki, lub b) są nowymi klientami, a Konto 360° lub Konto 360° Student otworzą z polecenia oraz spełnią dodatkowe warunki. Warunki o których mowa to zrealizowanie płatności bezgotówkowych kartą lub Blikiem na kwotę 360 zł w ciągu 30 dni od otwarcia konta. Zarówno osoba polecająca, jak i zaproszony mają obowiązek zarejestrować się w programie oraz wyrazić zgody marketingowe. |
mat8621 | Post #8 Ocena: 0 2018-03-18 17:38:09 (7 lat temu) |
Aha. To nie wiedziałem. Wiec jak mozna sprawdzic jaki faktycznie jest % jesli nie mam w tym banku konto itp
|
rafal80 | Post #9 Ocena: 0 2018-03-18 18:16:25 (7 lat temu) |
Cytat: 2018-03-18 17:30:53, Narwaniec napisał(a): ^^ @rafal80 Niezły komentarz Sprawdź czym zajmują się Banki Inwestycyjne I jeszcze mały wpis odnośnie Popytu i Podaży "Jeśli popyt przewyższa podaż, waluta krajowa słabnie (deprecjacja), jeśli podaż przewyższa popyt – wzmacnia się (aprecjacja). Na rynku walutowym ustala się cenę równowagi, czyli taki kurs walutowy, przy którym podaż i popyt równoważą się " Nigdy na forach nie pisz czegoś o czym nie masz pojęcia [ Ostatnio edytowany przez: <i>Narwaniec</i> 18-03-2018 17:31 ] Chodzi Ci pewnie o to, że banki inwestycyjne tylko obsługują klientów? Otóż nie tylko, jest też coś takiego jak "Proprietary trading" (jak duża jest to część biznesu to już inna sprawa). Może zamiast pisać o bankach inwestycyjnych powinienem napisać po prostu o wszystkich firmach czy osobach spekulujących na Forex - nie byłoby wtedy niedomówień. Nie zmienia to faktu, że przewidzenie kursu jest praktycznie niemożliwe. Może powinniśmy się raczej zastanowić dlaczego tak bardzo nie podobają Ci się moje posty i jaki cel ma ktoś, kto promuje opinie, że kurs jest przewidywalny i na walutach da się nieźle zarobić. |
Narwaniec | Post #10 Ocena: 0 2018-03-18 19:23:02 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Myślę, że powinienem odpowiedzieć
To nie jest tak, ze twoje posty mi się nie podobają, to bez znaczenia kto jest autorem, jeżeli ktoś mówi głupoty to powinno się reagować i mówić, ze to jest głupie Co do walut, to faktycznie nie mamy pewności, ale jeżeli ktoś ma jako takie pojęcie, to może z pewnym prawdopodobieństwem zawyrokować co będzie się działo Co do promowania. Tylko skończony debil dałby się namówić komuś anonimowemu na inwestycję swoich oszczędności w niepewne źródła. Można coś doradzić, ale ta osoba po drugiej stronie, musi wiedzieć, ze to nie jest coś, co sprawi, ze nie straci całego dobytku Jak to było w przypadku piramid, gdzie mówiono daj nam swoje pieniądze gwarantujemy 1,5% zwrotu. Nigdy bym nie powiedział, zainwestuj w te indeksy czy też zagraj na forexie, bo to niemal pewne, ze ta osoba straciła by wszystkie pieniądze i został by jej tylko sznur Także nie jestem jakimś naganiaczem, tylko zwykłym "Krzyśkiem" z Polski, który od kilku lat żyje tutaj w UK i stara się prowadzić normalny żywot z dziećmi Zresztą, miałem już tu konto, ale nie spodobało mi się zachowanie jednego z Modów, nie pamiętam, chyba Tyniek mu było i konto usunąłem. Wróciłem, bo uznałem, ze świat jest duży i różnorodny, więc Tyniek też ma prawo żyć wśród normalnych ![]() A wracając do ciebie masz rację, ze nigdy nie wiemy na 100% reszta to debilizmy, według mnie. Czasami warto się zastanowić nim się kliknie enter Nie wiesz czym jest popyt, czym jest podaż, nie wiesz jak działają banki inwestycyjne Dajmy już spokój, jest Niedziela, odpoczywaj zamiast słownie się targować Amen |