MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wpływy na konto prywatne. Kiedy bank powiadamia HMRC?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

conrado83

Post #1 Ocena: 0

2018-03-13 03:42:59 (7 lat temu)

conrado83

Mężczyzna

Z nami od: 19-05-2014

Witam wszystkich.
Mam takie dość dyskretne pytanie ;) czy ktoś orientuje się kiedy bank i w jakich przypadkach lub przy jakich kwotach jest bank zobowiązany powiadomić HMRC o wpłatach na prywatne konto?
Wiadomo że nie jednokrotnie nie tylko ja ale też inni dostawali w jakiś sposób wpłaty od prywatnych osób. Chciałem się zorientować czy bank przy jakiejś kwocie w skali roku z małych kwot uzbieranych np. do okolo 25000f w ciągu roku jest zobowiązany do powiadomienia HMRC ? czy są jakieś konkretne kwoty kiedy to bank ma obowiązek powiadomić HMRC lub po prostu ma obowiązek zablokować konto?
Co grozi w przypadku dostawania notorycznie kwot na prywatne konto i nie informowaniu HRMC ?
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2018-03-13 08:45:18 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wydaje Ci sie, ze zyjesz w PRL? Bank nie informuje HMRC o przelewach tak po prostu. Jesli bank uzna, ze transakcje na Twoim koncie nosza znamiona prania pieniedzy, to moze sie wtedy zainteresowac i zamknac konto. Podejrzane sa duze wplaty i wyplaty gotowkowe. Moze rowniez zainteresowac sie przelewami zagranicznymi powyzej 10tys euro.

Artykul z 2012r, wiec troche stary: "Ten ways HMRC checks if you’re cheating"
http://ig-legacy.ft.com/content/0f98bbc0-2db6-11e2-9988-00144feabdc0

A tu masz informacje co banki raportuja do HMRC jesli chodzi o przelewy miedzynarodowe:
https://www.gov.uk/guidance/how-to-comply-with-eu-payments-regulation

Jesli osuzkujesz, to Ci nie pomozemy. Jesli robisz legalne biznesy gotowkowe, to nie masz sie czym martwic.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,