Oczywiscie, ze w dobrej robocie lub samemu dzialajac w UK mozna normalnie zarabiac i fajnie zyc, no ale pamietaj karjo ze do UK przyjechal nie tylko
dobry sort

[ Ostatnio edytowany przez: DADAM1986 13-11-2017 19:57 ]
Str 2 z 3 |
|
---|---|
DADAM1986 | Post #1 Ocena: 0 2017-11-13 19:57:28 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Ja tylko rozwazam opcje jesli ta osoba ma zamiar wracac do Polski lub gdziekolwiek indziej poza UK.
Oczywiscie, ze w dobrej robocie lub samemu dzialajac w UK mozna normalnie zarabiac i fajnie zyc, no ale pamietaj karjo ze do UK przyjechal nie tylko dobry sort ![]() [ Ostatnio edytowany przez: DADAM1986 13-11-2017 19:57 ] |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2017-11-13 20:01:53 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tyle, ze to nie sa srodki warte przymusu ucieczki z jakiegokolwiek kraju.
Po co sobie bruzdzic? Jak nie wiadomo, co bedzie za rok, za trzy lata... Ma to sens, jesli komus i tak wsio rawno, tyle, ze nie dostanie na tyle sensownych pozyczek, ot bledne kolo. |
DADAM1986 | Post #3 Ocena: 0 2017-11-13 20:12:04 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
No dokladnie, jesli komus wszystko jedno to i z 5k bedzie wial
![]() |
PeacockFox | Post #4 Ocena: 0 2017-11-14 12:13:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2011 Skąd: Londyn |
Widzę, że już się włączyło polskie kombinatorstwo
![]() Jeśli ktoś nie ma większego problemu ze spłatą zobowiązań - nie przejdzie wstępnej kontroli i nie dostanie IVA. To jest dla tych, których albo banki za bardzo ponaciągały na różne pożyczki i karty albo dla tych, którym się noga powinęła i przestali wyrabiać na spłaty. Instytucje finansowe w Polsce nie wiedzą z automatu o czyimś IVA w UK. Nawet przy zwykłym zapytaniu o kredyt czy pożyczkę tego nie sprawdzają, ale założę się, że jeśli by się starać o kredyt mieszkaniowy w Polsce, to na pewno wtedy sprawdzą, bo mogą. Z drugiej strony wiem, że banki w Polsce nie dają już pożyczek, jeśli nie pracujesz w Polsce od min. 6 mcy. Mój przynajmniej mi odmówił i taki mi podali powód. IVA nie jest po to, aby napożyczać forsy i legalnie pozbyć się większości długu, ale jest dla tych, którzy patrzą na swoje życie długookresowo, chcą wyczyścić swoją sytuację i są gotowi zapłacić za to tym 6-letnim wyrzeczeniem. Nie wiem na czym polega instytucja upadłości transgranicznej, więc nie wiem jaka jest relacja pomiędzy nią a IVA. [ Ostatnio edytowany przez: PeacockFox 14-11-2017 12:23 ] |
Peter78 | Post #5 Ocena: 0 2018-08-21 17:26:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2014 |
Witam, bardzo uważnie przeczytalem Pana artykuł odośnie spłaty zadłużenia przez IVA'' Mam trudną sytuację w UK przez ostatnie trzy lata. Popadłem w długi i to nie małe 16.000 funtów które starałem spłacać ale koszty życia i pogarszające się warunki pracy bez możliwości bonusów, dodatków, nadgodzin, itp. które zostały nam odcięte z powoedu złej płynności i sprzedaży naszej firmy co spowodowało że zacząłem popadać w spirale długów. Spłacałem ile sił ale już nie daję rady bo spłacam tylko minimalne zadłużenie (raty) które i tak są dla mnie dużym obciążeniem bo zaczyna powoli brakować na rate. Rozmawiałem przez telefon z doradcą w tej sprawie i doradził dla mnie m.i.n IVA. W Polsce mam mieszkanie w kredycie które się spłaca płynnie bez problemów bo wynajmuję najemcom i opłacam od tego podatek do urzędu skarbowego. Zastanawiam się bardzo mocno nad IVA'ą tylko mam obawy z tego tytułu żeby nie stracic z tego powodu nieruchomości którą posiadam w Polsce i czy IVA z Anglii może wziąć moja nieruchomość pod uwagę do m.i.n spłaty dla wierzycieli mojego długu. Proszę o radę, po artykule wywnioskowałem że ma Pan dużą wiedzę w praktyce a nie w teorii którą ja posiadam. Proszę o radę. Pozdrawiam. Ewentualnie bezpośredni kontakt.
|
|
|
Lookass | Post #6 Ocena: 0 2018-09-08 10:05:35 (7 lat temu) |
Z nami od: 08-09-2018 Skąd: Leicester |
Czy sa jakies limity kwotowe ktore obejmuje IVA? I czy musze mieszkac w Anglii zeby moc wnioskowac o upadlosc?
|
Post #7 Ocena: 0 2018-09-08 10:32:24 (7 lat temu) |
|
Konto usunięte |
Cytat: 2018-09-08 10:05:35, Lookass napisał(a): Czy sa jakies limity kwotowe ktore obejmuje IVA? I czy musze mieszkac w Anglii zeby moc wnioskowac o upadlosc? Nie ma prawnych limitow ale IVA jest voluntary jak nazwa wskazuje i jesli dlug jest bardzo wysoki to wierzyciel moze sie nie zgodzic. Tak, IVA jest dla osob zamieszkalych tutaj w UK i jest fajnym rozwiazaniem. Lepsze od bankruptcy bo bankrut nigdy juz pozniej nie moze wykonywac pewnych zawodow ani chyba juz nigdy nie moze zalozyc np firmy ltd wiec doradcy najpierw sugeruja wlasnie IVA. Sa jeszcze inne opcje jak debt management chyba np - roznica taka ze nikt nic nie umarza ale tez rozklada sie na lata. Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese
|
Peter78 | Post #8 Ocena: 0 2018-09-10 10:35:37 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2014 |
Odnośnie do wypowiedzi Pani nt. IVA, to muszę poprawic że spłata długów możliwa jest na terytorium Polski. Jeżeli dłużnik ma do spłacenia dług który zaciągnął w Angli i jego to przerasta i chce wrócic do swojego kraju (Polski) To za porozumieniem stron przez IVA może spłacać będąc w swoim kraju, pracując i płacic podatki. pośrednik (IVA) negocjuje z wierzycielami rate miesięczną którą ma spłacać dłużnik dostosowaną do jego zarobków, oraz wydatków na okres pięciu lat plus jeden rok jeżeli będzie taka konieczność.
Pozdrawiam |
alda69 | Post #9 Ocena: 0 2018-09-13 14:09:56 (7 lat temu) |
Z nami od: 07-02-2008 |
Witam.Szukam osob ktore przeszly przez procedure upadlosci transgranicznej w uk I chcialyby sie podzielic doswiadczeniami .Mozna na priv.Podrawiam
|
KatyCider | Post #10 Ocena: 0 2018-09-16 15:54:58 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-09-10 10:35:37, Peter78 napisał(a): Odnośnie do wypowiedzi Pani nt. IVA, to muszę poprawic że spłata długów możliwa jest na terytorium Polski. Jeżeli dłużnik ma do spłacenia dług który zaciągnął w Angli i jego to przerasta i chce wrócic do swojego kraju (Polski) To za porozumieniem stron przez IVA może spłacać będąc w swoim kraju, pracując i płacic podatki. pośrednik (IVA) negocjuje z wierzycielami rate miesięczną którą ma spłacać dłużnik dostosowaną do jego zarobków, oraz wydatków na okres pięciu lat plus jeden rok jeżeli będzie taka konieczność. Pozdrawiam Tzn poprawil Pan ze IVA jest mozliwe jezeli dluznik "chce" powrocic do Polski czy jezeli powrocil juz do Polski? Bo osoba powyzej piszaca od lat nie mieszka juz w UK ale dlug jest w UK. --- Alda69 zostalo juz tylko pare miesiecy. Chyba ze z innych krajow UE tez wygodnie jest przeprowadzac na Polske upadlosc transgraniczna? [ Ostatnio edytowany przez: KatyCider 16-09-2018 15:57 ] |