MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podroz z dziecmi: ja polski dowod: dzieci brytyjski paszport

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kanareczka

Post #1 Ocena: 0

2017-08-29 15:27:49 (8 lat temu)

kanareczka

Kobieta

Z nami od: 29-08-2017

ostatnio na lotnisku w Bydgoszczy straz graniczna powiedziala mi ze powinnam wyrobic dzieciom polskie paszporty bo niedlugo moge miec problem przyleciec/odleciec jesli ja mam polski dowod a dzieci brytyjskie paszporty.
czy to prawda?
mam dowod wazny jeszcze 4 lata, dzieci urodzone sa w UK, maz jest Anglikiem. prawde mowiac latwiej jest mi zalozyc im brytyjski paszport (jakies £40 funtow , krotki formularz i po 2 dnaich mam przyslany paszport) niz wyrabiac im polski paszport.
sama o brytyjskie obywatelstwo nie chce sie starac, 1 ze szkoda mi wydac £1000 a drugie ze jestem Polka, po prostu tak sie zycie ulozylo ze mieszkam gdzie indziej
ok, wiec jak to jest z tymi paszportami???

[ Ostatnio edytowany przez: kanareczka 29-08-2017 15:29 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mieszko

Post #2 Ocena: 0

2017-08-29 15:37:03 (8 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Było gdzieś na forum o tym. Z racji tej, że Ty jesteś Polką dzieci mają też polskie obywatelstwo i z tej racji SG może przy wylocie zażądać okazania ich polskich dokumentów. W Polsce Polacy muszą posługiwać się polskimi dokumentami nawet jeśli mają też obywatelstwo innego kraju.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #3 Ocena: 0

2017-08-29 16:03:06 (8 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Chyba ze nie byly w Polsce zarejestrowane. Jesli nie byly to nie istnieja.
Roznie moze byc jesli chodzi o straz graniczna. Jedni sie czepiaja a drudzy nie. Moja kolezanka ma podobna sytuacje z dziecmi i nauczyla sie wozic ze soba angielskie akty urodzenia.
A po Brexicie to rownie dobrze moge karty postawic i zobaczyc co one na ten temat powiedza :)
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #4 Ocena: 0

2017-08-29 20:07:34 (8 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Mogą wymagać Tylko jesli dziecko jest zarejestrowane w Pl i posiada pesel.

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #5 Ocena: 0

2017-08-30 15:37:11 (8 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Kilka tygoni temu celnik przyczepił się o to właśnie. Ja i mój mąż mamy tylko polskie paszporty, a córka angielski, Peselu nie ma. Trochę się z nim kłociłam, aż w końcu wzięłam paszporty do ręki i przeszłam przez bramki. Nic nie zrobił, co dowodzi, że muszą swoje powiedzieć, ale nie mają prawa nas zatrzymać. Za 2 miesiące córce kończy się ważność paszportu. Będę odnawiać jej brytyjski paszport, o polski póki co starać się nie zamierzam.

Do góry stronyOffline

lichowie

Post #6 Ocena: 0

2017-08-30 17:02:51 (8 lat temu)

lichowie

Z nami od: 20-09-2007

Przez pierwsze dwa lata córka nie miała peselu więc się nie obawiałam, że jej na brytyjskim paszporcie nie wypuszczą. Jak już miała pesel to mi to przez głowę przemknęło. W razie w mam dla niej dowód osobisty. Wyrobienie nic nie kosztuje, prócz kosztów za fotografa, a i okres oczekiwania był znacznie krótszy niż maksymalny. Ostatnio jak z nią wracaliśmy miałam dowód osobisty w portfelu, ale podałam jej brytyjski paszport z naszymi polskimi bo chciałam sprawdzić czy będą problemy. Nie było, chociaż mieli prawo domagać się polskiego dokumentu.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,