Str 6 z 6 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2017-07-06 16:28:19 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Już kiedyś chyba tu pisałem od czego się zaczelo. jakas Pani, mieszkajaca w Polsce i polska obywatelka wykupila sobie wycieczke gdzies do Azji. Dzien przed wyjazdem okazało się ze polski paszport stracil waznosc kilka tygodni wcześniej. Pani miała jeszcze w domu wazny paszport australijski z dawnych czasów gdy mieszkala tam na stale. Wziela go nazajutrz do kieszeni i na lotnisko. Na lotnisku dzielna Straz Graniczna probowala ustalić kiedy ta obywatelka Australii wjechala do Polski. Dozwolony czas pobytu wynosi bodaj 90 dni. Ponieważ Pani była uprzejma kiedys wlecieć do Polski na Polskim paszporcie w swietle prawa rzeczona obywatelka Australii znalazła się w Polsce nielegalnie. No i się zaczelo, dalzszy ciag historii już znacie...
|
tofik78 | Post #2 Ocena: 0 2017-07-30 14:56:26 (8 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: BS |
Kolezanka ostatnio wylatywala z Poznania ze swoim synem. Ona na Polskim dokumencie a syn na Brytyjskim. Zapytala kobiety sprawdzajacej dokumenty jak to jest w przypadku jej syna. Odpowiedz padla ze jak sie straznik graniczny uprze to moze nie wypuscic bo wg prawa krwi jest Polakiem.
Odpowiedzi na email do strazy granicznej dalej nie mam. Na dniach wysle kolejne zapytanie kiedy moge spodziewac sie odpowiedzi na emaila wyslanego miesiac wczesniej. |
Capricorn | Post #3 Ocena: 0 2017-07-30 16:23:07 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2012 Skąd: South East |
Tofik, moja córka na angielskim paszporcie przylatywała, odlatywała do/z Polski już z 20 razy. I tylko 2 razy celnicy zapytali o polski paszport. Oba przypadki były w Krakowie, ostatnio 2 tygodnie temu.
Celnik na oko lat 20, więc pewnie nadgorliwy. Jeszcze kazał mi dziecku paszport wymienić, bo nie wyglada jak na zdjęciu (paszport ważny do listopada 2017r). Powiedziałam, że trzymam się daty ważności , a dziecko mieszka zagranicą i polskiego paszportu nie musi mieć. Coś tam pomruczal, ja wzięłam nasze paszporty i sama sobie przeszłam przez bramkę. |