MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podwójne obywatelstwo a podróż

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 6 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Emeryt56

Post #1 Ocena: 0

2023-05-18 18:20:12 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cos tu jest nie tak.

Będąc normalnym uczciwym człowiekiem, mającym dwa obywatelstwa i mającym ważny paszport takiego kraju jak USA, UK, czy Kanada i mamy się obawiać czy będziemy mieć problemy wyjazdowe z Polski?

Jak tak dalej iść tym tokiem "rozumowania" to jeszcze się może okazać że mogą nas oskarżyć za usiłowanie nielegalnie przekroczenia granicy bez odpowiednich ważnych dokumentów ?

Czy to "0" jest taki co na wszystkich ma jakieś haki?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2023-05-18 18:45:54 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2023-05-18 18:20:12, Emeryt56 napisał(a):
Będąc normalnym uczciwym człowiekiem, mającym dwa obywatelstwa i mającym ważny paszport takiego kraju jak

Nie ma znaczenia ile masz innych obywatelstw i jakich krajów. Jeśli nadal posiadasz polskie obywatelstwo to na terenie Polski jesteś traktowany jako polski obywatel. Jest to całkiem logiczne i nie dorabiałabym tu żadnej ideologii.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2023-05-18 18:48:21 (2 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2023-05-18 18:20:12, Emeryt56 napisał(a):
Cos tu jest nie tak.

Będąc normalnym uczciwym człowiekiem, mającym dwa obywatelstwa i mającym ważny paszport takiego kraju jak USA, UK, czy Kanada i mamy się obawiać czy będziemy mieć problemy wyjazdowe z Polski?

Jak tak dalej iść tym tokiem "rozumowania" to jeszcze się może okazać że mogą nas oskarżyć za usiłowanie nielegalnie przekroczenia granicy bez odpowiednich ważnych dokumentów ?

Czy to "0" jest taki co na wszystkich ma jakieś haki?

Kazdy kraj wymaga od swojego obywatela aby legitymowal sie dokumentem zgodnym z obywatelstwem.
Czy przyszlo Ci do glowy, przy wjedzie do Kanady, schowac swoj (zakladam ze masz obywatelstwo) kanadyjski paszport glegoko do kieszeni a wjezdzac okazujac polski paszport?
To ze egzekwuje sie ten obowiazek czesto w zlosliwy sposob to inna para kaloszy.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #4 Ocena: 0

2023-05-18 21:37:57 (2 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Cytat:

Kiedy konczy sie waznosc polskiego paszportu?
Z ciekawosci pytam.

W październiku.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2023-05-18 21:57:47 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2023-05-18 21:37:57, Horacy21 napisał(a):
Cytat:

Kiedy konczy sie waznosc polskiego paszportu?
Z ciekawosci pytam.

W październiku.

Moj w styczniu.
Podanie zlozylam w marcu…. Sobie poczeka, pewnie juz gotowy. Dlugo bedzie czekal, bo ja dopiero na nastepny rok pojade.
Na dowodzie mozesz latac po Europie, dalej nie. Tu masz passport brytyjski.
Ja problemu nie widze.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2023-05-19 00:24:38 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Mój się kończy za dwa lata, ale wyrobię sobie nowy już w te wakacje, przy zmianie nazwiska, to może będę mieć niższą opłatę niż normalnie. I już jestem 10 lat do przodu od teraz.

Nie rozumiem skąd się biorą takie problemy jak się wszystko planuje z głową, a nie zostawia na ostatnią chwilę. Moim zdaniem niektórzy nadto skupiają się na drugim obywatelstwie zupełnie ignorując to pierwsze… Zawsze powtarzałam, ze podwójny przywilej to podwójny obowiązek.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #7 Ocena: 0

2023-05-19 08:43:56 (2 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Dlatego planuję, jak to zrobić. Po to pytam. A wyrabianie nowego paszportu 2 lata przed upływem ważności starego to nie jest rozwiązanie np. w przypadku paszportu dziecka, który jest ważny tylko 5 lat.

Sprawdzę przy najbliższej okazji, czy można wyjechać z Polski na dowód. Tak z ciekawości.

A odnośnie przepisów i podejścia Straży Granicznej - rozumiem, że w Polsce powinniśmy być traktowani jak obywatele polscy. Dlatego m.in. Brytyjska ambasada nie powinna się zapewniać nam żadnej pomocy na terenie Polski. Jasne. Natomiast uniemożliwianie wyjazdu z Polski komuś, komu akurat skończyła się ważność polskiego dokumentu, mimo że ma ważny brytyjski, to jest po prostu zwykła złośliwość. Może to jest zgodne z literą prawa, ale to prawo jest w tym momencie głupie i nie służy niczemu innemu jak utrudnianiu życia obywatelowi.

Prawo i władza powinny służyć i pomagać obywatelom np. poprzez zapewnianie porządku publicznego. Władza jest dla obywateli a nie odwrotnie - no cóż, przynajmniej tak być powinno w teorii...

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Horacy21 19-05-2023 08:45 ]

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2023-05-19 09:11:36 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

No to juz pisze….

Z Polski wyjedziesz na dowodzie. Problemu nie ma tu.

Jak ktos ma zakaz opuszczania kraju, to przy polskim dowodzie tozsamosci jest widoczne, przy obcym niekoniecznie.

Takie prawo i juz. W Polsce jestes Polakiem. Jak kraj wmiesza sie do “tej wojny”, to Tobie ambasada brytyjska nie pomoze w ewakuajcji, bo jestes u siebie.

To taki przyklad.

To tak jak z tymi Sudanczykami niedawno z brytyjskimi obywatelstwami.

“British people trapped in Sudan have described being forced to make impossible choices about whether to fly home without family members the UK government will not allow on flights.

Suleiman, a British national who asked to withhold his family name, said a British official had called him to say he could be evacuated with his two children only if he left his pregnant wife behind. His children are also British nationals, and their mother is a Sudanese citizen.”

To jest takie prawo, nie tylko w Polsce.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #9 Ocena: 0

2023-05-19 09:26:06 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2023-05-19 09:11:36, Maat17 napisał(a):

Jak ktos ma zakaz opuszczania kraju, to przy polskim dowodzie tozsamosci jest widoczne, przy obcym niekoniecznie.

Dobrze gada.
Co by było, gdyby ktoś chciał wywieźć dziecko wbrew zakazowi sądowemu?
SG ma później się tłumaczyć, że miał ważny brytyjski to puścili?

Też miałem z tym problem - akurat przy okazji wjazdu do UK na polskim paszporcie. 2 razy dostałem op...dol na granicy i zacząłem wozić oba, jakkolwiek niewygodne by to nie było.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2023-05-19 09:35:38 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja mam dwa paszporty w jednej okładce, więc nie ma różnicy czy mam jeden czy dwa, ani żadnej niedogodności. Wyjmuję odpowiedni dokument w zależności od granicy.

Poszukajcie sobie hasła pułapka paszportowa, było o tym tutaj nie raz. Może i nawet w tym wątku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,